Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

AI@Lunch - om AI och framtida yrkesroller

Välkommen till lunchseminarier om hur artificiell intelligens kommer förändra arbetslivet och yrkesroller i framtiden.

AI Competence for Sweden vid Umeå universitetet bjuder in till fyra kostnadsfria lunchseminarier online med teman och diskussioner om hur AI kan påverka yrkesroller inom industri, hälso-sjukvård, skola och kreativa näringar. 

Anmäl dig här nedan, observera att du anmäler dig till respektive lunchseminarium. Seminarierna är kostnadsfria.

AI@Lunch - fyra lunchseminarier om AI vid Umeå universitet, hösten 2020

Kommande seminarier

1 December, kl 12.10-12.50: Hur kan AI påverka kulturarbetares yrkesroller? 

Hur konstnärliga praktiker påverkas av tekniken bakom AI och hur det konstnärliga tänkandet kan berika och samverka med AI-forskningen.

Talare:
Carl-Erik Engqvist, konstnärlig ledare, Humlab, Umeå universitet
Anmälan 1 december:
Anmäl dig till AI@Lunch, 1 december.

 

Tidigare seminarier

10 november kl 12.10-12.50: Hur kan AI påverka yrkesroller inom skola?

OBS, detta seminarium hålls på engelska.
AI används alltmer inom offentlig sektor, inklusive utbildning. Digitalisering och AI förändrar sättet vi lär oss, undervisar, handleder, samarbetar och arbetar på skolor och i andra utbildningsmiljöer. För närvarande finns det en variation i hur långt länder har kommit för att införliva AI i utbildning och annan offentliga sektorer. Estland har under ett antal år haft som mål att införa AI i alla delar av landets offentliga tjänster, vilket medfört flertalet insikter. Sverige har under många år arbetat med digitalisering i utbildning och därmed förändrat lärarrollen till att använda flera digitala verktyg. AI inom utbildning verkar ha många möjligheter, men vad har vi sett hittills och vad kan vi förvänta oss inom en snar framtid?
Seminariet hålls på engelska.

Talare:
Ott Velsberg, Andmete juht / Government Chief Data Officer, Ministry of Economic Affairs and Communications, Republic of Estonia
Docent Eva Mårell-Olsson, Pedagogiska institutionen, Umeå universitet

20 oktober kl 12.10-12.50 Hur kan AI påverka hälso- och sjukvårdens yrkesroller? 
(Mer information kommer inom kort).

Talare:
Dr Helena Fordell, specialistläkare i neurologi, Norrlands universitetssjukhus
Institutionen för klinisk vetenskap, Umeå universitet
Andreas Lundqvist, enhetschef vid Glesbygdsmedicinskt centrum, Region Västerbotten
Anmälan 20 oktober:
Anmäl dig till AI@Lunch, 20 oktober.

 

29 september kl 12.10-12.50 Robokalyps eller jobbskapare – framtidens arbetsliv med AI

Förändringens vindar är starka. Globalisering, urbanisering, klimatkris och nu pandemi – för att nämna några. Men den mest genomgripande förändringen i vår tid är digitaliseringen och dess kraft och betydelse. Och till den hör AI, robotar och automation. Vad kommer det att göra med våra yrken och vårt arbetsliv? Vilka nya uppgifter kan vi få hjälp med? Helt säkert dyker nya arbetsområden och yrkestitlar upp. 

Talare: 
Martin Rosendahl, Rådgivare och projektledare på omställningsorganisationen TRR inleder med en övergripande presentation med utgångspunkt i TRR:s rapport ”Framtidens arbetsliv är här!”  

Om anmälan till kommande seminarier:

Vi behöver din anmälan senast två dagar innan respektive seminarium. En möteslänk kommer att skickas ut dagen innan respektive lunchseminarium.

Har du några frågor? Hör gärna av dig till: 

Annika Nordstrand,
annika.nordstrand@umu.se
090-786 68 83

Martin Englund
martin.englund@umu.se
090-786 68 29


Om AI Competence for Sweden

AI Competence for Sweden är en nationell satsning av Sveriges regering för att öka kompetensen kring AI. Inom ramen för initiativet samverkar sju lärosäten, däribland Umeå universitet, för att skapa en kunskapsplattform och erbjuda kurser. Kurserna riktar sig till en bred allmänhet och är anpassade för att man ska kunna ta del av innehållet på distans. Både yrkesverksamma och andra grupper i samhället får därigenom goda möjligheter att kompetensutveckla sig inom AI. För mer information om aktuellt kursutbud gå in på https://umuais.cs.umu.se/