Kom igång med ansökan
Du som planerar att söka EU-finansiering kan få stöd redan från start – till exempel om du vill
- utveckla din forskningsidé
- veta mer om olika utlysningar och deras krav
- få en överblick över vilket stöd som finns vid Umeå universitet.
Eftersom regelverket för EU-ansökningar varierar, särskilt när det gäller budgetfrågor och eventuell involvering av universitetets ledning, lönar det sig att ta kontakt med forskningsstödet i god tid. Det gör det enklare att planera ansökan, reda ut vad som gäller i just ditt fall och kunna ta nästa steg i processen med större trygghet.
Kontakta Enheten för forskningsstöd och samverkan via rso@umu.se
Säkerställ stöd från din institution
Många EU-finansiärer kräver att din institution står bakom projektet. Det innebär att du kan behöva ett prefektintyg, där prefekten bekräftar att du har tid och resurser att genomföra projektet – inklusive eventuell medfinansiering.
Ladda ner prefektintyget på sidan Mallar för finansiering och rapportering
Kom ihåg jämställdhetsplanen
Om du söker forskningsmedel från Horisont Europa måste du kunna visa att ditt lärosäte har en jämställdhetsplan som uppfyller EU:s krav. Du hittar Umeå universitets plan bland regelverken på umu.se:
Inriktning för jämställdhetsintegrering 2022–2025 (pdf)
Planera din budget
En genomarbetad budget är en viktig del av ansökan. Ta i första hand hjälp av ekonomiadministratören på din institution för att arbeta fram ett realistiskt budgetförslag. Om ni är osäkra på något kan ni stämma av med forskningsstödets ekonomer – använd funktionsbrevlådan.
Tänk på att växelkursen kan förändras mellan ansökan och rapportering. Räkna för säkerhets skull med en kurs som är 0,5–1 krona lägre än den aktuella när du skriver ansökan.
Kolla aktuell växelkurs via Europeiska Centralbanken (ECB)
Om din ansökan kräver ett stödbrev, ett intyg eller en nominering från Umeå universitet behöver forskningsstödet först godkänna din budget. Ta kontakt i god tid för att hinna planera in granskningen.
Finslipa din ansökan
När ansökan börjar ta form finns fortsatt hjälp att få, som
- individuell återkoppling på ansökningstexten
- praktisk vägledning för att ladda upp ansökan i Funding & Tenders-portalen
- seminarier och skrivstöd inför särskilda utlysningar, som ERC och Marie Sklodowska-Curie Actions.
Du är alltid välkommen att kontakta Enheten för forskningsstöd och samverkan – oavsett var i processen du befinner dig.
Tips och mer att tänka på

Vill du bli bättre på att skriva ansökningar? Att bedöma andras är ett bra sätt att lära sig. Du kan anmäla dig som expertutvärderare i EU:s olika program.
Läs mer om att arbeta som expert

Behöver du anlita en konsult inför din ansökan? Då gäller upphandlingsregler. Vilken väg du ska gå – direkt eller via Avtalsenheten – beror på kostnaden.
Läs mer om upphandling på Aktum (kräver UMU-id)