Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Doktorand i experimentell fysik

Institutionen för fysik

Ansök

senast

2022-12-15

  • Typ av anställning Tidsbegränsad anställning
  • Omfattning Heltid
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar. Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer här

Institutionen för fysik (https://www.umu.se/institutionen-for-fysik/ ) vid Umeå universitet bedriver stark forskning inom områdena organisk elektronik, kondenserad materialfysik, nanoteknik, fotonik och teoretisk fysik. Vi söker en doktorand till ett projekt med fokus på ultrasnabb laddnings- och spinndynamik i nanoskala kondenserad materia.  Sista dag att ansöka är 15 december 2022. Startdatum är 1 februari 2023 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
‘Ultrafast Nanophotonics and Advanced Functional Materials’ grupp på Umeå universitet söker en doktorand som är intresserad av att bedriva forskning på ultrasnabb ladd- och spinndynamik i nanoskala kondenserad materia. Doktorandprojektet ligger i gränslandet mellan olika forskningsfält, såsom ultrasnabba processer i material, fotonik, magnetism och kemi, med ett övergripande mål att förstå dynamiken av elektroniska frihetsgrader (laddningar och spinn) i nanostrukturerade material.

Doktoranden kommer att undersöka de fysikaliska mekanismer som styr interaktioner av ljus och materia i nanoskala material. Genom att kombinera tidsupplöst (pump-probe) spektroskopi, finita elementmetod, mikromagnetisk modellering och andra avancerade beräkningstekniker kommer kandidaten att avslöja hur ultrakorta ljuspulser växelverkar med laddningar och elektronspinn på en tidsskala under 100 fs och därmed avslöja ursprunget till en mängd fenomen som händer i den så kallade icke-termiska regimen. Samtidigt kommer doktoranden att från grunden utveckla analytiska kvantmodeller av laddnings- och spindynamik i plasmoniska nanostrukturer gjorda av olika material, inklusive metaller, halvledare och starkt korrelerade material. Slutligen kommer doktoranden också att undersöka möjligheten att använda dessa material för att kontrollera laddnings- och spinnfrihetsgraderna i molekylära system kopplade till ljus, de så kallade polaritonerna. Projektet kommer att avslöja nya nanoskala mekanismer som kan ha en enorm inverkan på kommande ljusdrivna deterministiska ultrasnabba databehandlingsnanoteknologier, såväl som framtida nanoenheter som använder polaritonisk kemi för att kontrollera molekylära fotoomkopplare för tillämpningar inom kvantberäkning och optiska transistorer.

Projektet erbjuder möjligheter till samarbeten med andra forskargrupper i Europa, såsom University of Padova (Italien), Materials Physics Centre (Spanien), Lunds universitet (Sverige) och University of Luxembourg (Luxembourg).

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer. För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i experimentell fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng. Kraven behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället utan endast vid antagning. Övriga krav är flytande engelska. 

Kandidaten bör ha dokumenterad bakgrund inom något av följande ämnen: 
·        teoretisk kondenserade materiens fysik, 
·        elektromagnetism
·        fotokemi
·        magnetism
·        plasmonik
Meriterande är tidigare erfarenhet eller kunskap inom:
·        ultrasnabb optik
·        icke-linjär optik
·        magnetoplasmonik
·        nanofotonik
·        datanalys (t.ex. MATLAB)
·        finita element och/eller FDTD-metoder
·        grundläggande programmering i C eller Python

Vi söker dig som vill arbeta i en interkulturell och internationell miljö samt har hög förmåga att arbeta både självständigt och som en del av ett team.

Anställningsvillkor
Som doktorand kommer du att fokusera på dina forskarstudier genom att bedriva egen forskning under handledning, och läsa doktorandkurser. Målet med en doktorandtjänst är att få en doktorsexamen. Tidsperioden för anställningen är begränsad till motsvarande fyra års heltid. Anställningen kan även omfatta deltidsarbete (upp till 20 %) som lärarassistent. I så fall förlängs den totala tiden för anställningen i enlighet därmed (upp till högst fem år). Lönen är fast enligt fastställd lönenivå för doktorander.  Anställningen börjar 1 februari 2023 eller enligt överenskommelse. 

Ansökan
Ansökan bör innehålla följande:
1.     Ett personligt brev med sammanfattning av forskningsintressen och motivation.
2.     CV
3.     Styrkta kopior av examensbevis, betyg, med engelsk eller svensk översättning
4.     En lista på universitetskurser med betyg.  Observera att för internationella sökande bör betygssystemet förklaras i korthet.
5.     Kopia av examensarbete samt  publikationer (om tillämpligt).  
6.     Namn och kontaktuppgifter till åtminstone en referensperson. 

Mer information
För ytterligare information kontakta projektledare, biträdande universitetslektor Nicolò Maccaferri, nicolo.maccaferri@umu.se

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Ansökan ska vara på engelska (företrädesvis) eller svenska. Sista ansökningsdag är den 15 december 2022. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Alla dokument ska laddas upp i pdf-format. Ofullständiga ansökningar kommer inte att beaktas. Utvalda kandidater kommer att kontaktas för online-intervjuer inom en vecka efter sista ansökningsdag.

Vi ser fram emot att få din ansökan!

Faktaruta

Tillträde

1 februari 2023 eller enligt överenskommelse

Löneform

Enligt fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar

Ansök senast

2022-12-15

Diarienummer

AN 2.2.1-1734-22

Kontaktperson

Nicolò Maccaferri

090-7867595

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.