På denna sida presenteras vilka variabler som finns tillgängliga i HP-databasen och vilken sorts data de innehåller, hur kodningen förändrats genom åren, samt under vilka tidsperioder variablerna är eller varit aktuella. Här går det också att ladda ned informationen samlad i Högskoleprovets kodbok och Guide till kodboken.
Information tillgänglig i databasen
Denna text är en övergripande beskrivning av den information som finns att tillgå i högskoleprovets databas. Den är avsedd att fungera som ett stöd för forskare som är intresserade av att beställa data ur databasen, dock utgår vi inte från variabelnamn här utan fokuserar på innehållet. För att beställa data specificeras vilken information samt tidsperiod som efterfrågas i vårt webformulär.
Data har delats in i följande tre kategorier utifrån den information de innehåller:
information om provgenomförandet och provtillfället
information om provdeltagare
information om resultat på provet.
Information kring provgenomförandet
Information som kan kopplas till själva provgenomförandet är till exempel information om år och tillfälle (vår eller höst, anges som ex. 1986A respektive 1986B) som har rapporterats på samma sätt sedan provets början, med ett fåtal undantag. Information om var provdeltagarna har genomfört sina prov har angetts som län fram till 1983 och sedan som specifik enhet. Det finns även information om huruvida ett prov är fullständigt utfört eller inte (till och med 1989B), vilket typ av prov personen genomfört, eller om det skett någon typ av regelbrott (från 1990A). Då informationen om provtyp avslöjar vissa diagnoser anses denna information vara känslig.
Ett av de fåtal undantag som nämndes tidigare skedde under våren 2020 när Covid-19 drabbade världen. För första gången ställdes ett provtillfälle in. De efterföljande åren (2021-2022) utökade man antalet provtillfällen till två stycken på våren för att minska smittspridningen. Därför finns även en variabel för att särskilja dessa tillfällen åt.
Information kring provdeltagare
Provdeltagarnas personnummer registreras med syfte att säkerställa att rätt resultat tilldelats rätt provdeltagare. Notera att tillgången till just personnummer är ytterst begränsad och kommer med en mängd restriktioner som alltid när personuppgiftsdata ska behandlas. Utifrån personnumret genereras information om provdeltagarens födelseår, åldersintervall och kön.
Utöver detta finns även information om provdeltagarnas utbildningsnivå. Det är dock viktigt att notera att tillgängligheten och utbudet av utbildningar har genomgått kraftiga förändringar under den period då högskoleprovet har genomförts. Dessa förändringar har påverkat kodningen av utbildningsvariablerna samt tidsperioderna under vilka variablerna har varit i användning. Det ska även noteras att det är provdeltagarna själva som i samband med provtillfället besvarat frågorna gällande utbildningsnivå.
Några variabler har endast använts under kortare tidsperioder, dessa innehåller information om arbetslivserfarenhet (1977A-1989B), senast genomförda utbildning (1977A-1986B), vidareutbildning (1982A-1986B), högsta svenska utbildning (1987A-1989B), samt om man gått en gymnasielinje eller ett program (1994B-1995B). Våren 1987 samt 1990 tillkom en rad nya variabler för att registrera denna information. Se tabell nedan för en sammanställning.
Information kring provresultatet
Här presenteras den information som finns kring provdeltagarens resultat i olika former, antingen gällande enskilda delprov, övergripande provdelar eller för hela prov.
Vid högskoleprovets allra första provtillfälle bestod provet utav totalt sex delprov: Ordförståelse, Kvantitativa resonemang, Läsförståelse, Diagram, tabeller och kartor, Allmän orientering (utgick efter 1995B) samt Studietekniska färdigheter (utgick efter 1991B). Medan några delprov har utgått har några bibehållits, dock med varierande antal uppgifter i olika versioner av provet, och ytterligare andra tillkommit. Våren 1992 tillkom Engelsk läsförståelse och vid en större omstrukturering inför höstprovet 2011 tillkom Meningskomplettering, Matematisk problemlösning samt Kvantitativa jämförelser. Mer information om delprovens inkludering samt antal uppgifter finns i tabellen nedan. Omstruktureringen innebar också att provet delades upp i två övergripande provdelar, en verbal och en kvantitativ del, vardera innehållandes 80 uppgifter fördelade på fyra delprov; två med kvantitativa uppgifter och två med verbala uppgifter.
Relaterat till dessa delprov finns information om provdeltagarnas svar och poäng på varje delprov, råpoäng och normerad totalpoäng, samt sedan 2011B råpoäng och normerad poäng på det två provdelarna – verbal del samt kvantitativ del.