"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot klinisk kemi

Klinisk kemi

Ansök

senast

2023-10-02

  • Typ av anställning Tidsbegränsad anställning
  • Omfattning 100 %
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot klinisk kemi

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 14 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom utbildning på forskarnivå.

Institutionen för medicinsk biovetenskap är en internationellt framgångsrik forskningsmiljö med translationellt fokus inom patologi, klinisk kemi samt medicinsk och klinisk genetik. Institutionen tillhör den Medicinska fakulteten vid Umeå universitet (https://www.umu.se/institutionen-for-medicinsk-biovetenskap/) och har ca 90 anställda som bedriver forskning, klinisk verksamhet, och undervisning. Institutionen är placerad i ”Translational Research Centre”, ett forskningscentrum vid Umeå universitet i direkt kontakt med Norrlands universitetssjukhus.

Vi söker en doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot klinisk kemi för studier av den neurodegenerativa sjukdomen amyotrofisk lateralskleros (ALS). Anställningen syftar till en doktorsexamen och är tidsbegränsad till maximalt fyra år på heltid. Doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser, seminarier, journal clubs, etc. Du som antas till utbildning på forskarnivå ingår i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten. Information om programmet finns på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå (Utbildning på forskarnivå vid Medicinska fakulteten - handbok (umu.se).

Projektbeskrivning
I Umeå bedrivs sedan 1993 tvärvenskaplig forskning om ALS på internationell nivå med primärt fokus på hur enzymet superoxiddismutas-1 (SOD1) är inblandat i sjukdomsprocessen. Tidigare forskning från gruppen har visat att neurotoxiska effekter av SOD1 kan vara en gemensam nämnare i alla eller i merparten av de beskrivna olika typer av ALS. Nyligen har vi funnit att SOD1-aggregat som uppstår i CNS kan driva ytterligare mall-styrd SOD1-aggregering på ett prion-liknande sätt och därigenom orsaka ALS. I doktorandprojektet kommer dessa SOD1-aggregat utforskas vidare för djupare förståelse av de mekanismer som driver ALS. Projektet syftar även till att finna nya mål för diagnostik och terapi av ALS.

Arbetsuppgifter
Egen forskarutbildning enligt ovan genom att tillsammans med övriga medarbetare i forskargruppen (doktorander, postdoktorer, biomedicinska analytiker och seniora forskare) bedriva forskning om ALS och andra neurodegenerativa sjukdomar. Du utför också laborativt arbete där huvudfokus ligger på biokemiska, molekylärbiologiska och morfologiska tekniker. Arbete med försöksdjur och obduktioner förekommer. Undervisning och annan institutionstjänstgöring kan förekomma (max 10 %).

Antagningskrav
För att antas till utbildning på forskarnivå ska den sökande ha dels grundläggande behörighet, dels särskild behörighet samt bedömas ha sådan förmåga som i övrigt behövs för att klara utbildningen.

Behörighet och övriga kvalifikationer

Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning.

Särskild behörighet 
För att kunna antas till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har nödvändiga kunskaper från högskoleutbildning eller motsvarande utbildning och/eller yrkeserfarenhet som bedöms i relation till forskarutbildningsområdet samt nödvändiga språkkunskaper i engelska. Både skriftliga och muntliga kunskaper krävs.  Bedömningen av dessa kunskaper görs genom att den tilltänkta doktoranden presenterar sin forskningsplan på engelska för institutionens forskarutbildningskommitté. 

Övriga meriterande kvalifikationer
Den sökande förväntas ha hög motivation och förmåga att ta egna initiativ, kunna arbeta självständigt och i grupp, ha god analytisk och organisatorisk förmåga, samt ha goda kunskaper i tal och skrift på engelska. Stor vikt kommer att läggas vid egenskaper såsom flexibilitet, noggrannhet och samarbetsförmåga. Tidigare erfarenhet av forskning om neurodegenerativa sjukdomar i allmänhet och ALS i synnerhet samt om SOD1 är meriterande.

Ansökan
En fullständig ansökan ska bestå av:

  • Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen, och varför du söker den utlysta anställningen (max 2 A4-sidor).
  • Meritförteckning/Curriculum vitae (CV).
  • Dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg, examensbevis samt eventuella övriga meriter som sökanden vill åberopa.
  • Kopior på magister- eller masteruppsats samt eventuella publikationer där du varit författare eller medförfattare.
  • Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.

Ansökan, som ska vara skriven på svenska eller engelska görs genom vårt e-rekryteringssystem Varbi. Sista ansökningsdag är 2 oktober 2023.

Tillträdesdag 
Snarast eller enligt överenskommelse.

Löneplacering
Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandtjänst.

Upplysningar 
Närmare upplysningar om anställningen lämnas av bitr. universitetslektor Per Zetterström,
per.zetterstrom@umu.se.

Forskargruppens hemsida: https://www.umu.se/forskning/grupper/als-forskning-umea/ 

Välkommen med din ansökan! 

Faktaruta

Tillträde

Snarast eller enligt överenskommelse.

Löneform

Månadslön

Ansökningsdatum

2023-10-02

Diarienummer

AN 2.2.1-1468-23

Kontaktperson

Per Zetterström

090-7852950

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.