Doktorandplats i ämnet Medicinsk vetenskap med inriktning mot kognitiv neurovetenskap

Institutionen för integrativ medicinsk biologi

senast

2018-12-17

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Projektbeskrivning:

Vi utlyser minst en doktorandtjänst för studier inom kognitiv neurovetenskap och åldrande vid Institutionen för Integrativ Medicinsk Biologi, placerad vid Umeå center for Functional Brain Imaging (UFBI, www.ufbi.umu.se) och vid Wallenberg Centrum för Molekylär Medicin (WCMM, http://www.wcmm.umu.se/). Syftet med projektet är att studera hjärnans mekanismer för nedsatt kognitiv förmåga vid normalt åldrande med magnetisk resonansavbildning (MRI) och positronemissionstomografi (PET).

Nedsatt kognitiv förmåga utgör ett hinder för äldre människor och skapar stora individuella och samhälleliga kostnader. Många försök har gjorts för att reducera/fördröja kognitiv nedsättning vid åldrande, dock utan större framgång. En anledning kan vara att de underliggande hjärnmekanismerna för försämrade kognitiva funktioner inte är väl förstådda. Projektet innefattar bearbetning och analys av strukturella, funktionella, och molekylära förändringar i relation till kognitiv nedsättning vid åldrande. Projektet innefattar data från DYNAMIC-projektet vid Umeå Universitet, i vilket 180 friska deltagare (mellan 25-80 år) genomgått funktionell och strukturell MR-avbildning samt dopamin D1-mätning med PET.

Behörighet:

Den sökande ska ha avlagd högskoleexamen om:

1) minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller

2) minst 120 studiepoäng enligt tidigare poängsystem (motsvarande 180 ECTS-poäng) slutförd innan 1 juli 2007.

Särskilda kvalifikationer:

För att bli antagen krävs att den sökande har:

1. nödvändig kunskap från högskoleutbildning eller motsvarande utbildning och/eller särskild yrkeserfarenhet som bedöms i förhållande till forskarutbildningsområdet.

2. nödvändiga kunskaper i engelska i både tal och skrift. Utvärdering av språkkunskaper görs genom att den avsedda doktoranden presenterar sin forskningsplan på engelska för institutionens utsedda forskarutbildningsgrupp.

Meriterande kvalifikationer:

• Erlagd examen inom kognitiv neurovetenskap, biomedicinsk teknik, biostatistik eller liknande
  • Grundläggande kunskaper i neurovetenskap
  • Tidigare erfarenheter av forskningsarbete i, eller nära, projektområdet, i synnerhet behandling och analys av hjärnavbildningsdata
  • Programmeringskunskaper
  • God förmåga att både kunna arbeta självständigt och i samarbete med andra

Närmare upplysningar lämnas av: Dr Alireza Salami, Alireza.salami@umu.se

Tillträde: Snarast eller enligt överenskommelse.

Snarast, eller efter överenskommelse

Biträdande universitetslektor Alireza Salami