Institutionen för geografi och ekonomisk historia

Välkommen! Institutionens verksamhet omfattar de två ämnesområdena geografi och ekonomisk historia. Institutionen för geografi och ekonomisk historia har ca 70 medarbetare och institutionen är belägen i Samhällsvetarhuset, plan 2 och 3.

Inom ämnet geografi ligger fokus på utbildning och forskning i kulturgeografi, dvs. på geografiämnets samhällsvetenskapliga del. Kulturgeografi är också länkat till naturgeografiska och ekologiska förhållanden som påverkar mänsklig verksamhet och samhällets möjligheter.

Ekonomisk historia är i sin tur länkat till de historiska och ekonomiska vetenskaperna och analyserar samspelet mellan ekonomi och samhälle vid skilda tidpunkter där även genus- och miljöhistoria inkluderas.

Institutionen för geografi och ekonomisk historia

Om utbildning, forskning och samarbete vid institutionen för geografi och ekonomisk historia.
Utbildning

Är kulturgeografi eller ekonomisk historia något för dig? Läs våra utbildningar!

Forskning inom geografi och ekonomisk historia

Institutionen har en stark forskningsprofil med många framstående forskare.

Samarbeta med oss

Geografiska och historiska perspektiv och analyser ger ofta bättre underlag inför viktiga beslut.

Om institutionen

En del av den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet

Upp till Campus!
Publicerad: 13 nov, 2018

Samhällsvetenskapliga fakulteten fyller 50 år och det firar vi med en jubileumsvecka den 16-23 november.

Lärare får kompetensutveckling med demokratitema
Publicerad: 25 okt, 2018

30-31 oktober kommer nära 600 lärare till Umeå universitet till konferensen Kunskapsveckan.

Unikt material möjliggör ny forskning
Publicerad: 16 jan, 2018

Tack vare anslag från Wallenberg kan Liselotte Eriksson, UCGS, analysera sjuklighet för kvinnor på lång sikt.