Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

UMeHälsa-lab

Framtidens digitala verktyg för att förebygga ohälsa, öka välmående och diagnosticera och behandla olika sjukdomar kommer i hög grad vara baserade på ny teknologi som artificiell intelligens (AI) och interaktionsteknologier som överbryggar avstånd och gränsen mellan fysiska och virtuella miljöer.

Ny teknologi utvecklas och testas i labbmiljöer där medskapande (co-creation) och deltagande designmetodik används. Detta är särskilt viktigt då beteendeförändringssystem för bättre hälsa behöver vara individanpassad, samtidigt som adaptiv, AI-baserad teknologi också behöver vara transparent och förståelig för användaren.

Teknologi som finns tillgänglig i labbmiljöerna är bland annat humanoida robotar, tele-presensrobotar, teknologi för förstärkt verklighet (augmented reality), och en webbaserad forsknings- och innovationsplattform för snabb prototyptillverkning av kunskapsbaserade applikationer.

Labbmiljöer för eHälsaforskning, utbildning och utveckling av nya eHälsa-innovationer finns i MIT-huset (Collaborative AI Lab), och under utveckling i nya vårdvetarhuset (eHälsa-labb). Ett demonstrationslabb (NTC-rummet) finns tillgänglig i Region Västerbottens administrationsbyggnad, och SoftLab i Curiosum (ted. Sliperiet) används för experiment kring alternativa gränssnitt.