Huvudmenyn dold.

Nyheter Företagsforskarskolan

Spädbarn äter grönt och mår bra av tilläggskost på nordisk mat
Publicerad: 03 dec, 2021

Barn som fick en tilläggskost baserad på nordisk mat åt mer av frukt, bär, rotfrukter och grönsaker.

Praktiken på Länsstyrelsen stärker innehållet i avhandlingen
Publicerad: 29 okt, 2021

Doktorand Sven Norman har ett välbehövligt avbrott i doktorerandet och gör tre månaders berikande praktik.

Guldsfär möjliggör optisk analys av material till solfångare
Publicerad: 11 okt, 2021

Fysik och Absolicon har köpt in en guldsfär som förbättrar mätningar av optiska egenskaper i receivers.

Så kan värmesystemet minska koldioxidutsläpp och energikostnad
Publicerad: 11 okt, 2021

Anjan Rao Puttige, Företagsforskarskolan, använde sjukhuset NUS som fallstudie i sin avhandling.

ForskarFredag roar både stor och liten
Publicerad: 07 okt, 2021

Det råder en skön och avslappnad stämning med populärvetenskap och forskning i fokus på Curiosum.

Utbytesstudent belönad för kalkstensprojekt
Publicerad: 29 sep, 2021

Leane van Dijk från Nederländerna har belönats för sitt examensprojekt som gjordes vid Umeå universitet.

Utforskar hur religiösa aktörer arbetar för att motverka människohandel
Publicerad: 23 sep, 2021

Företagsforskarskolans Andreas Henriksson är intresserad av maktperspektivet och hur arbetet tas emot.

Bubblor hjälper fiskar att hitta rätt
Publicerad: 27 aug, 2021

Bubbelbarriär leder fisk från farliga passager i utbyggda älvar visar Johan Leander vid Företagsforskarskolan.

Tidsbrist får ungdomar att sluta med fotboll
Publicerad: 08 jun, 2021

Doktorand Peter Brusvik studerar varför unga spelare fortsätter eller vill sluta spela fotboll i en förening.

Högfluorerade kemikalier kan ta sig ut i miljön via vårt avfall
Publicerad: 19 maj, 2021

De läckande ämnen som Sofie Björklund studerat, PFAS, är mycket stabila och bryts inte ner i naturen.

Mittseminarium för Saranda om fallprevention för äldre
Publicerad: 20 apr, 2021

Mittseminarium betyder att man anser att man har kommit halvvägs i forskningen utifrån sin forskningsplan.

Flisstudier får fint forskningspris
Publicerad: 12 apr, 2021

Jessica Gard Timmerfors, alumn från Företagsforskarskolan, får utmärkelsen Young Researcher´s Award.

Unikt projekt om småbarnsmat får stort medialt intresse
Publicerad: 08 apr, 2021

Det vi äter som små barn har stor betydelse för hälsan på lång sikt. Men hur får vi barnen att gilla grönt?

Ortnamn i Jämtland avslöjar medeltida bebyggelseexpansion
Publicerad: 22 mar, 2021

Varför heter en by det ena eller det andra? Svaren finns att få i en ny avhandling av Josefin Devine.

Metallföroreningar i vattenmiljön påverkar även fåglar på land
Publicerad: 12 feb, 2021

Johan Lidman visar i sin avhandling att metaller i vatten ger negativa effekter på insektsätande fåglar.