Ingenjörsstudent och lärare taggar för bordshockey-SM
Publicerad: 21 mar, 2019

Ingenjörsstudenten Oscar Henriksson och läraren Lars-Erik Svensson är båda inbitna bordshockeyspelare.

Energiforskare samlas och provkör vätgasbil
Publicerad: 01 mar, 2019

4 mars samlas forskare och näringsliv för att diskutera förnyelsebar energi, framförallt med fokus på vätgas.

Elegant generering av flera strålar för att filma elektronrörelse
Publicerad: 26 feb, 2019

Fysiker uppvisar laserstyrda tvillingelektroner och röntgenpulser för att filma elektronrörelse i materia.

Räkna stjärnor på Umevatoriet på sportlovet
Publicerad: 21 feb, 2019

Forskarfredag anordnar experiment för allmänheten. Kom och räkna stjärnor på Umevatoriet på sportlovet

Nya möjligheter för lysande plast med mönstrat ljus
Publicerad: 12 feb, 2019

Mattias Lindh visar i sin avhandling att exakt tjocklek på ultratunna filmer av lysande plast är avgörande.

Fantasieggande och vackert om fysik på Bildmuseet
Publicerad: 07 feb, 2019

Till Bildmuseets utställning Entangle/Konst och fysik ges korta populärvetenskapliga föreläsningar av fysiker.

Företagssamarbete ger klirr i kassan för solenergiforskare
Publicerad: 23 nov, 2018

Kempestiftelserna beviljar 700 000 kronor till spektrofotometer i världsklass till Institutionen för fysik.

Två fakultetsnämndsledamöter vinnare i Umeågalan 2018
Publicerad: 13 nov, 2018

Årets Umeågala gav dubbelvinst för Teknisk-naturvetenskaplig fakultet vid Umeå universitet.

Mistra Digital Forest banar väg för robotik i skogen
Publicerad: 07 nov, 2018

Deras forskning fokuserar på att ge maskiner i skogen förmåga att uppfatta sin omgivning med hjälp av AI.

Dags att anmäla lag till Teknisk fysiks robottävling
Publicerad: 02 nov, 2018

Teknisk fysiks årliga robottävling har öppnat för anmälan.

Nobelpris träffar universitetets fysikforskning mitt i prick
Publicerad: 03 okt, 2018

Nobelpris i fysik träffar universitetets fysikforskning mitt i prick.

Bättre nätverksmodeller behövs för att förstå stora mängder informationsrik data
Publicerad: 29 maj, 2018

Utförligare datamängder ger upphov till både utmaningar och möjligheter för nätverk som analysmetod.