Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Doktorand i experimentell fysik

Institutionen för fysik

Ansök

senast

2022-10-21

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar. Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer här

Vid Institutionen för fysik (https://www.umu.se/institutionen-for-fysik/) bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Relativistic Attosecond Physics Laboratory (REAL, www.realumu.org), Umeå universitet, Institutionen för fysik söker en doktorand inom experimentell fysik för ett projekt som syftar till ”Relativistic laser-nanoplasma interaction”.

Sista ansökningsdag är 2022-10-21. Tillträde 2022-11-01 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Den utvalda kandidaten kommer att arbeta inom forskningsprojektet ”Relativistisk nanofotonik”. Den unika kombinationen av laserpulslängd under två cykler (<5 fs) och ultrahöga intensiteter (>10^18 W/cm^2) – D. E. Rivas et al., Sci. Rep. 7, 5224 (2017) – öppnar vägen mot fältkontrollerade relativistiska interaktioner. När nanometerstora fasta mål används, den så kallade relativistiska nanofotonikregimen – D. E. Cardenas et al., Sci. Rep. 9, 7321 (2019) –, involverar dessa interaktioner acceleration av elektroner med högsta fält utöver TV/m-styrka och kortaste varaktighet under 1 fs.

Den faktiska forskningen kommer att fokusera på tillämpningen av en unik 100-TW få-cykellaser (den så kallade Light Wave Synthesizer 100) på relativistisk nanofotonik med syftet att generera sub-femtosekundelektronknippen och övertoner av hög ordning. Huvudmålet med projektet är att flytta nanofotonik till det relativistiska området och undersöka dess tillämpbarhet som en ny partikelkälla.

Kvalifikationer
Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i experimentell fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng. Kraven ska vara uppfyllda vid tidpunkten för antagning till forskarutbildningen och behöver inte vara uppfyllda vid söktillfället. Rekryteringsförfarandet kommer att följa Högskoleförordningen. 

Intresse av experimentellt arbete och numeriska simuleringar är ett krav. Kandidaten ska vara mycket motiverad och ha förmåga att arbeta självständigt såväl som en del av forskargruppen. Den sökande måste ha mycket goda färdigheter i både muntlig och skriftlig engelska. En magisterexamen (eller motsvarande), erfarenhet av experimentell laboratorieforskning, inklusive optik, elektronik, LabVIEW, MATLAB och lasrar kommer att ses som en merit.

Anställningsvillkor
Anställningen är en heltidsanställning som sträcker sig upp till fyra år. Om undervisning av kurser på grundnivå på deltid (max 20%) erbjuds kan anställningstiden förlängas upp till fem år. Lönen är fast enligt fastställd lönenivå för doktorander.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1. Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering (<1 sida).
2. Curriculum vitae (CV).
3. Verifierade kopior av relevant(a) examensbevis översatta till engelska eller svenska.
4. En lista på universitetskurser med betyg. Observera att för internationella sökande bör betygssystemet förklaras i korthet.
5. Kopior på examensarbete och eventuella publikationer.
6. Kontaktuppgifter till två till tre referenspersoner. 

Information
För ytterligare information kontakta professor Laszlo Veisz, laszlo.veisz@umu.se Ansökan ska skickas in via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2022-10-21. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Alla dokument ska laddas upp i pdf-format.

Välkommen med din ansökan!

Faktaruta

Tillträde

2022-11-01 eller enligt överenskommelse

Löneform

Enligt fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar

Ansök senast

2022-10-21

Diarienummer

AN 2.2.1-1335-22

Kontaktperson

László Veisz

090-7866662

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

ST

090-7865431

SEKO

090-7865296

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.