Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Doktorand i datavetenskap

Institutionen för datavetenskap

Ansök

senast

2021-09-30

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet (www.cs.umu.se) söker en doktorand i datavetenskap. Anställningen omfattar fyra års heltidsstudier och är placerad vid institutionen för datavetenskap där du får möjlighet att arbeta i en dynamisk miljö med 130 anställda från mer än 20 länder.

Projektbeskrivning

Doktorandanställningen erbjuds inom projektet ”A Practical Theory of Computation for Modern Neural Network Architectures” som finansieras av Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP). Projektet är ett samarbete mellan forskningsgrupperna Foundations of Language Processing vid Umeå universitet och Natural Language Processing vid Linköpings universitet. Projektledarna är Frank Drewes vid Umeå universitet och Marco Kuhlmann vid Linköpings universitet med finansiering för en doktorand var.

Neurala nätverk har numera blivit den viktigaste beräkningsparadigmen för artificiell intelligens (AI) och maskininlärning. Den formella teorin av nätverkens beräkningskraft är däremot inte lika väl utvecklad, särskilt med tanke på det blomstrande landskapet av moderna arkitekturer som t.ex. transformern. Existerande resultat brukar dessutom vara av begränsat praktiskt värde, bl.a. p.g.a. idealiserande antaganden som oändlig precision eller obegränsad träningstid. Vi vill ta itu med dessa brister och utveckla en praktisk teori för beräkningskraften hos moderna neurala nätverksarkitekturer. Projektet kombinerar således metoder från teoretisk datalogi - särskilt beräkningskomplexitet och formella språk - med kunskap om hur moderna neurala nätverksarkitekturer fungerar. Den resulterande teorin förväntas vara generell, men projektet fokuserar på automatisk språkbearbetning som tillämpningsområde.

WASP

Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, är Sveriges största enskilda forskningsprogram i modern tid. Programmet skapar en plattform för akademisk forskning och utbildning i nära samarbete med ledande svensk teknikintensiv industri. Forskningen innefattar artificiell intelligens och autonoma system som verkar i samarbete med människor och som anpassar sig till sin omgivning med hjälp av sensorer, information och kunskap och skapar intelligenta system av system.

WASPs vision är excellent forskning och kompetens inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara till gagn för svensk industri.

Läs mer: https://wasp-sweden.org/

Forskarskolan inom WASP har som mål att förse framtidens forskare med nödvändig kunskap för att kunna analysera, utveckla och bidra aktivt till den tvärvetenskapliga utvecklingen av artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara. Genom ett ambitiöst program med forskningsbesök, partneruniversitet och gästföreläsare stöder forskarskolan aktivt bildandet av ett starkt multidisciplinärt och internationellt professionellt nätverk mellan doktorander, forskare och industri. Forskarskolan erbjuder därmed en unik möjlighet för de studenter som lockas av internationell forskning i världsklass med industriell relevans.

Mer information: https://wasp-sweden.org/graduate-school/.

Kvalifikationer

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå inom ämnet datavetenskap krävs att den sökande har godkända kurser om minst 90 högskolepoäng i ämnet datavetenskap.

Kandidater för den här doktorandanställningen ska ha mycket goda kunskaper inom projektrelaterade områden, i synnerhet beräkningskomplexitet och formella språk. Ett krav är också att den sökande måste kunna både tala och skriva engelska flytande.

Som person har du goda färdigheter i att arbeta både på egen hand och tillsammans med andra, är kreativ och vill på ett aktivt sätt driva din egen utveckling mot att bli en kompetent forskare.

Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen, och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid.

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Doktorandanställningen kommer att tillsättas så snart som möjligt, enligt överenskommelse.

Så här ansöker du

Du ansöker via vårt rekryteringssystem (klicka på Ansök på den här sidan).

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen, och varför du söker den utlysta anställningen. Brevet ska också innehålla din kontaktinformation
  • Curriculum Vitae (CV)
  • Kopior av examensbevis eller motsvarande
  • Kopior av kandidat- och/eller masteruppsats, samt andra relevanta publikationer om sådana finns
  • Kontaktinformation till tre referenspersoner
  • Dokumentation och beskrivning av andra relevanta erfarenheter och kompetenser

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Om bifogade dokument har annat originalspråk än dessa två ska en översättning inkluderas. Bifogade dokument ska vara i pdf-format. Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 2021-09-30.

Institutionen för datavetenskap värdesätter diversitet. Vi välkomnar därför i synnerhet kvinnor och personer utanför det binära genussystemet som sökande.

För att ansöka, Logga in i systemet och ansök via knappen längst ner på webbsidan.

Vid frågor eller behov av ytterligare information, kontakta professor Frank Drewes (drewes@cs.umu.se)

Välkommen med din ansökan!

Tillträde

Så snart som möjligt, enligt överenskommelse

Diarienummer

AN 2.2.1-1195-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2021-09-30

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.