Huvudmenyn dold.

Markörer i blod kan förutse sjukdomsförlopp vid reumatism
Publicerad: 27 sep, 2021

Antikroppar kan förutsäga om en reumatiker löper ökad risk att bli allvarligt sjuk och få ledskador.

Umeå universitet i nyckelroll i Lancet Countdown Europa
Publicerad: 23 sep, 2021

Professor Maria Nilsson är ordförande för forskningssamarbetet Lancet Countdown i Europa.

Avhandling: Ämne i avföring inte alltid kopplat till tarmsjukdom
Publicerad: 03 sep, 2021

Många med förhöjda värden av en signalsubstans i avföringen genomgår koloskopi med normala fynd.

Nytt råd för artificiell intelligens och autonoma system
Publicerad: 30 aug, 2021

Rådet MAI verkar för att stärka fakulteten inför en framtid där AI kommer spela en avgörande roll.

Ökad risk för hjärtinfarkt och stroke efter covid-19
Publicerad: 30 jul, 2021

Risken för hjärtinfarkt och stroke ökar trefaldigt de första två veckorna efter covid-19.

Stenålderskost minskade blodfetter oberoende av kroppsvikt
Publicerad: 08 jul, 2021

Paleolitisk kost kan minska nivån av triglycerider i blodet hos personer med typ 2-diabetes. visar studie.

Långvarigt bra för hjärtat se bilder på egna halskärl
Publicerad: 07 jul, 2021

Personer som en gång har fått se ultraljudsbilder på sina förkalkade halskärl lever sedan sundare.

Rocklöv blir professor i Heidelberg
Publicerad: 02 jul, 2021

Joacim Rocklöv får en professur med experimentell inriktning vid universitetet i Heidelberg.

Elitskidåkare drabbas ofta och tidigt av andningsbesvär
Publicerad: 02 jul, 2021

Mer än var fjärde skidåkare vid riksidrottsgymnasierna har astma, och många har ytterligare en luftvägsåkomma.

Covid-19 gav stor överdödlighet på särskilda boenden
Publicerad: 24 jun, 2021

Fyra av tio med covid-19 på särskilda boenden avled inom en månad, visar en ny studie.

Bäst stadsluft i Europa − men lokala utsläpp bekymrar Umeåforskare
Publicerad: 17 jun, 2021

Umeå har bäst stadsluft i Europa enligt ny rapport. Men luften är inte helt ren enligt Umeåforskare.

Nytt instrument förutsäger risken för hjärt-kärlsjukdom
Publicerad: 15 jun, 2021

Data från över 700 000 deltagare används för att förebygga kardiovaskulär sjukdom i Europa.

Vinst för hälsan att cykla till jobbet, även bland avgaser
Publicerad: 10 jun, 2021

Även i områden med mycket luftföroreningar är fysisk träning som att cykla bra för hälsan, visar avhandling.

Kallt klimat i norr ger problem i händerna
Publicerad: 21 maj, 2021

Kyla kan ge bestående skador i händerna med nedsatt känsel, men övervikt kan ge visst skydd, visar avhandling.

Färre drabbas och dör av blodpropp i hjärnan efter hjärtinfarkt
Publicerad: 18 maj, 2021

Risken för blodpropp i hjärnan har minskat i takt med förbättrade behandling vid hjärtkärlsjukdom.