Huvudmenyn dold.

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100 %
  • Ort Umeå

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har idag ca 100 anställda och bedriver forskning inom områden såsom energiteknik, laserspektroskopi, medicinteknik samt elektronik och systemteknik. För mer information besök: https://www.umu.se/institutionen-for-tillampad-fysik-och-elektronik/forskning

Vi söker nu 1–2 första forskningsingenjörer i energiteknik med inriktning mot energieffektivisering i byggnader. Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 12 månader, tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2021-10-27.

Projektbeskrivning
Omställningen till en långsiktigt säker energiförsörjning är en av vår tids största utmaningar. I detta sammanhang har byggsektorn stor inverkan på möjligheterna att minska klimatförändringen. Inriktningen för den sökta förste forskningsingenjören blir att bidra till den stora utmaningen genom att bidra till att tillhandahålla en datadriven modell med Big Data. Den ska utgöra ett beslutsstöd vid energirenovering. Konsekvenser av alternativa energirenoveringslösningar predikteras med information från en konsistent databas med Big Data, Den upprättade databasen och utvecklade maskininlärningsalgoritmer är integrerade i en metod, som extraherar fallspecifik kunskap baserat på tekniska lösningar och faktisk energianvändning.

Arbetsuppgifter
Arbetet består av att samla in modellera och analysera data som beskriver byggnaders energianvändning i allmänhet och för småhus i synnerhet.

Specifika arbetsuppgifter är bland annat att:

• extrahera och synkronisera flera heterogena datakällor till en enhetlig databas
  • skapa datadrivana modeller baserat på statistiska och multivariata modeller.
  • utveckla en plattform för analys av energibesparingar för renoveringssåtgärder baserat på utvecklade modeller
  • sprida analysmodellen och resultaten till intressenter för att stödja processen mot mer hållbar energirenovering.

Kompetenskrav
Du har doktorsexamen i energiteknik med inriktning mot energieffektivisering i byggnader eller motsvarande doktorsexamen som bedöms relevant för projektet.  För att uppnå syftet med forskningen behöver du ha dokumenterade kunskaper om hantering av stora datormängder, simulering och statistisk analys av energianvändning och annan relaterad information. Erfarenhet av arbete i forskningsprojekt med externa partners samt vana att arbeta självständigt och lösningsorienterat krävs.  God kommunikativ förmåga i engelska tal och skrift krävs då projektets resultat ska kommuniceras internationellt. Du har förmåga att arbeta systematiskt, grundligt och självständigt likväl som att samarbeta med andra.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Det är meriterande om du är bekant med multivariata och statistiska modeller för att hantera stora datamängder kopplat till energianvändning i byggnader och bebyggelse, och har god kunskap om det ovan nämnda forskningsområdet.

Kunskaper i svenska är meriterande.

Ansökan ska bestå av följande handlingar:

• Personligt brev med kortfattad beskrivning av dig själv, en motivering till varför du söker anställningen samt dina kontaktuppgifter
  • Curriculum vitae (CV)
  • Publikationslista
  • Kopior av relevanta examensbevis och eventuella intyg

Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi, logga in och sök via knappen längst ner på sidan. Ansökan ska vara inskickad senast 2021-10-27.

Närmare upplysningar lämnas av professor Thomas Olofsson, tel 090-786 67 10,
e-post thomas.olofsson@umu.se eller professor Weizhuo Lu,090-786 62 57,
e-post: weizhuo.lu@umu.se

Välkommen med din ansökan!

Snarast eller enligt överenskommelse

Thomas Olofsson

Diarienummer

AN 2.2.1-1407-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

SEKO

ST

senast

2021-10-27

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.