Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 31 mars 2021)

printicon

Vad är artificiell intelligens?

Artificiell intelligens , AI, eller maskinintelligens är förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna människors och andra djurs naturliga intelligens, främst kognitiva funktioner såsom förmåga att lära sig saker av tidigare erfarenheter, förstå naturligt språk, lösa problem, planera en sekvens av handlingar och att generalisera. Det är också namnet på det akademiska studieområde som studerar hur man skapar datorprogram med intelligent beteende.

Forskningsområdet AI grundades, enligt Wikipedia, på påståendet att en central egenskap hos människan, nämligen intelligens, "går att beskrivas exakt, vilket gör det möjligt för en maskin att simulera den."

Detta väcker filosofiska frågor om själen och om etiken kring att skapa konstgjorda varelser utrustade med människoliknande intelligens, frågor som har tagits upp i myter, fiktion och filosofi sedan antiken. AI har varit föremål för en enorm optimism, men har också drabbats av häpnadsväckande motgångar.

I dag har AI blivit en viktig del av teknikindustrin och utför de tyngsta uppgifterna kring många av de mest utmanande problem inom datavetenskap.

AI smyger sig också mer eller mindre obemärkt in i vår vardag. Några exempel är: Näthandel och marknadsföring, webbsökningar, digitala personliga assistenter i våra smartphones, automatiska översättningar, smarta prylar i hemet, funktioner i bilar och navigering samt cybersäkerhet.

Att definiera AI är inte det lättaste.

Europeiska Kommissionen definierar olika typer av AI:

Mjukvara: virtuella assistenter, bildanalysverktyg, sökmotorer, igenkänningssystem för röster och ansikten

Förkroppsligad AI: robotar, självkörande bilar, drönare, Internet of Things