"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Doktorand i experimentell fysik med fokus på rymdfysik

Institutionen för fysik

Ansök

senast

2023-04-15

  • Typ av anställning Tidsbegränsad anställning
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för fysik (https://www.umu.se/institutionen-for-fysik/ ) vid Umeå universitet bedriver stark forskning inom områdena rymdfysik, organisk elektronik, kondenserad materialfysik, nanoteknik, fotonik och teoretisk fysik. Vi söker en doktorand till ett projekt med fokus på studier av de tredimensionella egenskaperna av magnetosheath jets med hjälp av datorsimuleringar och uppmätt data från satelliter. Sista dag att ansöka är 15 april 2023. Startdatum är 1 september 2023 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Rymdplasmagruppen vid Umeå universitet söker en doktorand som är intresserad av att bedriva forskning om de tredimensionella egenskaperna av magnetosheath jets. I doktorandprojektet kommer vi kombinera analys av data från unika plasmasimuleringar med analys av data uppmätt av satelliter i bana runt jorden.

Solvinden är ett plasmaflöde som blåser i överljudsfart genom solsystemet. Jorden är delvis skyddad av bogchocken, men snabba plasmaflöden kan ibland ta sig igenom denna och in i magnetosheath. Sådana magetosheath jets (förhöjningar i det dynamiska trycket) kan kollidera med jordens magnetopaus och skapa geoeffektiva störningar på grund av flödenas höga energi och rörelsemängd. Det är dock inte känt hur mycket rymdväderseffekter flödena kan skapa och om de kan vara skadliga. I doktorandprojektet kommer vi skapa en ökad förståelse av detta genom att bl.a. bestämma jetflödenas kollisionsfrekvens samt hur mycket energi och rörelsemängd de kan transportera. 

Projektet erbjuder möjligheter till samarbeten med andra internationella forskargrupper såsom Charles University (Tjeckien) and Imperial College of Science, Technology and Medicine (Storbritannien) och Kungliga Tekniska Högskolan (Stockholm).

Projektet är finansierat av svenska Rymdstyrelsen.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer. För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i experimentell fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng. Kraven behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället utan endast vid antagning. Övriga krav är flytande engelska. 

Vi söker dig som är engagerad och ansvarsfull och som brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp. En förutsättning för att du ska trivas som doktorand i detta projekt är ett starkt intresse för rymdfysik. Ett krav är en utbildningsbakgrund som motsvarar projektets inriktning. För att lyckas i doktorandrollen behöver du vara kreativ, målinriktad och hängiven uppgiften. God samarbetsförmåga, initiativrikedom, och en hög grad av självständighet är andra egenskaper som krävs. Vi söker dig som vill arbeta i en interkulturell och internationell miljö.

Kandidaten ska ha dokumenterad bakgrund inom ett eller flera av följande ämnen: 
·        Elektrodynamik
·        Statistisk fysik
·        Vätskedynamik 
·        Plasmafysik
·        Rymdfysik
Tidigare erfarenhet eller kunskap inom följande områden krävs också:
·        Dataanalys
·        Programmering (t.ex. Python, Matlab, C, C++) 
·        Engelska I skrift och tal

Anställningsvillkor
Som doktorand kommer du att fokusera på dina forskarstudier genom att bedriva egen forskning under handledning, och läsa doktorandkurser. Målet med en doktorandtjänst är att få en doktorsexamen. Tidsperioden för anställningen är begränsad till motsvarande fyra års heltid. Anställningen kan även omfatta deltidsarbete (upp till 20 %) som lärarassistent. I så fall förlängs den totala tiden för anställningen i enlighet därmed (upp till högst fem år). Lönen är fast enligt fastställd lönenivå för doktorander.  Anställningen börjar 1 september 2023 eller enligt överenskommelse. 

Ansökan
Ansökan ska innehålla följande:
1.     Ett personligt brev med sammanfattning av forskningsintressen och motivation relevanta för anställningen.
2.     CV
3.     Styrkta kopior av examensbevis, betyg, med engelsk eller svensk översättning
4.     En lista på universitetskurser med betyg.  Observera att för internationella sökande ska betygssystemet förklaras i korthet.
5.     Kopia av examensarbete samt publikationer (om tillämpligt).  
6.     Namn och kontaktuppgifter till åtminstone en referensperson. 

Mer information
För ytterligare information kontakta projektledare, universitetslektor Maria Hamrin, maria.hamrin@space.umu.se
Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Ansökan ska vara på engelska (företrädesvis) eller svenska. Sista ansökningsdag är den 15 april 2023. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Alla dokument ska laddas upp i pdf-format. Utvalda kandidater kommer att kontaktas för online-intervjuer inom en vecka efter sista ansökningsdag.

Vi ser fram emot att få din ansökan!

Faktaruta

Tillträde

1 september 2023 eller enligt överenskommelse.

Löneform

Enligt fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar

Ansökningsdatum

2023-04-15

Diarienummer

AN 2.2.1-215-23

Kontaktperson

Maria Hamrin

090-7866036

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.