Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Doktorand i experimentell fysik

Institutionen för fysik

Ansök

senast

2021-11-30

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning Heltid
  • Ort Umeå

Institutionen för fysik (https://www.umu.se/institutionen-for-fysik/) vid Umeå universitet bedriver stark forskning inom områdena organisk elektronik, kondenserad materialfysik, nanoteknik, fotonik och teoretisk fysik. Vi utlyser en doktorandanställning för ett projekt med fokus på ultrasnabb laddning och spinndynamik i magnetoptiska metamaterial i nanoskala.

Sista dag att ansöka är 30 november, 2021.  Startdatum är 1 januari 2022, eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Vi söker nu en doktorand som är intresserad av forskning om ultrasnabb laddning och spinndynamik i magnetoptiska material på nanoskalan. Doktorandprojektet ligger i gränslandet mellan tre  forskningsområden,  ultrasnabba fenomen,  nanofotonik och nanomagnetism, där det övergripande målet är att förstå dynamiken i elektronens egenskaper, såsom laddning och spinn, i nanostrukturerade metamaterial.

Doktoranden kommer att utföra experiment för att studera de fysikaliska principerna som reglerar fotonernas dynamik och laddningar i nanostrukturerade metamaterial. Genom att kombinera tidsuppgjorda laserbaserade spektroskopitekniker (t.ex. eng. ”pump-probe spectroscopy”, ”time-resolved MOKE”, ”multidimensional spectroscopy”) och finita elementmetoder, är målet att kandidaten kommer att fastställa hur man använder ultrakorta ljuspulser för att excitera magnoner, dvs. de kollektiva svängningarna av elektronernas spinn, som kan bära och överföra information, med minskad energiförbrukning och samtidigt öka hastigheten på informationsöverföringen. Nanofotoniska material representerar ett annat effektivt sätt att fånga och manipulera elektromagnetisk strålning på nanoskalan. Dessa nanostrukturer utnyttjar elektroners kollektiva rörelse i elektromagnetiskt kopplade element skräddarsydda från kompositmaterial. På så sätt kommer det att vara möjligt att på ett aldrig tidigare skådat sätt möjliggöra en koppling mellan dessa två typer av excitationer. Projektet kommer på så sätt innefatta studier av en mekanism som kan ha en enorm inverkan på utveckling av kommande ljusdrivna deterministiska, ultrasnabba (sub-ps-regimen) och ultratäta (10-100 Tb/cm2) pulser för databehandling.

Projektet kommer att innebära stora samarbetsmöjligheter med andra forskargrupper runt om i världen, såsom Italienska tekniska institutet (Italien), CIC nanoGUNE och Materials Physics Center (Spanien), Göteborgs universitet (Sverige) och Luxemburgs universitet  (Luxemburg).

Kompetenskrav
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till forskarutbildning i experimentell fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng.
Den sökande måste kunna både tala och skriva engelska på mycket hög nivå.

Kompetens och erfarenhet av experimentell kondenserad fysik, elektromagnetism, magnetism är meriterande. Tidigare erfarenhet eller kunskap inom ultrasnabb optik, ickelinaroptik, magnetoplasmonik, plasmonik, nanofotonik, pumpprobsspektroskopi, frekvens och/eller tidsupplöst MOKE, dataanalys (t.ex. MATLAB), finitaelementmetoder och/eller FDTD-metoder eller grundläggande programmering/kodning i Labview är meriterande. Den sökande bör vara mycket motiverad, trivas med att arbeta i en internationell och interkulturell miljö samt ha en förmåga att arbeta med huvudsakligen experimentella uppgifter såväl självständigt som en del av forskargruppen.

Om anställningen
Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till motsvarande fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Lön är i enlighet med fastställd lönetrappa för doktorander. Tillträde 1 januari 2022 eller enligt överenskommelse.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1. Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker (max. 2 sidor).
2. En meritförteckning.
3. Styrkta kopior av examensbevis.
4. En lista på universitetskurser med betyg.
5. Kopior på examensarbete och eventuella publikationer.
6. Kontaktuppgifter till två referenspersoner.

Mer information
Ansökan görs via vårt rekryteringssystem senast 30 november 2021. Logga in och sök via knappen längst ner på sidan. För ytterligare information kontakta Nicolò  Maccaferri nicolo.maccaferri@umu.se

Alla dokument ska laddas upp i pdf-format. Nominerade kandidater kommer  att kontaktas för  intervjuer via videolänk.

Vi ser fram emot att få din ansökan!

Tillträde

1 januari 2022 eller enligt överenskommelse.

Kontaktperson

Nicolò Maccaferri

Diarienummer

AN 2.2.1-1517-21

Löneform

Enligt fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

ST

090-786 54 31

SEKO

090-786 52 96

Ansök

senast

2021-11-30

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.