Hälsoriskerna oorganiska kloraminer i arbetsmiljön
Publicerad: 06 sep, 2019

Hälsoeffekterna av oorganiska kloraminer i arbetsmiljön utvärderade i en ny rapport.

Landsbygdsbor i rika länder allt fetare
Publicerad: 28 aug, 2019

Världens kvinnor har passerat männen ifråga om övervikt. Mest ökar övervikten på landsbygden i rika länder.

Berndt Stenberg prisas för forskning om inomhusmiljö
Publicerad: 22 aug, 2019

Professor emeritus Berndt Stenberg får Ellis och Ivar Janzons pris 2019 för sin forskning om inomhusmiljö.

Ond cirkel när astma och social status samspelar
Publicerad: 05 jun, 2019

Personer med astma i barndomen blir ofta lågutbildade som vuxna, och lågavlönade vuxna får oftare astma.

Glesbygdsmedicin och jämställd vård hjärteämnen
Publicerad: 27 maj, 2019

En spansk och en australiensisk-kanadensisk professor blir hedersdoktorer vid Medicinska fakulteten.

Hamberg först att prisas för Lika villkor-insatser
Publicerad: 22 maj, 2019

Katarina Hamberg blir först ut att få det nyinstiftade Lika villkor-priset vid Medicinska fakulteten.

Pris för bästa presentationer
Publicerad: 17 maj, 2019

Gick till de mest intressanta, populärvetenskapliga, välgjorda och pedagogiskt framförda presentationerna.

Ökad risk för blodpropp hos män redan vid måttligt drickande
Publicerad: 03 maj, 2019

Män som dricker knappt ett glas alkohol om dagen eller mer löper tydligt ökad risk för blodpropp.

Umeåforskare prisas av prins Albert II av Monaco
Publicerad: 28 mar, 2019

Joacim Rocklöv, professor vid Umeå universitet, mottar 2019 års pris av Prins Albert II av Monaco.

Nya rön om luftföroreningar
Publicerad: 07 feb, 2017

Hälsoeffektmätningar för Stockholm, Göteborg och Umeå visar betydelsen av lokala utsläpp av luftföroreningar.

Vägdamm under våren påverkar Umeåbarnens lungor
Publicerad: 23 jul, 2016

Studien ger ytterligare belägg för att det är viktigt att få ner halterna av vägdamm i våra städer.

”Vibrationsstickan” ett hjälpmedel vid riskbedömning
Publicerad: 01 nov, 2016

Stickan ger grundläggande information om vibrationsskador.

Vedrök bakom förtida död
Publicerad: 18 jan, 2017

Bertil Forsberg intervjuas i Vetenskapsradion om vedrök.

Umeåfynd om avgaser och demens bekräftas i Kanada
Publicerad: 07 jan, 2017

Människor som bor nära hårt trafikerade vägar löper större risk att drabbas av demens.

Skärpta regler kan få bort vanligaste arbetssjukdom
Publicerad: 18 okt, 2016

Skador från vibrerande maskiner och verktyg har blivit Sveriges vanligaste arbetssjukdom.