Doktorand i kemi med inriktning mot biokemi

Kemiska institutionen

senast

2019-10-16

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Vi söker en doktorand till ett forskningsprojekt där vi studerar cellväggen hos alger. Projektet syftar till utveckling av mer effektiva processer för konvertering av förnybara resurser, som kan ersätta produkter gjorda av fossila råvaror. Sista ansökningsdag är 2019-10-16.

Arbetsuppgifter
Projektet bygger på ett samarbete mellan Umeå universitet (UMU) och andra nordiska institutioner inom ramen för Nordic Center of Excellence (NordAqua, www.nordaqua.fi) med stöd av NordForsk Bioeconomy programmet. NordAqua är ett nordiskt excellenscentrum som finansieras av NordForsk och har målsättningen att bli en modell för bioekonomi i Skandinavien. Du kommer att arbeta i ett internationellt konsortium som undersöker hur man kan skapa resurser för en hållbar energiförsörjning i framtiden. I detta projekt letar vi efter lösningar på hur man kan använda fotosyntetiserande mikroorganismer (mikroalger och cyanobakterier) för att binda koldioxid ur atmosfären för att samtidigt, genom biotekniska processer, producera bränsle och andra ekonomiskt värdefulla ämnen. Syftet med detta arbete är att på sikt kunna ersätta fossila bränslen med förnybara energikällor. Detta projekt fokuserar på cellväggen hos nordiska algstammar för att förbättra metoder för skörd av alger och extraktion av värdefulla komponenter från algbiomassan. I Umeå använder vi avloppsvatten som växtmedium för mikroalgerna. I denna process renas vattnet från näringsämnen, toxiska produkter bryts ner och biomassa bildas som kan användas till andra produkter. En viktig frågeställning i denna forskning är hur cellväggen hos mikroalger är uppbyggda för att underlätta extraktionen av värdefulla komponenter från algbiomassa. Att extrahera dessa substanser är idag energikrävande och den stora flaskhalsen för denna biotekniska produktion. I arbetsuppgifterna ingår att biokemiskt analysera cellväggen hos olika mikroalger som växer under olika förhållanden. Molekylärbiologiska metoder kommer sedan att användas för att introducera olika förändringar I cellväggarna med mål att underlätta extraktionen och skördandet av mikroalgerna.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i kemi krävs att den sökande har grundläggande högskoleutbildning om minst 90 högskolepoäng i kemi eller andra ämnen som bedöms vara direkt relevanta för den aktuella inriktningen. Av de 90 högskolepoängen skall minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå inom inriktningen, eller motsvarande, ingå.

Du har utbildning inom biokemi eller motsvarande samt mycket goda kunskaper i engelska i både tal och skrift. Du är entusiastisk, intitativtagande, mycket motiverad och har en god förmåga att kommunicera samt förmåga att noggrant följa upp dina framsteg. Du har förmågan att arbeta både självständigt och att samarbeta med kollegor i ett team i en interdisciplinär miljö.

Det är meriterande om du har erfarenhet av forskning inom mikroalger, odling av mikroalger och kunskap om biokemiska metoder och extraktion.

Villkor för anställningen
Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.

Ansökan ska bestå av följande handlingar skrivna på engelska eller svenska;

• CV,
  • Ett personligt brev där du beskriver dina forskningsintressen samt dina skäl att söka utbildningsplatsen,
  • Styrkta kopior av examensbevis, inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg, och andra relevanta intyg
  • Namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Sista ansökningsdag är den 2019-10-16.

Närmare upplysningar lämnas av professor Christiane Funk, tfn: 090-7867633, e-post: christiane.funk@umu.se.

Information om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. Information om institutionens forskarutbildning finns på vår hemsida: www.umu.se/teknisk-naturvetenskaplig-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/kemi/.

Enligt överenskommelse

Christiane Funk

Diarienummer

AN 2.2.1-1312-19

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

SEKO

ST

senast

2019-10-16

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.