Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Doktorand vid Idrottsmedicin

Avdelningen för idrottsmedicin

Ansök

senast

2022-08-15

  • Typ av anställning Tillsvidareanställning
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Beskrivning

Elitsatsning från junioråldern till internationell elitnivå som senior inom uthållighetskrävande idrotter innebär stora mentala och fysiska utmaningar. Interdisciplinär forskning på unga elitidrottande kvinnor (17-21 år) på nationell och internationell nivå inom uthållighetsidrotter saknas i stort sett. 

Detta doktorandprojekt kommer att innefatta studier på unga kvinnor på elitnivå inom uthållighetsidrotter, exempelvis längdskidåkning, skidskytte, skidorientering, orientering, medel- och långdistanslöpning, simning, landsvägscykling och mountainbike. Projektet sker i ett nära samarbete mellan Umeå universitet och Riksidrottsförbundet samordnat av Företagsforskarskolan. Målsättningen är identifiera och öka kunskapen om fysiologiska och psykologiska framgångsfaktorer relaterade till hållbar och hälsosam prestationsutveckling respektive riskfaktorer bakom överträningssyndrom, överbelastningsskador och psykisk ohälsa. Projektet är interdisciplinärt och innefattar tillämpning av metoder inom medicin, fysiologi och psykologi.

Målbilden är att doktorandprojektet ska generera ökad kunskap och nytta till gagn för uthållighetsidrottande unga kvinnor, deras tränare och resurspersoner då målet är hälsosam prestationsutveckling till internationell elitnivå.

Företagsforskarskolan

Företagsforskarskolan är en multidisciplinär forskarskola där projekten är baserade på° samarbeten mellan Umeå° universitet och externa organisationer. Doktoranderna inom Företagsforskarskolan utgör en interdisciplinär grupp som, förutom varje enskild forskningsspecialisering, erbjuds ett skräddarsytt kurspaket som skapar en stark plattform för framtida arbete inom forskning och utveckling. En doktorandtjänst inom Företagsforskarskolan inkluderar även en praktikperiod vid en av de externa organisationerna för varje doktorand.

Arbetsuppgifter

För att uppnå målsättningen med projektet förväntas doktoranden arbeta i nära samarbete med Riksidrottsförbundet samt flertalet nationella idrottsförbund. Arbetet förväntas till viss del ske på plats i idrottarnas träningsmiljö på hemmaplan och träningsläger med syfte att genomföra fysiologiska tester, provinsamling och datainsamling. Projektet involverar laborativt arbete, databearbetning och skrivande av vetenskapliga rapporter. Doktoranden förväntas även arbeta informativt kring forskningsresultat och ny kunskap, inom såväl forskningsområdet som med implementering i Riksidrottsförbundets verksamheter och idrotten ute på fältet.

Kvalifikationer

För att bli antagen till aktuell forskarutbildning som doktorand krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå (minst magisterexamen), eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning. För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i idrottsmedicin krävs att den sökande har grundläggande högskoleutbildning om minst 90 högskolepoäng i idrottsmedicin eller andra ämnen som bedöms vara direkt relevanta för den aktuella inriktningen. Mycket goda kunskaper i såväl det svenska och engelska språket, både i skrift och tal, är ett krav. Den utvalda kandidaten måste vara strukturerad, lösningsorienterad samt ha ett intresse för att tillgodogöra sig nya kunskaper, speciellt inom projektets inriktningsområde. God kommunikationsförmåga samt samarbetsförmåga är också krav. 

Erfarenheter från elitidrottande och arbete inom idrottsrörelsen som tränare, fystränare eller motsvarande är meriterande. Erfarenhet av att genomföra datainsamlingar, idrottsfysiologiska tester, prestationsanalyser och motsvarande samt goda kunskaper i vetenskaplig metodik är vidare meriterande. B Körkort är meriterande. Bedömningen av de behöriga sökande grundar sig på den sökandes meriter samt förutsättningar att tillgodogöra sig forskarutbildningen inom det område som projektet inriktar sig mot. 

Villkor

Du som antas till utbildning på forskarnivå kommer att ingå i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten och inom Företagsforskarskolan.

En fullständig ansökan skall innehålla följande dokument;

• CV

• Ett personligt brev där du beskriver dina forskningsintressen samt dina skäl att söka aktuell doktorandtjänst.

• Styrkta kopior av examensbevis eller motsvarande, inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg, och andra relevanta intyg

• Namn och kontaktinformation till minst tre referenspersoner

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi.

Tillträde

Enligt överenskommelse

Kontaktperson

Michael Svensson, michael.svensson@umu.se

Diarienummer

AN 2.2.1-1202-22

Löneform

Månadslön

Ansök

senast

2022-08-15

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.