Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)
senast
2021-02-15
Institutionen för socialt arbete söker doktorand
Institutionen för socialt arbete är en av landets ledande socialvetenskapliga forskningsmiljöer. Forskning i ämnet socialt arbete omfattar i bred mening studier av samhälleliga och sociala problem, dess uppkomst och orsaker samt konsekvenser på individ-, grupp- och samhällsnivå.
Anställningen som doktorand är knuten till och skall genomföras i anslutning till det av Vetenskapsrådets finansierade forskningsprojekt Utbildningspolitikens betydelse för elevers välmående (dnr: 2018-03870-3)
I fokus för forskningsprojektet står utbildningspolitikens konsekvenser för elevers psykiska hälsa och välmående. Syftet är att undersöka om utbildningssystemets utformning påverkar elevers psykiska hälsa, ifall detta skiljer sig beroende på elevers kön och sociala bakgrund, samt vilken roll förändringar i skolans arbetsmiljö och arbetssätt spelar därvid. I projektet används internationellt harmoniserad enkätdata från OECD:s skolstudie PISA och WHO:s elevhälsostudie HBSC.
Arbetsuppgifter
Som doktorand kommer du vara del av personalgruppen vid Institutionen för socialt arbete. Du kommer att bedriva dina forskarstudier i form av att läsa kurser och att självständigt producera en doktorsavhandling. Ditt avhandlingsarbete kommer du att bedriva i nära samarbete med handledare. Du kommer att ingå i institutionens forskningsmiljö, delta i seminarieverksamheten och forskarutbildningskurser i ett sammanhang av en forskningsmiljö med regelbundna seminarier.
Doktorandanställningens inriktning
Den som anställs som doktorand antas till forskarutbildningen i socialt arbete. Forskarutbildningen omfattar 240 högskolepoäng, fördelade på 90 högskolepoäng forskarutbildningskurser och 150 högskolepoäng avhandling.
Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.
Forskarutbildningen leder till examen Filosofie doktor i socialt arbete. Disputerade i socialt arbete är ofta verksamma som forskare och lärare vid universitet och högskolor, eller som forskare, utredare, verksamhetsutvecklare eller på chefspositioner inom myndigheter och andra offentliga eller privata verksamheter.
Kvalifikationer
För anställning som doktorand krävs antagning till forskarutbildning.
Grundläggande behörighet att antas till forskarutbildning har den som avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i socialt arbete krävs att den sökande har socionomexamen motsvarande 210 högskolepoäng med minst 90 högskolepoäng i socialt arbete eller har motsvarande kunskaper.
Motsvarande kunskaper kan uppnås genom minst 90 högskolepoäng i näraliggande discipliner exempelvis sociologi, folkhälsovetenskap eller utbildningsvetenskap samt ett examensarbete med en fördjupning relevant för socialt arbete. Särskild behörighet har också den som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.
Bland sökande som uppfyller behörighetskraven görs urval med hänsyn till förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Vid urvalet tas i första hand hänsyn till dokumenterade prestationer såsom examensarbeten och eventuella andra meriterande texter. På grund av forskningsprojektets metodologiska design är erfarenhet av, eller intresse för, kvantitativa forskningsmetoder meriterande. Tidigare erfarenhet av arbete eller arbetsuppgifter med inriktning mot forskning är meriterande. Vidare beaktas förmågan att kunna uttrycka sig i tal och skrift på svenska och engelska samt förmågan att samarbeta med andra.
Anställningsintervjuer genomförs av ett urval sökande.
Anställningsvillkor
Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Anställning som doktorand ges för den tid som bedöms nödvändig för slutförande av forskarstudierna på normalstudietid, vilket motsvarar en forskarutbildning på heltid i fyra år. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. En doktorand får i begränsad omfattning arbete med utbildning, forskning och administrativt arbete motsvarande högst tjugo procent a full arbetstid. Anställningstiden kan som en följd av detta förlängs till högst fem år.
Arbetsplats är Umeå universitet och som anställd kommer du att vara placerad vid Institutionen för socialt arbete, Umeå universitet, där den ämnesspecifika utbildningen och handledningen äger rum. Löneinplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorand. Doktoranden förväntas i övrigt delta aktivt i utvecklandet av ämnets forskningsmiljö. Se mer information om utbildning på forskarnivå
https://intra.aurora.umu.se/org/socw/Sidor/Forskarutbildning.aspx
Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.
Ansökan
Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi som du hittar på universitetets sida för Lediga jobb. Ansökningsförfarandet öppnar
https://www.umu.se/jobba-hos-oss/
Ansökan ska innehålla
Till en fullständig ansökan ska bifogas:
Övriga information
Mer information om Institutionen för socialt arbete lämnas av Prefekt Anna-Lena Perdahl, anna-lena.perdahl@umu.se och Biträdande prefekt Lars Evertsson, lars.evertsson@umu.se
Upplysningar om forskningsprojektet Utbildningspolitikens betydelse för elevers välmående lämnas av Professor Mattias Strandh, mattias.strandh@umu.se och Forskare Björn Högberg, bjorn.hogberg@umu.se.
Upplysningar om forskarutbildningen i socialt arbete lämnas av Forskarutbildningsansvarig Petra Ahnlund, petra.ahnlund@umu.se.
Välkommen med din ansökan
2021-04-01
AN 2.2.1-20-21
Månadslön
SACO
090-786 53 65
SEKO
090-786 52 96
ST
090-786 54 31