Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)

Bo och leva i Umeå

Umeå erbjuder vacker natur, mängder av butiker, förstklassiga restauranger, ett rikt kulturliv och ett utbud av händelser som anstår en stor stad.

En fantastisk plats att bo på

Umeå är en grön och hållbar stad med invånare och företag som respekterar den norrländska naturen och verkligen bryr sig om att skydda miljön. Stadens gröna profil förstärks ytterligare av att Umeå är känt som ”Björkarnas stad” – ett epitet som har sitt ursprung i de ca 2 000 björkar som planterades längs stadens breda gator under återuppbyggnaden efter den stora stadsbranden 1888.

En av Sveriges mest snabbväxande städer

Umeå är en av de snabbast växande städerna i Sverige, i nuläget bor det drygt 130 000 människor i kommunen. En förklaring till den starka befolkningstillväxten är att Umeå har hittat en fin balans mellan miljömässiga åtaganden och ett ambitiöst näringsliv som lyckas attrahera några av världens mest kreativa och handlingskraftiga företag till regionen. Umeå är hemadress för en lång rad tillväxtföretag, främst inom branscher som bioteknik, medicin, IT, och hållbar energi, men också moderna och framtidsinriktade bolag inom skogs- och tillverkningsindustri.

Mer information till dig som är inflyttande finns att ta del av på
Umeå Kommuns hemsida

Hitta hit

Alla vägar bär visserligen inte till Umeå, men hit tar du dig på de flesta sätt - tåg, flyg, buss eller bil. Antingen åker du tåg med SJ eller Norrtåg – 6 timmar från Stockholm. Eller så väljer du att flyga. Umeå flygplats ligger så nära centrum att vissa till och med cyklar till och från flygplatsen. Bilen går så klart också bra, med den tar du dig lätt iväg till allt som finns att upptäcka utanför Umeå. Ta bara E4:an norrut eller E12 österut så landar du snart här.

Lätt att ta sig runt

I Umeå är det nära till allt. Arbetsplatser, underhållning, fritidsaktiviteter och naturområden – det mesta ligger inom promenadavstånd. Detta gör det enkelt att ta del av stadens utbud.

Att cykla är ofta det allra bästa sättet att transportera sig, tack vare ett väl förgrenat nät av cykelvägar. Stadsbussarna knyter samman stadens olika områden med god geografisk täckning och täta turer. Bara några kilometer utanför staden ligger Umeås internationella flygplats.

Friluftsliv och natur

I Umeå har du Västerbottens orörda och vilda natur runt hörnet. Närheten till naturreservat, vandringsleder, vilda djur och forsande älvar innebär oändliga möjligheter till friluftsliv, träning och upplevelser.

Familjevänligt

Umeå erbjuder trygga omgivningar, inte minst för barnfamiljer. Västerbottens län har landets lägsta brottsstatistik. Gatorna är lugna och säkra, invånarna är hederliga och hjälpsamma. Dessutom är kranvattnet inte bara rent, utan också mycket välsmakande.

Ett spirande kulturliv

Umeå har varit en samlingsplats för kulturarbetare och skapande människor alltsedan 1970-talet – och när dessa människor möts kan spännande saker ta form. Umeå rymmer tre stora museer, en skulpturpark, ett operahus och en professionell symfoniorkester – men också unga alternativa kulturföreningar, musikfestivaler och en litteraturfestival som håller hög internationell klass. Ett tydligt erkännande av stadens vibrerande kulturliv kom 2014 när Umeå utsågs till Europas kulturhuvudstad.

Hitta hem

I Umeå finns bostäder för alla, men precis som i andra stora universitetsstäder måste vi hjälpas åt lite för att du ska hitta hem. Tycker du att det känns okej att pendla till Umeå har du möjlighet att hitta ditt nya hem i någon av våra grannkommuner. Kan du tänka dig att resa ca 20 minuter med tåg får du dessutom det bästa av både stads- och lantliv på köpet.

Film: Välkommen till Umeå
Välkommen till Umeå

Korta fakta om Umeå

Antal invånare: 129 651 (augusti 2020)