Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 26 november 2020)

Historia

Att försöka förklara det förflutna, förstå nuet och få insikter om framtiden är det som driver varje historiker. Förr hade kungar och krig en framskjuten plats inom historieforskningen. Numera intresserar sig historiker mest för de breda folklagrens historia. Arbetarklassens, böndernas, de lägre tjänstemännens, kvinnornas och barnens historia har fått en mer framträdande plats.

Ny bok: Gråskalan – en essä om sexism och rasism

På en resa besöker idéhistorikern Daniel Nyström tre sorters miljöer och reflekterar över sexism och rasism.

Demokrati är ingen självklarhet

I en ny bok med Jonny Hjelm och Christer Nordlund som redaktörer belyses demokratins framväxt och utmaningar.

En viral världshistoria

Internationellt samtal om pandemier förr och nu med bl.a. historikerna Janet McCalman och Per Axelsson.

Forskningsprojekt

Skada skedd: Urfolkssamhällens erfarenheter av och rekommendationer för energiproduktion
Forskningsämne: Etnologi, Historia, Samisk forskning
Tid 1 november 2019 till 30 november 2022