Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot virologi

Institutionen för klinisk mikrobiologi

Ansök

senast

2022-10-13

 • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
 • Omfattning 100%
 • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar. Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer här

Vill du bidra till medicinsk forskning av högsta kvalitet?

Att vara doktorand innebär att ägna sig åt ett forskningsprojekt under handledning av erfarna forskare och efter individuell studieplan. För doktorsexamen krävs motsvarande fyra års forskarutbildning på heltid.

Vi söker en doktorand till Institutionen för klinisk mikrobiologi.

Du blir en del av ett multidisciplinärt samarbete, som består av specialister inom virologi, mikrobiologi, entomologi, medicin. Vi erbjuder en internationell och stimulerande forskningsmiljö som främjar din vetenskapliga karriärutveckling. Anställningen är begränsad till fyra år med start efter överenskommelse. Om undervisning förekommer under doktorandtiden kan tjänsten att förlängas med motsvarande tid.

Doktorandprojektet

Det övergripande syftet med projektet är att få en djupgående förståelse för mekanismerna för virusinfektion i myggor. Projektet innefattar bl.a. att bestämma vektorkompetensen hos myggor för olika virus, celltropism, genuttryck och immunsvar från myggor på cellulär och molekylär nivå. Saminfektion i myggan med andra mikroorganismer studeras också. Studien utnyttjar avancerade virologiska och molekylärbiologiska tekniker, bl.a. ”single-cell sekvensering”. Resultat från denna studie kan vara tillämpliga i kontrollstrategier för vektorburna sjukdomar.

Arbetsuppgifter

Doktorandtjänsten ger dig möjlighet att utvecklas till en självständig forskare som på egen hand planerar och utför experiment, tolkar resultat och sätter dessa i en vetenskaplig kontext.

 • Du kommer att få presentera och diskutera din forskning med andra forskare inom och utanför gruppen.
 • Du är aktivt engagerad i sammanställning och publicering av forskningsresultat.
 • Du kommer att få handleda svenska och utländska studenter på grund/magister/mastersnivå och ha möjlighet att delta i institutionens övriga undervisning.
 • Du kommer att komplettera din forskarutbildning med obligatoriska och valfria kurser, aktivt deltagandet i seminarserier och litteraturdiskussionsträffar.
 • Du agerar också i överensstämmande med universitetets policy för lika villkor och dataskydd

Kvalifikationer

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

En utbildningsbakgrund inom biomedicin är meriterande. Sökande måste vara skicklig i både muntlig och skriftlig kommunikation på engelska, kunna arbeta självständigt såväl som i samarbete med andra och vara mycket motiverad. Sökanden bör vara villig att ta sig an vetenskapliga och metodologiska utmaningar.

Tidigare praktisk erfarenhet av virologi, myggodling, virusinfektion i myggor och vektorkompetens är meriterande

Villkor

Doktorand 100% med tillträde enligt överenskommelse.

Ansökan ska innehålla:

 1. Personligt brev som beskriver relevanta kvalifikationer och din motivation
 2. CV
 3. Styrkta kopior av examensbevis, intyg och betyg.
 4. En forskningspublikationslista samt en kopia av kandidat- eller masteruppsats.
 5. Kontaktuppgifter till 2 referenser

Ansökan görs elektroniskt via Varbi.
Handlingar som skickas ska vara i word eller pdf-format.

Sista ansökningsdag är 2022-10-13.

Övrig information

Tillträde enligt överenskommelse.

Löneinplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.
Enligt Högskoleförordningen

(12 kap, 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

För frågor, vänligen kontakta Olivia Wesula Lwande. E-post: olivia.lwande@umu.se

 

Välkommen med din ansökan!

 

 

Faktaruta

Tillträde

Enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön

Ansök senast

2022-10-13

Diarienummer

AN 2.2.1-1406-22

Kontaktperson

Olivia Wesula Luande

olivia.lwande@umu.se

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.