Huvudmenyn dold.

Stort EU-projekt om riskbedömning av kemikalier startar
Publicerad: 13 maj, 2022

PARC är ett nytt gigantiskt forskningsprojekt finansierat av EU, med över 200 partners från 28 länder.

Propp i lungan kräver bättre uppföljning
Publicerad: 13 maj, 2022

Efter fyra år har de som drabbats av blodpropp i lungan ökad risk att dö i förtid, visar avhandling.

Andas Sverige – allt du vill veta om astma och allergi
Publicerad: 07 apr, 2022

Att ge allmänheten samma information om luftvägssjukdomar som forskarna är tanken bakom Andas Sverige.

Ökad risk för blodpropp kvarstår länge efter covid-19
Publicerad: 07 apr, 2022

Den som har varit sjuk i covid-19 löper flera månader ökad risk att också drabbas av blodpropp eller blödning.

Vaccin skyddar även efter genomgången covid-19
Publicerad: 05 apr, 2022

Även den som varit sjuk i covid-19 får ett ytterligare stärkt skydd med att bli vaccinerad efter infektionen.

Fyra umeåforskare utsedda i fördjupat arktiskt samarbete
Publicerad: 01 apr, 2022

Fem universitet i Sverige, Norge och Finland utser nyckelpersoner att leda samhällsviktig arktisk forskning.

Prisas för arbete mot inkontinens
Publicerad: 10 feb, 2022

Eva Samuelsson får innovationspris för nyttiggörande 2021 för sitt arbete med urininkontinens via e-hälsa.

Vaccinets smittskydd avtar snabbt – skydd mot svår sjukdom består
Publicerad: 07 feb, 2022

Vaccinets skydd mot covid-19 avtar redan på några månader. Skyddet mot att bli svårt sjuk varar längre.

16 miljoner till hjärtlungforskning i Umeå
Publicerad: 27 jan, 2022

Sju projekt vid Umeå universitet får dela på 16 miljoner kronor från Hjärtlungfonden.

Livsviktig studie om vår hjärthälsa
Publicerad: 21 dec, 2021

Hjärt- kärlsjukdomar är vanligaste dödsorsaken i landet - högst dödlighet har Norr- och Västerbotten.

Avhandling: Orsaker till underbehandling med MRA vid hjärtsvikt
Publicerad: 29 nov, 2021

Många patienter med hjärtsvikt och nedsatt njurfunktion får otillräcklig behandling med effektivt läkemedel.

MIMS lyfter fram World Antimicrobial Awareness Week 2021
Publicerad: 18 nov, 2021

I dag drar World Antimicrobial Awareness Week igång och MIMS uppmärksammar kampanjen med en artikelserie.

VR-miljoner till medicinsk forskning i Umeå
Publicerad: 28 okt, 2021

Umeå universitet får totalt 48 300 000 kronor av Vetenskapsrådet 2021 till projekt inom medicin och hälsa.

Parametrar för vänster förmaksfunktion i klinisk praktik
Publicerad: 21 okt, 2021

Rätt utvärdering av vänster förmak har stor betydelse för prognos av hjärtkärlsjukdom, visar avhandling.

Hög effektivitet att kombinera olika vaccin mot covid-19
Publicerad: 18 okt, 2021

Att kombinera olika vaccin mot covid-19 ger verkligen bättre skydd än att få båda doserna med vektorbaserat.