Huvudmenyn dold.

Nyheter med koppling till Enheten för biobanksforskning

MIMS lyfter fram World Antimicrobial Awareness Week 2021
Publicerad: 18 nov, 2021

I dag drar World Antimicrobial Awareness Week igång och MIMS uppmärksammar kampanjen med en artikelserie.

Nio miljoner till forskning om hjärntumörer och diabetes
Publicerad: 08 okt, 2021

Orsakerna till varför man får hjärntumör är i många fall okända.

Mer forskning på redan insamlade biobanksprover
Publicerad: 29 sep, 2021

Umeå universitet satsar på ökad användning av blodprover från hälsoundersökningar.

Långsam gång möjligt tecken på kommande demens
Publicerad: 28 sep, 2021

Att vissa äldre äldre går långsamt kan vara ett tecken på att de kommer att utveckla demens, visar avhandling.

Avhandling: Ämne i avföring inte alltid kopplat till tarmsjukdom
Publicerad: 03 sep, 2021

Många med förhöjda värden av en signalsubstans i avföringen genomgår koloskopi med normala fynd.

Nytt instrument förutsäger risken för hjärt-kärlsjukdom
Publicerad: 15 jun, 2021

Data från över 700 000 deltagare används för att förebygga kardiovaskulär sjukdom i Europa.

Kraftigt ökad risk för hjärnblödning vid drickande
Publicerad: 12 mar, 2021

Fyra glas alkohol per dygn ger fem gånger så hög risk för livshotande hjärnblödning, visar avhandling.

Arv från neandertalarna kan ge behandling mot covid-19
Publicerad: 27 feb, 2021

Ett speciellt protein med genetiska rötter hos neandertalarna ger skydd mot svår covid-19, visar ny upptäckt.

Dekan, prodekan och en vicedekan Medicinska fakulteten
Publicerad: 16 feb, 2021

Dekan, prodekan och en vicedekan har blivit utsedda för kommande mandatperiod vid Medicinska fakulteten.

Regionaliserat läkarprogram – en lyckad satsning!
Publicerad: 22 jan, 2021

2011 startade Umeå universitet landets första regionaliserade läkarprogram. 10 år senare - hur har det gått?

Sillen på julbordet möjligt skydd mot viss diabetes
Publicerad: 21 dec, 2020

Fet fisk, som exempelvis sill, kan minska risken att utveckla vissa typer av diabetes, visar ny studie.

Komplext samband mellan kost och cancer
Publicerad: 07 dec, 2020

Att inflammation skulle vara huvudsakorsak till sambandet mellan mat och cancer, kunde inte bekräftas.

Robusta biomarkörer för prediktion av risk och sjukdom
Publicerad: 04 dec, 2020

Med målet att förstå hur studier på biobanksprover kan genomföras på ett klokt och kostnadseffektivt sätt.

Riskfaktorer för att tidig upptäck av cancer
Publicerad: 03 dec, 2020

Vid PREDICT undersöks hur biomarkörer fungerar i en frisk befolkning eller vid misstanke om cancerdiagnos.

Nytt läkarprogram får grönt ljus
Publicerad: 11 nov, 2020

Umeå universitet har fått klartecken att starta ett nytt 6-årigt läkarprogram nästa höst.

PREDICT stormöte 29 september
Publicerad: 07 okt, 2020

Projektledningen för PREDICT bjöd i slutet av september 2020 in till informationsmöte.

Intresseanmälan koordinator inom PREDICT
Publicerad: 07 okt, 2020

Koordinator sökes inom infrastrukturen för precisionsmedicin/PREDICT. Ansök senast den 1 november.

Vanlig genvariant fördubblar risken för herpesorsakad Alzheimers sjukdom
Publicerad: 12 aug, 2020

Genen GM17 kan vara förklaringen till att herpes hos vissa personer leder till Alzheimers sjukdom.

Längre expansioner i huntingtongenen än känt
Publicerad: 18 jun, 2020

Ny studie visar att oväntat många i Norrbotten och Västerbotten har genetisk risk för Huntingtons sjukdom.

Gränsen mellan typ 1 och typ 2-diabetes inte så knivskarp
Publicerad: 18 nov, 2019

Även typ 2-diabetes, så kallad vuxendiabetes, kan delvis förklaras med störningar i immunsystemet.

Risk för cancer kan spåras i blodet många år i förväg
Publicerad: 15 mar, 2019

Förändringar i proteiner i blodet kan spåras ända upp till 25 år före cancerdiagnos.

Livsstil kopplat till risk för tarmcancer
Publicerad: 10 okt, 2018

Personer med övervikt, höga blodfetter, högt blodtryck och blodsocker löper ökad risk för cancer.

Nya insikter om förträngning på aortaklaffen
Publicerad: 06 sep, 2018

Patienter som har opererats har högre koncentration av vissa proteiner i blodet än friska personer.