Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 29 maj 2020)

Fysiker tar fram stabila vattenbaserade grafendispersioner
Publicerad: 07 apr, 2020

Grafenoxid gör dispersionerna stabila i dagar. Författarna har ansökt om patent för metoden.

Fyra frågor om norrsken till Herbert
Publicerad: 06 feb, 2020

Rymdfysiker Herbert Gunell forskar om plasmafysik på olika ställen i solsystemet och är expert på norrsken.

Fysikprofessor i Sidas vetenskapliga råd
Publicerad: 07 jan, 2020

Professor Thomas Wågberg har blivit omvald som ledamot i Sidas vetenskapliga råd.

Sällsynta djur och växter formar sig i getton för att överleva
Publicerad: 17 dec, 2019

Detta oväntade ekologiska mönster är slutsatsen i en studie om biologisk mångfald i konkurrensutsatta miljöer.

Porösa polymerer visar anmärkningsvärd stabilitet
Publicerad: 03 dec, 2019

Umeåfysiker först med att visa det porösa nanomaterialet COFs höga stabilitet, i Angewandte Chemie.

Europa måste bli bättre på att förstå rymdvädret
Publicerad: 10 okt, 2019

Rymdväder sammanlänkar samhällsaspekter, ekonomi och vetenskap. Ny rapport förklarar utmaningar vi står inför.

Strategiska miljoner till forskning om hjärnflöden
Publicerad: 04 sep, 2019

Ett forskningsprojekt i Umeå om ”hjärnans tvättmaskin”, det glymfatiska systemet, får miljonanslag.

Rymdfysiker skickar instrument på kometspaning
Publicerad: 24 jun, 2019

Rymdfysiker vid Umeå universitet utvecklar mätinstrument som 2028 ska följa med rymdskeppet Comet Interceptor.

Ingenjörsstudent och lärare taggar för bordshockey-SM
Publicerad: 21 mar, 2019

Ingenjörsstudenten Oscar Henriksson och läraren Lars-Erik Svensson är båda inbitna bordshockeyspelare.

Energiforskare samlas och provkör vätgasbil
Publicerad: 01 mar, 2019

4 mars samlas forskare och näringsliv för att diskutera förnyelsebar energi, framförallt med fokus på vätgas.

Elegant generering av flera strålar för att filma elektronrörelse
Publicerad: 26 feb, 2019

Fysiker uppvisar laserstyrda tvillingelektroner och röntgenpulser för att filma elektronrörelse i materia.

Räkna stjärnor på Umevatoriet på sportlovet
Publicerad: 21 feb, 2019

Forskarfredag anordnar experiment för allmänheten. Kom och räkna stjärnor på Umevatoriet på sportlovet

Nya möjligheter för lysande plast med mönstrat ljus
Publicerad: 12 feb, 2019

Mattias Lindh visar i sin avhandling att exakt tjocklek på ultratunna filmer av lysande plast är avgörande.

Fantasieggande och vackert om fysik på Bildmuseet
Publicerad: 07 feb, 2019

Till Bildmuseets utställning Entangle/Konst och fysik ges korta populärvetenskapliga föreläsningar av fysiker.

Företagssamarbete ger klirr i kassan för solenergiforskare
Publicerad: 23 nov, 2018

Kempestiftelserna beviljar 700 000 kronor till spektrofotometer i världsklass till Institutionen för fysik.

Två fakultetsnämndsledamöter vinnare i Umeågalan 2018
Publicerad: 13 nov, 2018

Årets Umeågala gav dubbelvinst för Teknisk-naturvetenskaplig fakultet vid Umeå universitet.

Mistra Digital Forest banar väg för robotik i skogen
Publicerad: 07 nov, 2018

Deras forskning fokuserar på att ge maskiner i skogen förmåga att uppfatta sin omgivning med hjälp av AI.

Dags att anmäla lag till Teknisk fysiks robottävling
Publicerad: 02 nov, 2018

Teknisk fysiks årliga robottävling har öppnat för anmälan.

Nobelpris träffar universitetets fysikforskning mitt i prick
Publicerad: 03 okt, 2018

Nobelpris i fysik träffar universitetets fysikforskning mitt i prick.

Finjusterar egenskaper hos hyperintressant kolnanomaterial
Publicerad: 19 jan, 2015

Fysiker Hamid Reza Barzegar visar i sin avhandling hur man styr egenskaper hos kolnanostrukturer.