"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Unsplash

AI för yrkesverksamma – resonemang och beslutsfattande

I denna kurs behandlar vi resonemang och beslutsfattande som är grundläggande funktioner för alla intelligenta system. Kursen är öppen för yrkesverksamma med kunskap inom teknik och systemutveckling inom industrin och offentliga organisationer. Här får du fördjupad kunskap inom AI.

Offertförfrågan

Vänligen kontakta studierektor Jan Erik Moström för offertförfrågan.

Om utbildningen

ASP - Answer Set Programming

Viktiga grundstenar inom AI är det vi kallar kunskapsrepresentation och resonemang (KRR). Inom dessa finns metoder för att lösa svåra sökproblem. En sådan metod kallas Answer Set Programming (ASP) som används framgångsrikt för att lösa problem inom områden som bioinformatik, schemaläggning, dynamisk omkonfigurering och programvaruteknik. Du får lära dig hur man använder ASP så att intelligenta system kan hantera autonoma beslutsprocesser.

Du får också lära dig hur man använder semantisk teknologi så att intelligenta system kan hantera autonoma beslutsprocesser. Viktiga standards är:

  • RDF, (Resource Description Framework)

  • SPARQL, (SPARQL Protocol och RDF Query Language)

  • OWL, (Web Ontology Language).

Mål med utbildningen

  • Redogöra för grundläggande principer inom programmering och semantisk teknik och kunna beskriva och tillämpa symboliska resonemangsmetoder.

  • Använd både svarsuppsättningar och semantiska webblösningar för modellering och implementering av intelligenta system.

  • Kunna bedöma lämpligheten av symboliska resonemangsmetoder för ett givet problem.

Kursintyg

Kursen motsvarar 3 högskolepoäng och består av åtta föreläsningar med övningar, fördelade på tre dagar, kombinerat med hemuppgifter. Kursen är utvecklad av Institutionen för datavetenskap som en del av AI-kompetens för Sverige, i samarbete med Örebro universitet och deras SMARTER-program för industri. Ett intyg om närvaro kommer att ges. Observera att närvaron under de tre dagarna samt inlämning av hemuppgifter är obligatoriskt för att erhålla certifikat.

AI Competence for Sweden 

Umeå universitet är en av tio lärosäten som ingår i det statliga initiativet AI Competence for Sweden i syfte att öka kompetens kring AI i Sverige. 

Senast uppdaterad: 2022-11-14