Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Elin Berge

Kirurgi

Välkommen till ämnet kirurgi! Vi är en enhet inom Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap. Vi bedriver forskning och utbildning i kirurgiska ämnen.

Om ämnet

Kirurgi är en medicinsk metod där man botar eller lindrar sjukdomar genom att manuellt öppna kroppen och sedan laga, avlägsna eller tillsätta något.

Vi bedriver både forskning och utbildning inom olika kirurgiska ämnen. Ämnet kirurgi innefattar många olika kirurgiska ämnen, till exempel traumatologi, kärlkirurgi, cancerkirurgi, bukväggskirurgi osv.

Målsättningen med vår verksamhet

  • Att ge forskare och forskarhandledare en bra miljö där de kan bedriva kirurgisk forskning som är nationellt och internationellt konkurrenskraftig
  • Att forskarutbilda doktorander
  • Att ge de studerande kunskap om diagnostik, behandling och dokumentation av kirurgiska sjukdomstillstånd
  • Att bevara en stark anknytning till Kirurgcentrum vid Norrlands universitetssjukhus och till övriga kirurgiska kliniker i regionen.

Vi samarbetar nära med Kirurgcentrum och den kirurgiska sjukvård som de bedriver, både när det gäller forskning och utbildning.

Våra medarbetare

Vi har ett trettiotal anställda som arbetar som professorer, forskare, forskningsingenjörer, lektorer, forskningsassistenter, postdoktorer och administratörer. Förutom våra anställda har vi flertalet doktorander och vi undervisar för flera hundra studenter varje år.

Kunskapscentrum i katastrofmedicin (KcKM)

Kunskapscentrum i katastrofmedicin är en forskargrupp som arbetar i separat lokal på campusområdet (KBC-huset). KcKM har utvecklats tillsammans med socialstyrelsen och har som syfte att dels forska om katastrofmedicin, dels utbilda personal inom räddningstjänst och ambulanssjukvård i att ge bästa möjliga vård till människor som drabbats i svåra olyckor. Läs mer om KcKM.

 

Ämnesansvarig kirurgi

Våra senaste porträtt och reportage

Jag tror på att tänka i team och att samarbeta

Intresset för naturvetenskap ledde in i en värld där samarbete är nyckeln till framgång.

Oskar Hemmingsson om att ta docentur, undervisa och höstens utmaningar

Oskar Hemmingsson om att ta docentur, undervisa och höstens utmaningar.

VR - Framtidens undervisning

VR - Framtidens undervisning