Högskoleprovet är ett urvalsprov som avser att mäta förmågan att klara högskolestudier.
Provets olika delprov
Provet består från och med hösten 2011 av totalt 160 uppgifter som prövar förmågor och kunskaper av betydelse för högre studier. Syftet med provet är att rangordna provdeltagarna utifrån förväntad studieframgång.
De 160 uppgifterna är fördelade på åtta delprov; fyra kvantitativa delprov med sammanlagt 80 uppgifter som avser att mäta matematisk och logisk förmåga och fyra verbala delprov med sammanlagt 80 uppgifter som avser att mäta språklig och analytisk förmåga. Samtliga provuppgifter är flervalsuppgifter med givna svarsförslag.
Provdagen är uppdelad i fem provpass; två med kvantitativa uppgifter och två med verbala uppgifter, därtill kommer ett utprövningspass (som inte räknas in i resultatet) med antingen kvantitativa eller verbala uppgifter. Varje provpass innehåller 40 uppgifter och provtiden är 55 minuter. Den sammanlagda provtiden är 4 timmar och 35 minuter.
De kvantitativa delproven är:
Matematik (XYZ), kvantitativa jämförelser (KVA), kvantitativa resonemang (NOG) och diagram, tabeller och kartor (DTK). Uppgifterna kräver förkunskaper motsvarande kurs A/kurs 1B i gymnasieskolan
XYZ (matematik)
Delprovet består av 24 uppgifter uppdelat på två delar med 12 uppgifter i vardera. Uppgifterna i delprovet XYZ förekommer som uppgift ett till tolv i de kvantitativa provhäftena. Uppgifterna innehåller ett matematiskt problem som skall lösas. Varje uppgift innehåller fyra svarsförslag som är unika för den uppgiften. Den rekommenderade provtiden för 12 uppgifter är 12 minuter.
KVA (kvantitativa jämförelser)
Delprovet består av 20 uppgifter uppdelat på två delar med 10 uppgifter i vardera. Uppgifterna i delprovet KVA förekommer som uppgift tretton till tjugotvå i de kvantitativa provhäftena. Uppgifterna innehåller beskrivningar av två kvantiteter och ofta inleds uppgiften med viss tilläggsinformation. Här gäller det att avgöra vilken av kvantiteterna som är störst. Varje uppgift innehåller samma uppsättning om fyra svarsförslag. Den rekommenderade provtiden för 10 uppgifter är 10 minuter.
NOG (kvantitativa resonemang)
Delprovet består av 12 uppgifter uppdelat på två delar med 6 uppgifter i vardera. Uppgifterna i delprovet NOG förekommer som uppgift tjugotre till tjugoåtta i de kvantitativa provhäftena. Uppgifterna presenterar ett problem följt av två påståenden. Här gäller det att avgöra hur mycket information som behövs för att entydigt besvara frågan. Varje uppgift innehåller samma uppsättning om fem svarsförslag. Den rekommenderade provtiden för 6 uppgifter är 10 minuter.
DTK (diagram, tabeller och kartor)
Delprovet DTK består av åtta grafiska figuruppsättningar med i genomsnitt tre uppgifter till varje, totalt 24 uppgifter. Till varje uppgift hör fyra svarsförslag. Delprovet prövar din förmåga att hämta och tolka information ur diagram, tabeller och kartor. Delprovet är uppdelat i två delar. Den rekommenderade provtiden för 12 uppgifter är 23 minuter.
De verbala delproven är:
Ordförståelse (ORD), svensk läsförståelse (LÄS), meningskomplettering (MEK) och engelsk läsförståelse (ELF).
ORD (ordförståelse)
består av 20 uppgifter. Varje uppgift inleds med ett ord eller ett uttryck i fet stil, och sedan följer fem svarsförslag. Provtagaren ska avgöra vilket av de fem svarsförslagen som bäst motsvarar innebörden i det fetstilta ordet/uttrycket. Delprovet är uppdelat i två delar med vardera tio uppgifter och återfins i de verbala provhäftena. Den rekommenderade provtiden för tio orduppgifter är tre minuter.
LÄS (svensk läsförståelse)
avser att pröva läsförståelse i vid mening. Delprovet innehåller åtta svenska orginaltexter, sex korta texter med två uppgifter till varje, och två längre texter med fyra uppgifter till varje. Texterna speglar skiftande ämnesområden och är också varierade vad gäller stil och språk. Vissa uppgifter tar fasta på detaljer i texten, men de flesta prövar förståelsen av längre avsnitt eller av texten som helhet. Delprovet innehåller 20 uppgifter fördelade på två verbala provhäften. Den rekommernderade provtiden för tio uppgifter är 22 minuter.
MEK (meningskomplettering)
prövar ordförståelse i kontext. En MEK-uppgift inleds med ett kort textavsnitt. I texten finns en, två eller tre luckor. Bland de fyra svarsförslagen ska provtagaren välja det som till betydelse, stil och form passar bäst i luckan/luckorna. Provet innehåller 20 uppgifter fördelade på två verbala provhäften. Den rekommenderade provtiden per delprov är åtta minuter.
ELF (engelsk läsförståelse)
påminner i mycket om delprovet LÄS, men är mera varierat vad beträffar textlängd och uppgiftsformat. Det består av åtta till tio engelska texter av skiftande längd, varav de flesta följs av en eller flera uppgifter som ställer frågor om innehållet. I delprovet ingår även en längre text med luckor där ord, ett eller flera, har utelämnats. Här gäller det att bland de svarsförslag som anges vid varje lucka välja det som bäst passar in i sammanhanget. Delprovet ELF innehåller totalt 20 uppgifter fördelade på två verbala provhäften. Den rekommernderade provtiden för tio uppgifter är 22 minuter..