Huvudmenyn dold.

Bäst stadsluft i Europa − men lokala utsläpp bekymrar Umeåforskare
Publicerad: 17 jun, 2021

Umeå har bäst stadsluft i Europa enligt ny rapport. Men luften är inte helt ren enligt Umeåforskare.

Nytt instrument förutsäger risken för hjärt-kärlsjukdom
Publicerad: 15 jun, 2021

Data från över 700 000 deltagare används för att förebygga kardiovaskulär sjukdom i Europa.

Vinst för hälsan att cykla till jobbet, även bland avgaser
Publicerad: 10 jun, 2021

Även i områden med mycket luftföroreningar är fysisk träning som att cykla bra för hälsan, visar avhandling.

Kallt klimat i norr ger problem i händerna
Publicerad: 21 maj, 2021

Kyla kan ge bestående skador i händerna med nedsatt känsel, men övervikt kan ge visst skydd, visar avhandling.

Färre drabbas och dör av blodpropp i hjärnan efter hjärtinfarkt
Publicerad: 18 maj, 2021

Risken för blodpropp i hjärnan har minskat i takt med förbättrade behandling vid hjärtkärlsjukdom.

”Covid-19 sätter arbetet med global hållbarhet på sin spets”
Publicerad: 21 apr, 2021

På ett symposium den 5 maj tas ett brett och internationellt perspektiv på pandemin och dess konsekvenser.

Ny app i mobilen effektiv mot urinläckage med trängningar
Publicerad: 12 apr, 2021

Kvinnor som använder en ny app mot inkontinens med trängningar upplever betydande förbättringar.

Modig-pris till blodtrycksforskare
Publicerad: 24 mar, 2021

Bo Carlberg vid Institutionen blir 2021 års mottagare av Margareta och Eric Modigs pris

Kraftigt ökad risk för hjärnblödning vid drickande
Publicerad: 12 mar, 2021

Fyra glas alkohol per dygn ger fem gånger så hög risk för livshotande hjärnblödning, visar avhandling.

Riskfaktorer för svår covid-19 visas i stor studie
Publicerad: 11 mar, 2021

Hög ålder, manligt kön, Downs syndrom, astma och högt blodtryck ökar risk för svår covid, visar ny studie.

Europeiskt observatorium för klimat och hälsa öppnat
Publicerad: 09 mar, 2021

Maria Nilsson och Joacim Rocklöv deltar i arbetet att skapa ett virtuellt observatorium om klimat och hälsa.

Medicinska fakultetens pedagogiska pris till två lärare
Publicerad: 02 mar, 2021

Pedagogiska priset tilldelas Magnus Hultin och Patrik Wennberg för arbetet som lärare och med stora projekt.

Avhandling om sexism och rasism i läkarutbildningens vardag
Publicerad: 22 feb, 2021

Små och till synes obetydliga handlingar förmedlar ringaktning och exkludering på läkarutbildningen.

Avhandling: Hjärnblödning ännu ovanligare efter hjärtinfarkt
Publicerad: 18 feb, 2021

Behandling med ballongvidgning har inneburit en minskning av dödlig hjärnblödning vid hjärtinfark.

Dekan, prodekan och en vicedekan Medicinska fakulteten
Publicerad: 16 feb, 2021

Dekan, prodekan och en vicedekan har blivit utsedda för kommande mandatperiod vid Medicinska fakulteten.