Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 31 mars 2021)

printicon

Bibliotekarie

Vetenskaplig kommunikation

Ansök

senast

2021-04-15

 • Typ av anställning Tillsvidareanställning
 • Omfattning 100%
 • Ort Umeå

Vi söker nu en bibliotekarie, 100%, till Vetenskaplig kommunikation vid UB. Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning. Tillträde 2021-07-01 eller enligt överenskommelse.

Teamet Publicering och forskarstöd

Teamets huvudområden är forskarstöd för öppen vetenskap och publiceringsfrågor. Arbetet är till stor del utåtriktat med dagliga forskarkontakter i form av support, webbinformation och undervisning. Administration av open access-publicering och publiceringsavgifter är en viktig del liksom import, registrering och granskning av metadata och publikationer i publiceringssystemet DiVA.

Teamet har huvudansvar för bibliometriska analyser inom universitetet samt kvalitetssäkring av data för utvärdering och medelstilldelning. Vi har också samordningsansvar för hantering av forskningsdata inom universitetet, granskning av dataset och datahanteringsplaner. Forskarstöd för doktorander respektive granskning av avhandlingar är också en del av det ordinarie arbetet.

Ditt nya arbete:

Du kommer att arbeta med forskarstöd och publiceringsfrågor vid Umeå universitetsbibliotek. Det innebär arbete med metadata i publiceringssystem, som UmU:s DiVA, liksom undervisning och support till forskare, doktorander och administrativ personal samt att du deltar i teamets arbete med utvecklingen av forskarstödet. Forskarstödets omfattning och inriktning förändras i snabb takt, vilket gör att nya arbetsuppgifter kan tillkomma. Även passtjänstgöring ingår i arbetsuppgifterna.

Vi söker dig som har:

 • Akademisk examen i biblioteks- och informationsvetenskap eller motsvarande
 • Intresse för vetenskaplig kommunikation och öppen vetenskap (open science)
 • Brett IT-kunnande och gärna kunskaper om publiceringssystem
 • God förmåga att kommunicera på svenska och engelska, såväl skriftligt som muntligt
 • God kännedom om arbetsformerna inom universitet och högskola

Meriterande är:

 • Erfarenhet av arbete på forskningsbibliotek
 • Erfarenhet av arbete med forskarstöd
 • Erfarenhet av arbete med metadata
 • God pedagogisk kunskap och intresse för undervisning, handledning och support

Vi söker dig som har en hög serviceanda och fallenhet för utåtriktat arbete. Du har teamkänsla samtidigt som du kan arbeta självständigt. Vi tror också att du är flexibel, ansvarstagande och har god initiativförmåga. Stor vikt kommer att läggas vid din personliga lämplighet.

Närmare upplysningar lämnas av:

Avdelningschef Vetenskaplig kommunikation Mats Almkvist, 090-786 91 77, mats.almkvist@umu.se. Har du frågor kring rekryteringsprocessen kan du kontakta Administrativ chef Hanna Rantamäki, 090-786 62 71, hanna.rantamaki@umu.se.
Fackliga företrädare är för SACO Stefan Fleig, 090-786 59 98, stefan.fleig@umu.se och för ST Lena Folkesson, 090-786 59 79, lena.folkesson@umu.se

Din ansökan ska vara inkommen till Umeå universitet senast 2021-04-15.

Tillträde

Enligt överenskommelse

Kontaktperson

Mats Almkvist, avdelningschef

090-786 91 77

Diarienummer

AN 2.2.1-441-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 59 98

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 59 79

Ansök

senast

2021-04-15

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.