Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 3 december 2020)

Ingen immun mot global uppvärmning i ny nedräkning
Publicerad: 03 dec, 2020

Klimatförändringarna slår nya rekord i död och ohälsa, konstateras i The Lancets senaste nedräkning.

Kempemiljoner till Nationella forskarskolan i allmänmedicin
Publicerad: 01 dec, 2020

Tillskott från Kempestiftelsen gör att Nationella forskarskolan i allmänmedicin kan ta emot fler doktorander.

VR-pengar till klinisk behandlingsforskning
Publicerad: 27 nov, 2020

Vetenskapsrådet anslår över 30 miljoner kronor till klinisk behandlingsforskning vid Umeå universitet.

Trendbrott när lungsjukdomen KOL minskar i Sverige
Publicerad: 19 nov, 2020

I takt med att fler fimpar för gott, har antalet fall av lungsjukdomen KOL minskat kraftigt, visar ny studie.

Nytt läkarprogram får grönt ljus
Publicerad: 11 nov, 2020

Umeå universitet har fått klartecken att starta ett nytt 6-årigt läkarprogram nästa höst.

Sjukdomsrisker vid klimatförändringar ska studeras med AI
Publicerad: 10 nov, 2020

Hur vi ska anpassa oss och påverka spridning av sjukdomar när klimatet blir varmare ska studeras med AI.

Möjligt ge patienter snabbare tillgång till nya läkemedel
Publicerad: 29 okt, 2020

Med moderna hjälpmedel kan man systematiskt välja ut patienter för snabbare tillgång till nya läkemedel.

Med målet inställt på att minska nervskador bland arbetare som använder vibrerande maskiner
Publicerad: 15 okt, 2020

Forteanslag för projekt med målet att minska nervskador bland arbetare som använder vibrerande maskiner.

Lågintensiv daglig motion bra för äldres hjärta och hjärna
Publicerad: 16 okt, 2020

Redan måttliga mängd lågintensiv aktivitet minskar risken för hjärtkärlsjukdom och död bland äldre.

Sockergelé i coviddrabbades lungor ger hopp om behandling
Publicerad: 06 okt, 2020

Upptäckten av ämnet i gelén i covidsjukas lungor öppnar samtidigt för effektiva behandlingar, visar ny studie.

Forte-miljoner till Umeåforskare
Publicerad: 02 okt, 2020

Forte beviljar fyra forskningsprojekt vid Medicinska fakulteten sammanlagt 17,5 miljoner kronor.

Gelé i lungorna en orsak till död i covid-19
Publicerad: 24 sep, 2020

Lungsvikt vid covid-19 beror delvis på att det bildas gelé i lungorna. Nu har forskare hittat ämnet i gelén.

Längre expansioner i huntingtongenen än känt
Publicerad: 18 jun, 2020

Ny studie visar att oväntat många i Norrbotten och Västerbotten har genetisk risk för Huntingtons sjukdom.

Program minskade 70-åringars risk för hjärtkärlsjukdom
Publicerad: 15 jun, 2020

Risken för hjärtkärlsjukdom kan sänkas även på äldre dar, visar stor studie av 70-åringar i Umeå..

Psykisk hälsa går djupare än huden vid psoriasis
Publicerad: 04 jun, 2020

Andra fysiska sjukdomar leder i ännu högre grad än hudsjukdomen till psykisk ohälsa vid psoriasis.