Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

Huvudmenyn dold.

Forskningsnyheter

Avhandling: Identifiering av enskilda motorenheter i ultrasnabb ultraljudsavbildning i volontära skelettmuskelkontraktioner

Metod att identifiera motoriska enheter med hjälp av snabbt ultraljud har utvecklats och utvärderats.

Gudrun Norstedt tilldelas Uppsala univ. Umeåfonds stipendium 2021

Prisas för tvärvetenskap, empirisk grundlighet, kreativitet och välavvägda resonemang.

Avhandling: Bild på förkalkande kärl ger minskad risk för hjärtkärlsjukdom

Om patient och läkare får se åderförkalkning påverkas båda så att risken för hjärtkärlsjukdom minskar.

Avhandling: Muskelfunktion bör bedömas vid KOL

Muskulaturens funktion och kapacitet har direkt påverkan vid lungsjukdomen KOL, visas i ny avhandling.

Ny bok om historieundervisning och historisk rättvisa

Ny bok undersöker undervisning om historiska övergrepp och andra historieförmedlande sammanhang.

Ny metod möjliggör detaljstudier av mänskliga organ i 3D

Ny metod för att studera organ med mikrometerprecision kan få betydelse för förståelse av flera sjukdomar.

Senaste reportage

”Demokratin är inte ett tillstånd – det är en process”

I år har Sverige haft demokrati i 100 år. Hur kan forskning och utbildning upprätthålla och stärka den?

Historisk Arktisexpedition

En av historiens mest omfattande biologiska studier av Arktiska oceanen börjar närma sig sitt slut.

Studieverkstaden anpassar sig till pandemin

Studieverkstaden på Umeå universitetsbibliotek har öppnat upp nya möjligheter genom digital undervisning.

Kolerabakterien i centrum för forskningen

Sun Nyunt Wai bedriver forskning om sjukdomsframkallande bakteriers egenskaper på molekylär nivå.

”Vi bör inte isolera talibanerna”

Umeåforskaren Dzenan Sahovic om utvecklingen i Afghanistan.

Covid-tester viktiga för att vara redo inför OS

Världens bästa idrottare har väntat ett år extra på Tokyo-OS. Men alla kommer inte att kunna göra sitt bästa.