Historia

Att försöka förklara det förflutna, förstå nuet och få insikter om framtiden är det som driver varje historiker. Förr hade kungar och krig en framskjuten plats inom historieforskningen. Numera intresserar sig historiker mest för de breda folklagrens historia. Arbetarklassens, böndernas, de lägre tjänstemännens, kvinnornas och barnens historia har fått en mer framträdande plats.

Vad gör vi med historien?

Henrik Åström Elmersjö och Paul Zanazanian vill ta reda på hur lärare iscensätter omdiskuterad historia.

Utbildningsforskning och lokalhistoria ger hedersdoktorat

Vuokko Hirvonen och Åke Berggren, har vid humanistisk fakulteten utsetts till hedersdoktorer 2019.

Internationellt symposium om historisk rättvisa och historieundervisning vid Umeå universitet

Björn Norlin, docent i historia, skriver om historisk rättvisa och historieundervisning i Forskarbloggen.

Forskningsprojekt

Skada skedd: Urfolkssamhällens erfarenheter av och rekommendationer för energiproduktion
Forskningsämne: Etnologi, Historia, Samisk forskning
Tid 1 november 2019 till 30 november 2022