Huvudmenyn dold.

Doktorand till Intelligent-Human-Building Interactions lab (IHBI)

Energiteknik

senast

2022-08-29

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100 %
  • Ort Umeå

Vi söker en doktorand inom energieffektiviserande åtgärder och boendes beteenden. Doktoranden kommer att delta i Intelligent Human-Buildings Interactions (IHBI) lab vid Umeå universitet. Startdatum är förhandlingsbart, men vi förväntar oss att doktoranden kan ansluta till gruppen någon gång mellan september och november 2022. Sista ansökningsdag är den 29 augusti 2022.

Projektbeskrivning
Energieffektiviserande tekniska åtgärder är inte en garanti för effektiv energianvändning i byggnader, faktum är att energirelaterade[FE1]  boendebeteenden också har en betydande inverkan på byggnadens energiprestanda. Det är mycket som pekar mot att betydande energibesparingar kan uppnås med boendecentrerad energieffektivisering.

Syftet med projektet är att undersöka hur boendecentrerad energirenovering kan utvecklas genom att de boendes beteenden betraktas som interagerat med de energieffektiviserande åtgärderna.

Doktoranden kommer att utföra en serie experiment vid IHBI-labbet. Projektet ska (1) identifiera energirelaterade boendebeteenden för energieffektiviserande åtgärder som visar på boendecentrerad energieffektivisering; (2) kvantifiera effekterna av alternativt beteende på energianvändningen för en bättre förståelse av de boendes roll i energibesparingen.

Projektet är experimentdrivet och multidisciplinärt, det görs i nära samarbete med kommuner och forskare.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i energiteknik med inriktning mot energieffektivisering krävs att den sökande har fullgjort kursfordringar om minst 120 högskolepoäng inom området energiteknik, närliggande tillämpningsområden eller andra ämnesområden som bedöms som direkt relevanta för forskarutbildningen. Kraven på förkunskaper anses uppfyllda även av den som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Sökande på annat sätt, antingen inom Sverige eller utomlands, har förvärvat i stort sett motsvarande kunskaper är också berättigade. Kraven måste vara uppfyllda vid antagningen till forskarutbildning och behöver inte uppfyllas vid ansökningstidpunkten.

Dokumenterad kunskap och beprövad forskningserfarenhet inom minst ett av områdena: Human-Building Interactions, immersiv virtuell miljö (t.ex. VR, AR), smarta sensorer inomhus. är meriterande. Den sökande måste även ha mycket goda färdigheter i engelska språket, både muntligt och skriftligt.

Anställningsvillkor
Anställningen förväntas resultera i en doktorsexamen och doktorandens huvudsakliga uppdrag är således att vara aktiv i forskning, studera doktorandkurser och eventuellt delta i undervisning i kurser på grundnivå. Anställningen är begränsad till motsvarande fyra år på heltid eller upp till fem år, varav undervisning eller annat avdelningsarbete kan utgöra max 20%. Lönen sätts utifrån den fastställda lönenivån för doktorander vid Umeå universitet.

En komplett ansökan ska innehålla följande:

1. Ett personligt brev med en kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivation för att ansöka och dina kontaktuppgifter (max 2 sidor)
  2. Curriculum vitae.
  3. Beskrivning av dina framtida forskningsplaner som är relevanta för positionen (max. 3 sidor)
  4. Styrkta kopior av relevant examensbevis och certifikat.
  5. En lista över universitetskurser med betyg. Observera att för internationella sökande så bör betygssystemet förklaras i korthet.
  6. En kopia av examensarbete och eventuella publikationer.

Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 29 augusti 2022.

Närmare upplysningar lämnas av:
Professor Weizhuo Lu, 073-836 95 36, weizhuo.lu@umu.se eller
Professor Thomas Olofsson, 090-786 67 10, thomas.olofsson@umu.se

Välkommen med din ansökan!

2022-10-01 eller enligt överenskommelse

Weizhuo Lu

Thomas Olofsson

Diarienummer

AN 2.2.1-1218-22

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

SEKO

ST

senast

2022-08-29

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.