Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Klinisk fysiologi

Välkommen till ämnet klinisk fysiologi! Vi är en enhet inom Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap. Vi bedriver både forskning och utbildning inom ämnesområdet klinisk fysiologi.

Om ämnet

Klinisk fysiologi är en medicinsk inriktning där vi inte utför några behandlingar, utan vi arbetar med att mäta, analysera, bedöma och diagnostisera funktionen eller eventuellt funktionsrubbningen i hjärta, blodkärl och lungor med hjälp av olika funktions- och bildgivande undersökningsmetoder, bland annat arbetsprov, EKG och ultraljud.

Vi undervisar i klinisk fyiologi för studenter på Läkarprogrammet, Biomedicinprogrammet och Biomedicinska analytikerprogrammet.

Vår forskning är kliniskt inriktad och just nu forskar vi mycket om hjärta, kärlväggar och olika ekokardiografiska metoder. Läs mer om Forskning inom klinisk fysiologi

Samverkan

Vi samverkar med Hjärtcentrum, en organisation hos landstinget vid Norrlands universitetssjukhus.

Våra medarbetare

Vi är två lektorer anställda på enheten som samarbetar nära med landstingsanställda läkare, forskare, forskningsingenjörer, docenter, administratörer m.m. Förutom våra anställda undervisar vi för flera hundra studenter varje år och vi har även doktorander som forskar hos oss.

Hitta till oss

Vår verksamhet håller till på Norrlands Universitetssjukhus.
Enheten för klinisk fysiologi
Byggnad 3B, våning 1

Karta över Norrlands Universitetssjukhus.

 

 

Per Lindqvist - Hjärtamyloidos vid hjärtsvikt

I detta klipp berättar Per Lindqvist, professor i klinisk fysiologi vid Umeå Universitet om hjärtamyloidos vid hjärtsvikt.

Ämnesansvarig klinisk fysiologi