Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 14 januari 2021)

Hållbar produktion av cement och bränd kalk: Termokemiska råvaruegenskaper

Forskningsprojekt Det övergripande målet med forskningen är genom ny kunskap om råmaterials egenskaper optimera värdekedjor från brytning till bränning för ökad hållbarhet vid produktion av cementklinker och bränd kalk.

Projektet bygger kunskap och kompetens om råmaterial, blandningar av råmaterial och metoder för karakterisering av råmaterial. Studierna kommer fokusera på produktkvalitet, driftsstabilitet, ökad materialeffektivitet, reducerade koldioxidutsläpp och reducerad energiförbrukning vid produktion av cement och bränd kalk. Eftersom ett stort antal material och avancerade metoder finns att tillgå utgör en avgränsning av arbetet, genom relevansbedömning tillsammans med referensgruppen, mot högtemperaturförädling av kalksten och dolomit en viktig del av arbetet.

Projektansvariga

Matias Eriksson
Första forskningsingenjör

Projektöversikt