Lokala kontexter och attityder till välfärdspolitik
Forskningsprojekt
Beror människors åsikter om välfärdsstaten på var de bor? I det här projektet jämförs attityder till välfärdspolitik mellan boende i olika svenska kommuner.
Delfrågor: 1. Vad betyder förekomsten av sociala problem, som arbetslöshet, ohälsa och socialbidragstagande, och resurser i lokalmiljön för medborgarnas inställning till välfärdspolitiska åtgärder? 2. Hur inverkar privatisering av välfärdstjänsterna på medborgarnas inställning till dessa? 3. Samband mellan omfattningen av sociala problem på den kommunala nivån, som arbetslöshet, ohälsa och socialbidragstagande, och föreställningar om fusk och överutnyttjande av socialförsäkringar? 4. Hur samverkar individuella politiska sympatier och politiska styrkeförhållanden i den lokala miljön?
Projektöversikt
Projektperiod:
2008-01-01 –
2009-12-31
Finansiering
Försäkringskassan, 2008-2009: 800 000 kr
Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet
Projektet avser en studie av den kommunala kontextens betydelse för människors åsikter om välfärdspolitik i Sverige. Det omfattar fyra delstudier:
* Lokal kontext, risk och stöd för välfärdspolitiska utgifter Vad betyder kompositionen av sociala problem, som arbetslöshet, ohälsa och socialbidragstagande, och resurser i lokalmiljön för medborgarnas inställning till utgifter för olika välfärdspolitiska åtgärder?
* Serviceprivatisering och attityder På vilket sätt inverkar privatisering av välfärdstjänsterna på medborgarnas inställning till dessa?
* Lokal kontext och misstänksamhet mot missbruk Den fråga som reses här är vilket samband som föreligger mellan omfattningen av sociala problem på den kommunala nivån, som arbetslöshet, ohälsa och socialbidragstagande, och föreställningar om fusk och överutnyttjande av socialförsäkringar.
* Kommunala politiska styrkeförhållanden och synen på välfärdsstaten På vilket sätt samverkar individuella politiska sympatier och politiska styrkeförhållanden i den lokalmiljö man befinner sig i?
Data hämtas från SOM-undersökningarna, SCBs ULF-undersökning 1998, Välfärdsstatsundersökningarna, samt från olika kommundatabaser.