Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 31 mars 2020)

Pressat sjukhus ger sämre behandling för strokedrabbad
Publicerad: 25 mar, 2020

Sjukhus med hög beläggning är mindre benägna att lägga in patienter med stroke direkt på en strokeenhet.

Avhandling: Tät app i telefon hjälp mot urinläckage i världen
Publicerad: 17 mar, 2020

En app som utvecklats vid Umeå universitet fungerar mot urinläckage bland kvinnor, visar avhandling.

Forskare efterlyser ny strategi mot coronaviruset
Publicerad: 09 mar, 2020

Sverige borde lärt av andra länder och agerat mer aktivt tidigt mot coronaviruset, argumenterade forskare.

Institutionen för folkhälsa erbjuder KRAFT-utbildningar i sommar
Publicerad: 05 mar, 2020

Har du tid över i sommar? Passa på att läsa en helt nätbaserad kurs om fysisk aktivitet och hälsa.

Karantän på lyxkryssaren gav fler coronasmittade
Publicerad: 28 feb, 2020

Fler smittades av corona när kryssaren låg i karantän än som hade smittats om passagerarna fått gå i land.

Medelhavskost studeras mot demens vid diabetes
Publicerad: 17 feb, 2020

Kan medelhavskost och träning bromsa utvecklingen av demens vid typ 2-diabetes? Det ska nu studeras.

Nytt magasin om idrottsforskning
Publicerad: 05 feb, 2020

FORID är Idrottshögskolans magasin om aktuell idrottsforskning vid Umeå universitet.

7,5 miljoner till forskning om friskt åldrande
Publicerad: 03 dec, 2019

Fem forskningsprojekt i Umeå om friskt åldrande får anslag av stiftelse.

Fondmedel till prostataforskning
Publicerad: 29 nov, 2019

Prostatacancerforskningen vid Umeå universitet får drygt tre miljoner kronor från Prostatacancerfonden.

Umeå i Sverigetopp i medel till forskning om klinisk behandling
Publicerad: 28 nov, 2019

Klinisk behandlingsforskning i Umeå får näst mest i landet i Vetenskapsrådets tilldelning 2019.

Gränsen mellan typ 1 och typ 2-diabetes inte så knivskarp
Publicerad: 18 nov, 2019

Även typ 2-diabetes, så kallad vuxendiabetes, kan delvis förklaras med störningar i immunsystemet.

Första lokala zika-spridningen i Europa
Publicerad: 15 nov, 2019

Joacim Rocklöv forskar om hur klimatkänsliga infektionssjukdomar sprids till nya geografiska områden.

Barn i fokus i nedräkning om klimatet
Publicerad: 14 nov, 2019

Barnen kommer att drabbas särskilt hårt om inte klimatförändringarna begränsas visar ny rapport.

Arbetsplatsen påverkar fysisk aktivitetsnivå
Publicerad: 13 nov, 2019

Hur mycket man rör sig på jobbet hänger samman med en rad olika faktorer visar avhandling.

Digitala innovationer inom fysisk aktivitet och hälsa
Publicerad: 22 okt, 2019

Anna Nordström, projektledare för Nord InC, berättar om digitala innovationer inom fysisk aktivitet och hälsa.