"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Välkommen till Rektorsprogrammet som representant för huvudman!

Denna information är riktad till dig som leder en eller flera av rektorer som är antagen och ska påbörjar sina studier på Rektorsprogrammet.För rektor är goda förutsättningar avgörande för att genomföra utbildningen och lära så mycket som möjligt. En nära samverkan mellan huvudmannen, deltagarna och oss på lärosätet bidrar till att både skapa goda förutsättningar och att utbildningen ska få effekter i deltagarnas lärande och verksamheter.

Uppstartsmöte

Huvudmannamöte i samband med uppstart 

I samband med uppstart av nästa omgång av rektorsprogrammet så inbjuder vi deltagarnas närmaste chef och huvudman till ett distansmöte via Zoom. Under mötet så diskuterar vi och byter erfarenheter relaterat till ledarskap och deltagande i rektorsprogrammet. Preliminär agenda

  • Vilket ledarskap behövs i svensk förskola –skola (föreläsning och erfarenhetsutbyte)
  • Att gå rektorsprogrammet – vad innebär det (föreläsning)
  • Hur skapar man bästa förutsättningar för att delta och vilken nytta har huvudmannen av att ha deltagare på rektorsprogrammet – att skapa en gemensam plan (erfarenhetsutbyte)
  • Förväntningar och hur hanterar vi uppkomna situationer (gemensamt samtal)

Mer information om tid, datum och anmälan till mötet finner du i det mail som skickas ut i samband med detta välkomstbrev. 

Om utbildningen  

Utbildningstiden och förväntningar på huvudman

Det treåriga Rektorsprogrammet är obligatoriskt för alla nyanställda rektorer och ska genomföras inom 4 år från rektors anställning. De är om plats finns även öppen för skolledare med motsvarande befattning. Utbildningen ska omfatta minst 32 examinationsgrundande utbildningsdagar samt professionshandledning. Utbildningen är internatförlagd med två träffar/termin. Dessutom tillkommer tid för distansinslag, självstudier, exempelvis inläsning av litteratur och uppgifter att genomföra mellan kursträffarna.

Genom anmälan och antagande till Rektorsprogrammet godkänner och ansvarar huvudmannen för att varje deltagare erbjuds skälig tid för självstudier – vilket enligt Rektorsprogrammets måldokument definieras som 20 procent av heltidstjänst under hela utbildningstiden. Deltagarna har obligatorisk närvaro på träffarna. Det innefattar även måltiderna under dessa. Huvudmannen ska ge de ekonomiska förutsättningar som behövs för att genomföra utbildningen. Huvudmannen betalar rektors lön under utbildningstiden samt bekostar resor, internatkostnader och kurslitteratur. Staten finansierar själva utbildningskostnaden. Under utbildningstiden involveras även huvudmannen aktivt på olika sätt i utbildningen, till exempel via uppgifter som deltagaren uppmanas att genomföra i samråd med huvudman. Centrum för skolledarutveckling kommer även att erbjuda ett antal möten för huvudmän under tiden som huvudmannen har deltagare på rektorsprogrammet. Du kan läsa mer om det statliga Rektorsprogrammet på Skolverkets hemsida.

Rektorsutbildningens syfte och innehåll

Rektorsprogrammet är en statlig befattningsutbildning som ger sammanlagt 30 högskolepoäng på avancerad nivå. I förordningen om befattningsutbildning för rektorer och annan personal med motsvarande ledningsfunktion i skola, förskola och fritidshem (2011:183 2 kap 2§) beskrivs syftet med utbildningen:

Syftet med utbildningen är att deltagarna får sådana kunskaper att de kan:

  1. ansvara för att elever och barn får en likvärdig och rättssäker utbildning,
  2. skapa förutsättningar för måluppfyllelse på såväl individ- som verksamhetsnivå, och
  3. ansvara för att verksamheten som helhet utvecklas.

Vid Centrum för skolledarutveckling är Rektorsutbildningen tidsmässigt fördelad på följande tre kurser:

  • År 1: Skoljuridik och myndighetsutövning
  • År 2: Skolledarskap
  • År 3: Styrning, organisering och kvalitet

Skolverkets måldokument har kurserna en annan ordning. Vi har valt att låta kurserna Skolledarskap och Styrning, organisering och kvalitet byta plats eftersom vi anser att deltagaren behöver goda kunskaper inom området ledarskap innan skolans styrning via mål och resultat behandlas. Aktuella kursplaner för respektive kurs finner du här.

Programmet syftar till att ge kunskaper om vad det innebär att leda och styra den pedagogiska verksamheten, vara chef över pedagogisk och övrig personal, att ta ansvar så att barn och elevers utbildning är likvärdig och rättssäker samt att varje barn och elev når så långt som möjligt i sin sociala och kunskapsmässiga utveckling. Vår avsikt är att integrera kurserna till en sammanhängande helhet. Det kommer därför att, under alla tre kurser, finnas inslag relaterade till målen i de övriga kurserna. Detta görs för att synliggöra helheten, fördjupa deltagarnas kunskaper samt för att integrera olika perspektiv på rektors roll och skolans uppdrag och resultat. Professionshandledning utgör en central del av programmet med start under det första kursåret och behandlar rektorers ledarskap i relation till teorier, forskning, policy samt till den egna verksamheten.

Arbetsformer och arbetssätt

I Rektorsprogrammet tillämpas varierade undervisnings- och lärandeaktiviteter. Vi arbetar medvetet med olika gruppkonstellationer i varje kursgrupp för att stötta deltagarens lärande. Varje grupp har samma rektorsutbildare (processledare) som leder gruppen under hela utbildningen. Dessutom håller ämneskunniga utbildare i olika utbildningsinslag som bidrar till fördjupning av olika teman.

Viktiga delar av utbildningen genomför deltagaren på hemmaplan exempelvis litteraturstudier, verksamhetsobservationer, analysuppgifter och tillämpningsövningar i sin egen praktik. Deltagaren förväntas informera och involvera medarbetare i olika utbildningsaktiviteter som ett led i utbildningen och för att skapa delaktighet i utbildningen. Som nämnts ovan har deltagarna obligatorisk närvaro på träffarna. Det innefattar även måltiderna under dessa. Rektorsprogrammet pågår under lång tid och byggandet av nätverk och relationer är en central del i utbildningen. Vi förväntar oss därför att alla deltagare är närvarande vid samtliga punkter i programmet, även middagarna.

Utbildningens formella status, examination och intyg

Umeå universitet, Centrum för skolledarutveckling, fastställer kursplaner för utbildningen. I uppdraget ingår att utforma en befattningsutbildning i enlighet med gängse principer för högre utbildning. Varje delkurs omfattar 10 högskolepoäng. Resultat och betyg från Rektorsprogrammet registreras i det nationella ladok-systemet. Efter avslutad utbildning erhåller deltagaren också ett kursintyg och en rektorsnål.

Krav på och kriterier för godkänd rektorsutbildning bygger på den enskilde deltagarens insatser under utbildningen. Utbildningen skall betraktas som fullgjord med godkänt resultat om deltagaren:

  • aktivt deltagit i utbildningens samtliga utbildningsaktiviteter
  • fullgjort överenskomna åtaganden
  • erhållit godkänt betyg på bedömningsgrundande uppgifter

Vid Umeå universitet kan deltagare som genomgått Rektorsprogrammet komplettera med ytterligare kurser på avancerad nivå inom huvudområdet Ledarskap och organisation med inriktning mot utbildningsledarskap och erhålla en magisterexamen om sammanlagt 60 hp i samma huvudämne.

Praktisk information

För att skapa så goda förutsättningar som möjligt uppmanar vi deltagarna och er som huvudmän att ha en kontinuerlig dialog om utbildningen och dess förutsättningar. Information om utbildningen finns på vår hemsida. Vi kommer även kontinuerligt att göra utskick med aktuell information. I samband med att huvudmannen anmäler deltagaren så förbinder sig huvudmannen att upprätta en plan tillsammans med deltagaren om förutsättningar och genomförande av rektorsprogrammet. Huvudmannen kan även bli involverad i vissa delar av utbildningen, till exempel via uppgifter som deltagaren uppmanas att genomföra i samråd med huvudman. I samband med träff 1 och träff 12 anordnar vi en huvudmannaträff där huvudmannarepresentanter bjuds in. Det skapar möjlighet att informera om utbildningen, diskutera aktuella frågor samt erfarenhetsutbyte på huvudmannanivå. Därutöver kan det förekomma specifika inbjudningar som riktas till huvudmannens representanter för att prata om aktuella frågor och forskning.

Eftersom deltagarna genomför utbildningen i sin tjänst kommer vi att vid eventuella svårigheter som uppstår t.ex. vid plagiat eller att deltagaren inte fullföljer en hög andel av de examinerande uppgifterna i första hand uppmana deltagaren att söka stöd hos sin närmaste chef. Om det inte hjälper kommer vi att inbjuda till ett trepartssamtal för att diskutera hur vi tillsammans kan stödja den enskilda deltagaren att fullfölja utbildningen med godkänt resultat. Centrum för skolledarutveckling har ett ledningsråd
bestående av huvudmannarepresentanter som träffas en gång per termin. Här kan du läsa mer om vårt samarbete med huvudmän i ledningsrådet.

Centrum bokar alltid deltagarens boende och vistelse på konferensanläggningen. Vid eventuell planerad frånvaro ska både rektorsutbildare och administratör meddelas i god tid och deltagaren ansvarar själv för att avboka sin vistelse på konferensanläggningen senast två veckor före träff för att undvika kostnader. Vid senare avbokning kan konferensanläggningen debitera huvudman. Inför varje träff skickar vår administration deltagarens fakturauppgifter till aktuell konferensanläggning. Det är därför viktigt att ni meddelar om fakturaadressen ändras under utbildningens gång. Deltagaren har obligatorisk närvaro på varje träff. Frånvaro från delar av en träff innebär att deltagaren får kompletteringsuppgifter. Vid frånvaro från en hel träff erbjuds deltagaren att genomföra den i en annan kursgrupp vid ett senare tillfälle.

Centrum för skolledarutveckling

Allmän information

Umeå universitet och Centrum för skolledarutveckling har sedan 2008 erbjudit Rektorsprogrammet till rektorer och huvudmän i olika delar av Sverige. Vi är väldigt glada att vi har fått förnyat förtroende som utbildningsanordnare för perioden 2021–2027. Rektorsprogrammets måldokument för den aktuella perioden finns på Skolverkets hemsida. Centrum för skolledarutveckling är en tvärvetenskaplig avdelning på Statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet som utbildar och forskar om utbildningsledarskap. Vi ger Rektorsprogrammet i Norrland och Skåne. Vid Centrum ges även andra kurser riktade till rektorer för inom det svenska förskole- och skolväsendet. Läs mer om Centrum för skolledarutveckling och våra utbildningar.

I det nya måldokumentet understryks huvudmannens delaktighet och engagemang i och ansvar för kursdeltagarens utbildning och dess effekt i verksamheten. Vår erfarenhet är att rektor, för att till fullo kunna tillgodogöra sig utbildningen, gynnas av att tillsammans med sin huvudman förbereda och
planera för studierna samt uppmuntrar till en kontinuerlig dialog kring såväl inslag i utbildningen som verksamhetens behov.

Utbildningsfilosofi

Den modell som Centrum utgår från bygger på ett samspel mellan deltagarens egen praktik och erfarenheter, policy, teori och forskning. Rektorers arbete ska precis som all annan verksamhet i skola och förskola vila på vetenskaplighet och beprövad erfarenhet. Det innebär att programmet behöver ge rektorerna en generell teoretisk kunskap om ledarskap och organisation och specifik, både praktisk och teoretisk, kunskap och handlingsberedskap i relation till skolans uppdrag såsom det uttrycks i skollag, läroplaner och kursplaner. Med en sådan grundläggande förståelsegrund kan rektor sedan utveckla verksamheten oberoende av i vilken roll och/eller kontext de arbetar i.

Umeå universitets rektorsprogram vilar på ett antal teoretiska perspektiv kring kunskap, lärande, ledarskap, organisation, utveckling och förändringsarbete. Dessutom får deltagarna träning i juridisk metod och användandet av vetenskapliga metoder och analyser. Under utbildningen finns ett antal förmågor där kunskap breddas och fördjupas. På så sätt synliggörs progressionen i programmet och rektors lärande för att öka såväl självinsikt som självständighet där vi strävar efter att rektor gör informerade och aktiva val. Exempel på förmågor/perspektiv som behandlas i programmet är analysförmåga, kommunikation, normer och värderingar, professionellt skrivande, textförståelse, organisation och organisering, digitalisering och styrning och ledning. Mer om vår utbildningsfilosofi och de modeller som vi skapat kan du läsa mer om här.

 

Kontaktinformation

Charlotte Sedholm
Administratör, administratör, utbildning
E-post
E-post
Telefon
090-786 70 25
Eva Sundström
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 58 99
Ewa Morén
Ekonomiadministratör, administratör
E-post
E-post
Telefon
090-786 78 14
Senast uppdaterad: 2024-02-23