Internationalisering, migration och diversitet är en forsknings- och undervisningsprofil vid institutionen för socialt arbete. Konsekvenserna av globalisering och ökad internationalisering för vardagsliv och erfarenheter är genomgripande. Tillvaron kännetecknas av mobilitet, transnationella relationer, och en diversifierad befolkning. I socialt arbete behövs ett såväl ett invärlds- som omvärldsperspektiv för att förstå individers och gruppers mångfald av levnadsvillkor och erfarenheter. Övergripande för profilen är att bevaka och utveckla forskningsområdet internationalisering och migration för att vetenskapligt förankra det sociala arbetet i internationaliserat sammanhang, såväl i som utanför Sverige. Vi eftersträvar även att vara inkubator för nya internationaliseringsinslag i socionomprogrammet och fristående kurser, men också att verka för att förvalta och tillvarata erfarenheter från lärar- eller studentutbyten.
(nyligen avslutade och pågående projekt)
FORTE (2014-2016) Villkorad etablering? Förutsättningar och styrning av unga nyanländas arbetsmarknadsetablering
VR (2014-2016) Etniska relationer i socionomprogrammet; asylsökande och återvändande
Basic Needs (NGO) – Återhämtningsfaktorer i en Global Kontext
Europeiska Återvändandefonden: Vad är ett värdigt återvändande? En studie av hur polis, socialsekreterare, gode män och asylsökande ungdomar agerar vid återvändande.
NORFACE Welfare State Futures (2015-2017) Familjer med komplexa behov – jämförande studie av familjebaserat socialt arbete i olika välfärdsregimer. Studien syftar till att jämföra familjepolicy och familjebaserat praktiskt socialt arbete i åtta olika länder (Chile, Mexiko, Storbritannien, Irland, Norge, Sverige, Litauen och Bulgarien) med fokus på fyra områden inom socialt arbete (social barnavård, missbruksvård, migration och psykisk ohälsa).
Undervisningskoppling
Två kurser på avancerad nivå har direkt anknytning och relevans för profilens inriktning, det är en fristående kurs Internationalization and social work, 15.0 hp och en kurs inom socionomprogrammet på avancerad nivå (som också kan läsas som en fristående kurs) Migration, integration och etniska relationer i socialt arbete, 15.0 hp