Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Hand- och plastikkirurgi

Välkommen till ämnet hand- och plastikkirurgi! Hand- och plastikkirurgi är en enhet inom Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap.

Om ämnet

Vi bedriver både forskning och utbildning inom hand- och plastikkirurgi. Handkirurgi är en medicinsk specialitet där vi opererar och behandlar svårare skador på händernas skelett, leder, senor, nerver och blodkärl. Plastikkirurgi är en teknikspecialitet där vi arbetar med att kirurgiskt lösa problem på många olika diagnoser och tillstånd. Vi opererar patienter i alla åldersgrupper med målsättningen att normalisera kroppens utseende och/eller funktion.

Bakgrund

Tidigare hörde handkirurgi till specialiteten ortopedi, men blev en självständig specialitet 1969 för att kirurgiska ingrepp på handen ställer speciella krav. Trots att vi inte hör till ortopeden i dag har vi ett nära samarbete med dem och deras forskning.

Handkirurgi

Handkirurgi är en medicinsk specialitet där vi opererar och behandlar svårare skador på händernas skelett, leder, senor, nerver och blodkärl. Vi forskar mycket om nerv- och ryggmärgsskador.

Vi håller också utbildningar på grund- och forskarnivå. På grundnivå undervisar vi i handkirurgi för studenter på Läkarprogrammet och på forskarnivå har vi utbildningar för den som vill doktorera inom handkirurgi.

Plastikkirurgi

Plastikkirurgi är en teknikspecialitet där vi arbetar med att kirurgiskt lösa problem på många olika diagnoser och tillstånd. Vi opererar patienter i alla åldersgrupper med målsättningen att normalisera kroppens utseende och/eller funktion. Vår verksamhet omfattar enbart rekonstruktiv kirurgi vilket innebär att vi återställer och reparerar funktionen och utseendet efter olycksfall, cancersjukdomar eller medfödda missbildningar. Vi arbetar alltså inte med estetisk plastikkirurgi.

Vi ansvarar inte för några kurser på grundnivå, men vi har forskarutbildning för den som vill doktorera.

Hitta till oss

Vår verksamhet håller till i lokaler på universitetssjukhuset.

  • Enheten för Hand- och Plastikkirurgi
    Byggnad 5A, våning 6
  • Forskningslabbet
    Byggnad 1A, våning 1
  • Hand- och Plastikkirurgiska mottagningen
    Byggnad 3A, våning 6

Karta över Norrlands universitetssjukhus.

Ämnesansvarig hand-och plastik

Gustav Andersson
Biträdande universitetslektor, ST-läkare, övrig/annan befattning
E-post
E-post
Telefon
090-786 60 60