Huvudmenyn dold.

Nyheter Företagsforskarskolan

Utforskar hur religiösa aktörer arbetar för att motverka människohandel
Publicerad: 23 sep, 2021

Företagsforskarskolans Andreas Henriksson är intresserad av maktperspektivet och hur arbetet tas emot.

Bubblor hjälper fiskar att hitta rätt
Publicerad: 27 aug, 2021

Bubbelbarriär leder fisk från farliga passager i utbyggda älvar visar Johan Leander vid Företagsforskarskolan.

Tidsbrist får ungdomar att sluta med fotboll
Publicerad: 08 jun, 2021

Doktorand Peter Brusvik studerar varför unga spelare fortsätter eller vill sluta spela fotboll i en förening.

Högfluorerade kemikalier kan ta sig ut i miljön via vårt avfall
Publicerad: 19 maj, 2021

De läckande ämnen som Sofie Björklund studerat, PFAS, är mycket stabila och bryts inte ner i naturen.

Mittseminarium för Saranda om fallprevention för äldre
Publicerad: 20 apr, 2021

Mittseminarium betyder att man anser att man har kommit halvvägs i forskningen utifrån sin forskningsplan.

Flisstudier får fint forskningspris
Publicerad: 12 apr, 2021

Jessica Gard Timmerfors, alumn från Företagsforskarskolan, får utmärkelsen Young Researcher´s Award.

Unikt projekt om småbarnsmat får stort medialt intresse
Publicerad: 08 apr, 2021

Det vi äter som små barn har stor betydelse för hälsan på lång sikt. Men hur får vi barnen att gilla grönt?

Ortnamn i Jämtland avslöjar medeltida bebyggelseexpansion
Publicerad: 22 mar, 2021

Varför heter en by det ena eller det andra? Svaren finns att få i en ny avhandling av Josefin Devine.

Metallföroreningar i vattenmiljön påverkar även fåglar på land
Publicerad: 12 feb, 2021

Johan Lidman visar i sin avhandling att metaller i vatten ger negativa effekter på insektsätande fåglar.

”Industrin behöver också akademikontakten”
Publicerad: 03 feb, 2021

CHECK samlar Umeåforskare och de största industrierna inom cement- och kalkproduktion i Sverige.

Ny avancerad reningsteknik förbättrar avloppsvattenkvalitet
Publicerad: 26 nov, 2020

En elektroperoxonprocess, som ger bättre reningseffekt än ozonering, är i fokus i Majids avhandling.

Fyra frågor till Martin om gröna superhjältar på ForskarFredag
Publicerad: 17 nov, 2020

På ForskarFredag berättar Martin lekfullt om mikroalger till avloppsvattenrengöring och göda tomater.

Vidtar vi rätt åtgärder för att skapa en cirkulär ekonomi?
Publicerad: 16 nov, 2020

Ny avhandling analyserar effekter av åtgärder och incitament som ska främja en cirkulär ekonomi.

Forskningsgenombrott kan rädda liv vid nervgasförgiftning
Publicerad: 05 nov, 2020

Studie vid FOI och på Företagsforskarskolan löser en gåta som gäckat forskare i över 50 år.

Ny kunskap om mat kan förbättra barnhälsovården
Publicerad: 11 sep, 2020

Dietist och gastronom Ulrica Johansson fördjupar sig i optimerad tilläggskost för små barn i sitt projekt.