"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Doktorand i medicinsk vetenskap mot bioinformatik, global spridning

Institutionen för klinisk mikrobiologi

Ansök

senast

2023-01-31

 • Typ av anställning Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning 100%
 • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats, läs mer här

Vi söker en doktorand till institutionen för klinisk mikrobiologi inom medicinsk vetenskap med inriktning mot bioinformatik. Vi erbjuder en internationell, stimulerande och samarbetsorienterad forskarmiljö där din vetenskapliga karriärutveckling främjas. Projektet går ut på att spåra den globala spridningen av bakteriella patogener med hjälp av genomiska data. Du blir en del av en forskargrupp som samarbetar med andra ledande forskare. Vår målsättning är att erhålla ny, banbrytande kunskap och som möjliggör utveckling inom bioinformatikens område.

Doktorandprojektet

Du kommer att delta i spårningen av den globala spridningen av bakteriella patogener. Vi vet att förflyttning av människor, djur och varor kan bidra till den globala spridningen av bakteriella patogener. Högupplösta teknologier, såsom helgenomsekvensering (WGS), används alltmer för att övervaka den globala spridningen av bakteriella patogener. Du kommer att utveckla och tillämpa bioinformatiska metoder, som kan utnyttja bakteriell WGS-data för att få insikt i patogenvirulenspotential, evolution, spridning, transmissionsdynamik och förvärv av antimikrobiell resistens.

Du som antas till utbildning på forskarnivå vid Medicinska fakulteten ingår i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet. Programmet omfattar 25 hp och erbjuds i två studietakter: 25 hp över 8 terminer (totalt 4 år) respektive över 12 terminer (totalt 6 år), med programstart varje höst- och vårtermin. Mer information om programmet går att finna på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå (Utbildning på forskarnivå vid Medicinska fakulteten - handbok (umu.se)).

Behörighet och kvalifikationer

 • Du ska ha minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, inom naturvetenskap, ingenjörsvetenskap eller biovetenskap.
 • Sökande måste vara skicklig i både muntlig och skriftlig kommunikation på engelska, kunna arbeta självständigt såväl som i samarbete med andra och vara mycket motiverad.

Särskilt meriterande

 • Kunskap/ examen inom bioinformatik, beräkningsbiologi, datavetenskap eller ett närliggande område; kandidater från andra områden med starka programmerings-/kodningskunskaper
 • Behärska programmeringsspråk, helst Python eller R.
 • Var bekväm med att arbeta i en mångsidig, inkluderande, tvärvetenskaplig och mycket samarbetsmiljö.
 • Navigera UNIX-filsystem från kommandoraden i biologiska vetenskaper.

Ytterligare information

Tjänsten finansieras via SciLifeLab och Wallenbergs nationella program för datadriven livsvetenskap (DDLS; https://www.scilifelab.se/data-driven/), en 12-årig satsning som syftar till att rekrytera och utbilda nästa generation av datadrivna livsforskare. Förutom att vara knuten till institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet (https://www.umu.se/en/department-of-clinical-microbiology/) kommer du att vara knuten till det nationella DDLS-programmet, genom vilket de kommer att ha tillgång till datorresurser, den nationella DDLS-forskarskolan och andra utbildnings- och nätverksmöjligheter.

Du kommer att vara vidare knuten till Laboratoriet för molekylär infektionsmedicin Sverige (MIMS; https://www.mims.umu.se/); MIMS är medlem i det nordiska EMBL Partnership for Molecular Medicine, som är dedikerat till det växande området för livsvetenskaper som undersöker den molekylära grunden för sjukdomar och utforskar molekylärt och genetiskt baserade behandlingar.

Ansökan ska innehålla:

Positionen gäller under 4 år med start efter överenskommelse.
Ansökan görs elektroniskt via Varbi, sista ansökningsdag 31 januari 2023

 • Curriculum vitae, CV på högst ett A4
 • Följebrev på högst ett A4 som anger varför du är intresserad av tjänsten
 • Bestyrkta kopior av examensbevis, inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser, publikationer och erhållna betyg
 • Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner
 • Handlingar som skickas ska vara i word eller pdf-format på engelska.

Övrig information

Anställningen är tidsbegränsad till fyra år med start snarast.
Löneinplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.
Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

För mer information, kontakta Laura Carroll (laura.carroll@umu.se).

 

Välkommen med din ansökan!

Faktaruta

Tillträde

Enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön

Ansökningsdatum

2023-01-31

Diarienummer

AN 2.2.1-2036-22

Kontaktperson

Laura Carrol

laura.carroll@umu.se

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.