Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot molekylär medicin

Avdelningen för medicin

Ansök

senast

2022-01-31

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin söker en doktorand i molekylär medicin med inriktning mot metabolism för studier inom projektet ”Fosfolipidmekanismer som ligger till grund för utvecklandet av typ 2 diabetes”. Anställningen syftar till en doktorsexamen och är tidsbegränsad till motsvarande fyra år på heltid.

Du som antas till utbildning på forskarnivå fr.o.m. 2021-07-01 kommer att ingå i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten. Programmet omfattar 25 hp och erbjuds i två studietakter: 25 hp över 8 terminer (totalt 4 år) respektive över 12 terminer (totalt 6 år), med programstart varje höst- och vårtermin. Mer information om programmet går att finna på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå (https://www.aurora.umu.se/organisation-och-styrning/organisation/fakultetssidor/medicinsk-fakultet/forskarutbildning/ ).

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Fetma är ett globalt dominerande hälsoproblem med tydlig koppling till typ 2 diabetes. Under lång tid har typ 2 diabetes betraktats som en kronisk sjukdom men färska studier visar att ett tillfrisknande är möjligt och förenat med förmågan att minska fett (lipider) i organ som pankreas och skelettmuskulaturen. Trots stora ansträngningar saknas viktig information som kan länka lipidansamling i pankreas med förändringar i insulinsekretion som verkar avgörande för såväl insjuknande som återgång av typ 2 diabetes.

Detta projekt fokuserar på att undersöka lipidmekanismer i pankreas och skelettmuskulaturen och dess koppling till T2D utveckling och tillfrisknande. Fokus är på fosfolipid-hydrolys som resulterar i cellulär produktion av biologiskt aktiva lipider som kan påverka insulinsekretionen och insulinkänsligheten och således leda till typ 2 diabetes utveckling.

Målsättningen är att öka förståelsen kring mekanismer som driver ansamling av bioaktiva lipider i organ som skelettmuskulatur och pankreas och dess koppling till utveckling och återgång av typ 2 diabetes. Projektet genomförs tillsammans med kliniska, molekylärbiologiska och biokemiska samarbeten. Doktoranden kommer att vara genomföra laborativt arbete, dataanalyser och manusförfattande samt delta i forskningsdiskussioner.

Projektet inbegriper avancerade masspektrometri metoder som möjliggör detaljerad mätning av lipider och proteiner i material från musmodeller, människa och cellkulturer. I projektet kommer doktoranden att hantera stora mängder data vilket innebär applicering av olika bioinformatiska metoder för resultattolkning.

Antagningskrav

För att antas till utbildning på forskarnivå ska den sökande ha dels grundläggande behörighet, dels särskild behörighet samt bedömas ha sådan förmåga som i övrigt behövs för att klara utbildningen.

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller som i någon annan ordning inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (HF 7 kap 39§).

Särskild behörighet

För att kunna antas till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har nödvändiga kunskaper från högskoleutbildning eller motsvarande utbildning och/eller yrkeserfarenhet som bedöms i relation till forskarutbildningsområdet samt nödvändiga språkkunskaper i engelska. Både skriftliga och muntliga kunskaper avses. Bedömning av dessa kunskaper görs genom att en tilltänkt doktorand presenterar sin forskningsplan på engelska inför en av prefekten utsedd bedömningsgrupp.

Övriga kvalifikationer

Särskilt meriterande är goda teoretiska kunskaper inom kemi, biokemi, molekylärbiologi eller motsvarande. Goda kunskaper inom bioinformatik är meriterande. För att kunna göra ett bra arbete är du initiativtagande och har lätt för att samarbeta. Den sökande måste kunna arbeta både självständigt och som del av ett internationellt team, och stor vikt läggs vid den sökandes förmåga att skriva och förstå vetenskaplig text.

Upplysningar: Docent Elin Chorell, elin.chorell@umu.se

 

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  1. Ett personligt följebrev med motivering till varför du söker och varför du är lämpad för forskarutbildningsplatsen.
  2. Meritförteckning.
  3. Styrkta kopior av examensbevis, betyg och intyg.
  4. Kopior på examensarbete och eventuella publikationer.
  5. Kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Tillträde

Enligt överenskommelse

Kontaktperson

Elin Chorell, docent

elin.chorell@umu.se

Diarienummer

AN 2.2.1-2022-21

Löneform

Månadslön

Ansök

senast

2022-01-31

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.