Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 31 mars 2021)

printicon

Doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot molekylärbiologi

Institutionen för molekylärbiologi

Ansök

senast

2021-04-21

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Vi söker en doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot molekylärbiologi med intresse inom mukosal immunologi och värd-mikrob interaktioner till Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år med start snarast eller enligt överenskommelse.

Doktoranden kommer att delta i aktiviteter inom Institutionen för molekylärbiologi, laboratoriet för molekylär infektion medicine Sweden (MIMS), Umeå centrum för mikrobiell forskning (UCMR) och det nordiska EMBL partnerskap för molekylär medicin, vilket möjliggör samverkan med forskare från olika forskningsområden

Bakgrund och beskrivning av arbetsuppgifter

Syftet med det planerade doktorandprojektet är att undersöka samspelet mellan tarmbakterier och slemhinnebarriärfunktion. Projektets målsättning är att identifiera och karakterisera mekanismen om hur bestämda tarmbakterier påverkar funktionen av tarmens slemhinna. Dessutom hoppas vi identifiera substanser som kan påverka antal och samsättning av tarmbakteriegemenskap och därmed deras effekt på slemfunktionen. Projektet förväntas ge djupare insikter i molekylärmekanismen av värd-mikrobinteraktionen i tarmen. Vi hoppas att resultaten kan bidra till utveckling av nya probiotiska terapier i framtiden.

Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt sin egen utbildning. Projektet och forskningsmiljön kommer ge den hängivna studenten möjligheten att utbilda sig till en förstklassig forskare.

Behörighet

Du ska ha en universitetsexamen motsvarande en magisterexamen från ett europeiskt universitet eller motsvarande utbildningsnivå som har förvärvats i Sverige eller utomlands. Dessutom krävs för särskild behörighet minst 30 hp inom huvudområdet kemi varav minst 7,5 hp biokemi, 45 hp inom huvudområdena biologi eller molekylärbiologi varav minst 7,5 hp i genetik och 22,5 hp i mikrobiologi, fysiologi, samt cell- och molekylärbiologi. Därutöver krävs 45 hp på avancerad nivå inom det cell- och molekylärbiologiska ämnesområdet, inkluderande ett självständigt arbete om minst 15 hp.

Kvalifikationer

Du bör ha ett intresse för forskning kring samspelet mellan tarmbakterier och slemhinnebarriärfunktion i tarmen. Erfarenhet inom området bakterieproteaser, bakterie- och/eller svampinfektioner är meriterande.

Arbetslivserfarenhet inom preklinisk läkemedelsforskning, kunskap om regelverk kring läkemedelsutveckling, samt utbildning i försökdjurskunskap är meriterande. Vi söker en mycket motiverad person som har förmåga att jobba produktivt i ett team och som har ett stort intresse i värd-mikrob interaktioner och ett särskilt intresse av att överföra experimentella forskningsresultat till tillämpad medicinsk användning. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. Du behöver kunna kommunicera och skriva flytande engelska och ha förmåga att kunna kommunicera med mer seniora forskare, kollegor och granskare.

Kunskaper i engelska och förmågan att tillgodogöra sig utbildningen kommer att utvärderas av institutionens forskarutbildningsgrupp.

Bedömningsgrunder

Utvärderingen av förmågan och potentialen att prestera bra baseras främst på:

1. Kunskaper och färdigheter relevanta för doktorandstudier inom forskningsområdet.

2. Förmågan att formulera och lösa vetenskapliga frågor.

3. Färdigheter i skriftlig och muntlig kommunikation på engelska.

4. Övriga erfarenheter relevanta för forskarutbildningen, t ex yrkeserfarenhet.

God samarbetsförmåga, driv och förmåga att arbeta självständigt betraktas som positiva meriter.

Ett urval kommer att göras bland behöriga sökande baserat på dennes meriter och dennes bedömda potential att tillgodogöra sig studier på forskarnivå.

Efter urvalsprocessen påbörjas processen för antagning till forskarutbildning.

Ett beslut om antagning kommer att fattas av fakultetens studierektor först när en individuell studieplan har godkänts av institutionens forskningsutbildningskommitté.

Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen och är tidsbegränsad till fyra år heltid. Om deltidsundervisning (max 20 %) kan erbjudas förlängs anställningstiden.

Tillträde snarast eller enligt överenskommelse.

Löneinplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas

Ansökan

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem senast 21 april 2021. Din ansökan ska innehålla följande dokument skrivna på engelska eller svenska:

• En CV med information om utbildning, en förteckning över tidigare och nuvarande anställningar, och en lista över publikationer.

• Kopior på examensbevis

• Ett följebrev som beskriver forskningserfarenhet och intressen, motivation för ansökan om doktorandtjänst

• Kontaktuppgifter för en till tre referenser.

Facklig information lämnas av SACO, + 46- (0) 90-786 53 65, SEKO, + 46- (0) 90-786 52 96 och ST, + 46- (0) 90-786 54 31.

För frågor om tjänsten kontakta Björn Schröder (bjorn.schroder@umu.se)

Välkommen med din ansökan!

Mer om oss

Mer information om oss finner du på: http://www.molbiol.umu.se/english och www.mims.umu.se

Tillträde

Snarast eller enligt överenskommelse

Kontaktperson

Björn Schröder

bjorn.schroder@umu.se

Diarienummer

AN 2.2.1-503-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2021-04-21

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.