Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Doktorand i beräkningsvetenskap med inriktning mot maskininlärning

Institutionen för datavetenskap

Ansök

senast

2022-05-30

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet (www.cs.umu.se) söker en doktorand i maskininlärning. Anställningen omfattar fyra års heltidsstudier och är placerad vid Institutionen för datavetenskap där du får möjlighet att arbeta i en dynamisk miljö med 140 anställda från fler än 20 länder.

Institutionen för datavetenskap har växt kraftigt under de senaste åren, och där en inkluderande botten-styrd miljö har varit nyckeln till vår hållbara utveckling. Institutionen har ungefär 50 doktorander med olika nationaliteter, bakgrunder och från olika fält. Som doktorand hos oss har du tillgång till stöd för karriärutveckling, nätverkande, administrativa och tekniska stödfunktioner, samt goda anställningsvillkor. Läs mer här: https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Låter detta intressant? Välkommen med din ansökan senast 30 maj 2022.

Projektbeskrivning

Maskininlärning är en nyckelteknologi inom många forsknings- och utvecklingsområden, och maskininlärning står för mycket av den senaste tidens framgångar inom området artificiell intelligens. Ett sätt att hantera problem med små mängder data i högdimensionell maskininlärning är att använda sig av a priori-information – vanligen genom a priori-fördelningar eller bivillkor. Strukturerade a priori-fördelningar och bivillkor innebär inkodning av domänspecifik, expert- eller tidigare kunskap om ett problem i en maskininlärningsmodell. Genom att koda in kända strukturerade samband, erhåller man modeller som väljer ut relevanta grupper av variabler, minskar risken för överanpassning till datat samt förbättrar möjligheterna att tolka modellen och förstå datat.

Målet med detta projekt är att utveckla ett generiskt Bayesiskt ramverk inom vilket strukturerade samband går att koda in. Projektet kommer att bidra med nya metoder, teori och algoritmer för Bayesisk maskininlärning med tillämpningar inom bl.a. medicinsk bildanalys.

Doktorandanställningen erbjuds inom maskininlärningsprojektet ”Användning av strukturerad a priori-information vid analys av bilddata” som finansieras av Vetenskapsrådet. Projektledare är Tommy Löfstedt, docent och universitetslektor vid Institutionen för datavetenskap, Umeå universitet.

Kvalifikationer

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå inom ämnet beräkningsvetenskap krävs att den sökande har godkända kurser om minst 90 högskolepoäng i beräkningsvetenskapliga ämnen (såsom matematik, matematisk statistik och datavetenskap) varav minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå. Sökande med andra kvalifikationer, som bedöms likvärdiga, kan också bli antagna.

Kandidater för den här doktorandanställningen ska ha mycket goda kunskaper inom projektrelaterade områden, i synnerhet maskininlärning, numeriska metoder, optimering och Bayesiska metoder. Erfarenheter inom datorseende, bildanalys, matematik och statistik är meriterande. Ett krav är också att den sökande måste kunna både tala och skriva engelska flytande.

Som person har du goda färdigheter i att arbeta både på egen hand och tillsammans med andra, är kreativ och vill på ett aktivt sätt driva din egen utveckling mot att bli en kompetent forskare.

Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen i beräkningsvetenskap med inriktning mot datavetenskap, och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20 %) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid.

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Startdatum förväntas vara 15 augusti, eller enligt överenskommelse.

Så här ansöker du

Du ansöker via vårt rekryteringssystem (klicka på Ansök på den här sidan).

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen, och varför du söker den utlysta anställningen. Brevet ska också innehålla din kontaktinformation
  • Curriculum Vitae (CV)
  • Styrkta kopior av examensbevis eller motsvarande och dokumentation av godkända kurser inklusive betyg
  • Kopior av kandidat- och/eller masteruppsats, samt andra relevanta publikationer om sådana finns
  • Dokumentation och beskrivning av hur du uppfyller de specificerade önskvärda kvalifikationerna
  • Kontaktinformation till tre referenspersoner
  • Dokumentation och beskrivning av andra relevanta erfarenheter och kompetenser

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Om bifogade dokument har annat originalspråk än dessa två ska en översättning inkluderas. Bifogade dokument ska vara i pdf-format. Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 30 maj 2022.

Institutionen för datavetenskap värdesätter diversitet. Vi välkomnar därför i synnerhet kvinnor och personer utanför det binära genussystemet som sökande.

För att ansöka, logga in i systemet och ansök via knappen längst ner på webbsidan.

Vid frågor eller ytterligare information, kontakta docent Tommy Löfstedt (tommy@cs.umu.se).

Välkommen med din ansökan!

Tillträde

1 augusti 2022, eller enligt överenskommelse

Kontaktperson

Tommy Löfstedt

tommy@cs.umu.se

Diarienummer

AN 2.2.1-743-22

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Ansök

senast

2022-05-30

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.