Huvudmenyn dold.

Doktorand i kemi med inriktning mot molekylär geokemi

Kemiska institutionen

senast

2022-02-28

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Vi söker dig som har en masterexamen i kemi, eller geokemi, eller motsvarande, som har förmågan och ett intresse för att forska i oorganiska geomaterialer och molekyler. Sista ansökningsdag är den 28 februari 2022.

Arbetsuppgifter

Projektet kommer att fokusera på kemin av nanometriska filmer av vatten och is på mineralytor. Du kommer att utforska foto- och elektrokemiska reaktioner i dessa unika lösningsmiljöer med spektroskopiska och beräkningsmodelleringstekniker, som finns på Umeå universitet. Du kommer att tillhöra en större forskningsgrupp inom molekylär geokemi vid kemiska institutionen, samt kommer använda olika plattformar inom kemiskt och biologiskt centrum.

Kvalifikationer / Kompetenskrav

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att du har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i kemi krävs det att du har grundläggande högskoleutbildning om minst 90 högskolepoäng i kemi eller andra ämnen som bedöms vara direkt relevanta för den aktuella inriktningen. Av de 90 högskolepoängen skall minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå inom inriktningen, eller motsvarande, ingå.

Vi söker dig som är intresserad av geokemi och oorganisk kemi, och har förmågan att tänka molekylär nivån. Du har studerat miljökemi, akvatisk kemi, oorganisk (geo)kemi eller motsvande på avancerad nivå (minst 15 högskolepoäng). Goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska är ett krav.

Praktisk erfarenhet av vibrationsspektroskopi, oorganisk syntes och advancerad dataevaluering (MATLAB, R, Python) är meriterande. Erfarenhet av elektrokemi och molekylär modellering (molekylär dynamik eller ab initio metoder) är också önskvärt.

Som person är du noggrann, har ett logiskt tänkande och har förmåga att arbeta självständigt. Du kommer att arbete såväl i grupp som självständigt. Det är därför viktigt att du är initiativtagande, visar självständighet mot uppsatta mål, samt har en god samarbetsförmåga för att både trivas och lyckas med detta 4-årig projekt.

Villkor för anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser (40 ECTS). I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max. 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Studieort är Umeå, och ska börja inte senare än 1 september 2022.

Ansökan ska bestå av följande handlingar skrivna på engelska eller svenska

• CV om max två A4 sidor
  • Personligt brev där du beskriver dina forskningsintressen samt dina skäl att söka utbildningsplatsen om max 1 A4 sida
  • Styrkta kopior av examensbevis eller motsvarande, inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg, och ev. andra intyg
  • Namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner

Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 28 februari 2022.

Närmare upplysningar lämnas av professor Jean-François Boily, e-post: jean-francois.boily@umu.se

Om oss

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk- Biologiskt Centrum. Information om institutionens forskarutbildning finns här http://www.teknat.umu.se/english/doctoral-studies/, och information om Umeå universitet här https://www.umu.se/en/work-with-us/.

Nobelpriset i kemi år 2020 tilldelades Emmanuelle Charpentier som var verksam vid Umeå universitet då CRISPR-Cas9-metoden utvecklades.

2022-09-01 eller tidigare enligt överenskommelse

Jean-Francois Boily

Diarienummer

AN 2.2.1-1966-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

SEKO

ST

senast

2022-02-28

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.