Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)

Doktorand i teoretisk fysik

Institutionen för fysik

senast

2021-03-31

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, kondenserade materiens fysik, nanoteknik, fotonik, och teoretisk fysik. För mer information se https://www.umu.se/institutionen-for-fysik/forskning/.

Institutionen för fysik söker nu en doktorand i teoretisk plasmafysik for ett projekt inriktat mot analys av plasmor under extrema villkor.
Sista ansökningsdag är 31 mars 2021. Tillträde 1 juli 2021 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Kandidaten kommer att arbeta inom gruppen för teoretisk fysik. Forskningsprojektet är inriktat mot studier av plasmor under extrema villkor. Detta innefattar både kvantmekaniska fenomen och effekter av en nollskild rumstidskrökning i en astrofysikalisk eller kosmologisk kontext. Problem av särskilt intresse inkluderar modellutveckling för degenererade och delvis degenererade plasmor i den relativistiska regimen, elektron-positron parproduktion i starka elektromagnetiska fält och magnetfältsgenerering i det tidiga universum. Modellutveckling kommer göras inom ramen för den så kallade Dirac-Heisenberg-Wigner-formalismen. Kosmologiska och astrofysikaliska studier kommer att baseras på Einstein-Maxwells ekvationer, tillsammans med kinetiska och/eller vätskemodeller av materien.

Vid den teoretiska analysen inom projektet används olika transformmetoder, störningsräkning och analys av multipla tidsskalor. För allmänrelativistiska problem används exempelvis störningsräkning baserad på de kovarianta 3+1 eller 2+1+1 uppdelningarna av rumtiden.

Som doktorand kommer du att vara aktiv inom forskning samt läsa doktorandkurser. Målet med doktorandstudier är att uppnå en doktorsexamen. Finansieringstiden är begränsad till fyra år motsvarande heltid. Upp till 20% av anställningen kan utgöras av undervisning inom grundutbildningen. Motsvarande tid adderas i sådana fall till den totala disponibla tiden (upp till maximalt fem år).

Kompetenskrav
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer. För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i teoretisk fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng.

Ett krav är att den sökande måste ha mycket goda färdigheter i både talad och skriven engelska.

Kurser och annan erfarenhet (från exempelvis ett examensarbete) av plasmafysik, allmän relativitetsteori, kvantmekanik och relaterade områden ses som meriterande. Den sökande bör vara mycket motiverad, målinriktad, och ha en förmåga att arbeta såväl självständigt som i samarbete med en forskargrupp.

Ansökan ska innehålla:
1. Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker.
2. En meritförteckning.
3. Styrkta kopior av examensbevis.
4. En lista på universitetskurser med betyg.
5. Kopior på examensarbete och eventuella publikationer.

Information
För ytterligare information, kontakta Gert Brodin, Epost: gert.brodin@um.se, Tel: +46 90 786 5771 eller Michael Bradley, Epost michael.bradley@umu.se, Tel. +46 90 7867717.
Ansökningar skickas in via e-rekryteringssystemet Varbi.
Sista ansökningsdag är 2021-03-31.

Välkommen med din ansökan!

1 juli 2021 eller enligt överenskommelse.

Gert Brodin

Michael Bradley

Diarienummer

AN 2.2.1-176-21

Löneform

Enligt fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar

Fackliga kontakter

SACO

ST

SEKO

senast

2021-03-31

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.