"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Årets Idrottsalumn 2020

Tatiana Håkansson har tidigare studerat vid Idrottsvetenskapliga programmet vid Umeå universitet. I dag arbetar hon som Akademichef inom Dalkurd FF.

Utmärkelsen Årets Idrottsalumn tilldelas en person som studerat vid ett idrottsrelaterat utbildningsprogram vid Umeå universitet och som i sitt nuvarande arbete gör något gott för Svensk idrott. Årets Idrottsalumn 2020 vid Umeå universitet tilldelas Tatiana Håkansson med följande motivering:

"Genom din starka personlighet och tydliga målbild har du efter studietiden lyckats på många olika sätt bevisat att man genom stort engagemang och vilja kan bidra till att förändra idrottens traditionella strukturer. Du har skrivit historia då du idag är den första kvinnliga akademichefen inom svensk elitfotboll inom Dalkurd FF. Du är en förebild som samhällsdebattör och eldsjäl såväl för jämlikhetsfrågor som i ditt arbete mot rasism inom idrotten”.

Stort grattis Tatiana till utmärkelsen Årets Idrottsalumn vid Umeå universitet 2020! Hur känns det att få detta pris?

- Det känns fantastiskt att få ett pris för det arbete och engagemang jag har lagt ned för svensk idrott och fortsätter att göra. För mig är detta ett pris för alla som tror på mjukare och inkluderande värden och för de människor som ser sig själva i mig. Jag är en normbrytande person och det finns många normbrytande individer som kan se att det går. 

Vill du berätta om ditt nuvarande arbete som Akademichef inom Dalkurd FF och ditt enorma engagemang såväl i jämlikhetsfrågor som i ditt arbete mot rasism inom idrotten?

- Mitt arbete som Akademichef i Dalkurd FF är utmanade och spännande. Jag har möjligheten att möjliggöra för och påverka många unga idrottsutövare till att bli bra spelare både på plan och utanför plan. Jag drivs av att skapa en idrottsmiljö som är välkomnande för ALLA och att idrotten är en självklar plats för ett jämlikhetsarbete i alla led. 

Under tiden i RF-SISU Uppland arbetade jag med inkludering och jämställdhetsfrågor specifikt ute i Gottsunda, som är ett socioekonomiskt utsatt område. Detta var faktiskt mitt första "riktiga" jobb efter studierna i Umeå.  Tidigt i mina studier i Umeå fanns alltid en tanke på, hur idrotten skulle kunna vara en integrationsarena?  

Du läste studerade vid Idrottsvetenskapliga programmet under perioden 2013-2016. Berätta lite om din studietid vid Umeå universitet.

- Från att vara en idrottsutövare som alltid stack ut på fotbollsplanen till att få studera idrottsvetenskap, för att få en förståelse för de olika mekanismer som sker inom idrottens alla sfärer, var mycket fascinerande och lärorikt.  Jag saknar gemenskapen i själva lärandet med andra studenter. 

Det fanns många delar i utbildningen som var så spännande, jag minns de idrottsmedicinska kurserna som speciellt intressanta. De kurser som blev mina absoluta favoriter var projektledning och ledarskap. Det är precis det jag gör varje dag på jobbet i dag och jag kan inte få nog av att utveckla organisationsstrukturer. 

Hur trivdes du under dina år i Umeå och hur upplevde du Umeå som Idrottsstad?

- Umeå är mitt tredje hem och det är den staden jag åker till för att få lugn och ro. Jag åker till Umeå på weekends för det är en stad som berör och ger mig energi. Jag tycker att Umeå är en fantastisk idrottsstad som ger sina invånare valmöjligheter till god motion, såväl för elitsatsning som till generell motionssatsning. Jag trivdes väldigt bra i Umeå, trots mörkret och den långa vintern och det är ett väldigt bra betyg från mig. 

Hur tycker du att utbildningen förberedde dig för ditt arbete i idrottslivet?

- En god förberedelse som givit mig en gedigen kunskapsryggsäck för att ta sig an den svenska idrottsvärlden. 

Har du något tips att ge till andra som studerar en utbildning inom Idrottsområdet, vad ska de tänka på under sin studietid för att efter utbildningen nå sina yrkesdrömmar?

- Passa på att engagera dig i föreningslivet och organisationer inom idrotten. Det handlar om att skapa kontakter och öka sitt kontaktnät. Det är kontakterna som kan vägleda och hjälpa dig.  

Hur ser dina framtidsplaner ut?

- Den frågan vill man att  jag svarar på mer nu än tidigare, men tidigare var jag mer målmedveten och självsäker på hur min framtidsplan skulle se ut. Mina framtidsplaner är att fortsätta bryta mer mark och möjliggöra för ett jämlikt samhälle. 

Faktaruta

Namn: Tatiana Håkansson
Ålder: 29 år
Arbete: Akademichef och CSR-ansvarig hos Dalkurd FF
Utbildning vid Umeå universitet: Idrottsvetenskapliga programmet, 2013-2016
Gör på fritiden: Styrketränar och har ett berikande socialt liv
Förebild: Sportsligt är det självklart Serena Williams och själsligt Nelson Mandela
Beskriv dig själv med tre ord: Engagerad, strukturerad och humoristisk

Tidigare alumner som tilldelats utmärkelsen Årets Idrottsalumn

År 2019: Jenny Svender, Riksidrottsförbundets sakkunnige i jämställdhetsfrågor och ansvarig för Riksidrottsförbundets forsknings- och utvecklingsarbete.

År 2018: Caroline Jönsson, en av grundarna till organisationen FairPay Foundation som arbetar med att göra idrotten mer jämlik.

År 2017: Linda Andersson, förbundskapten för längdskidåkare och skidskyttar inom Svenska parasportförbundet och huvudansvarig för samtliga grupper från rekrytering till landslag.

År 2016: Samuel Lund, förenings- och förbundsutvecklare på Svenska Brottningsförbundet.

År 2015: Anders Wahlström, ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

 

Senast uppdaterad: 2022-11-07