Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

ERC postdoc-position för att studera mikrosporidianbiologi (cryo-EM/ET)

Institutionen för molekylärbiologi

Ansök

senast

2021-08-05

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Barandun Laboratory (www.barandunlab.org) söker en postdoktoral forskare med bakgrund inom proteinbiokemi och omfattande strukturell biologisk expertis (cryo-EM och cryo-ET). Anställningen är placerad vid Institutionen för molekylärbiologi och avser heltid i två år. Planderad start i September 2021 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 5 Augusti, 2021.

Vi är en ung och dynamisk forskargrupp vid Umeå universitet som använder cryo-EM för att studera hur intracellulära patogener infekterar, utnyttjar och manipulerar deras värdceller. Vår forskargrupp är ansluten till The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS) och Science for Life Laboratory (SciLifeLab), som ligger vid institutionen för molekylärbiologi. MIMS är den svenska noden i det nordiska EMBL-partnerskapet för molekylär medicin. Vårt laboratorium har utmärkt tillgång till Umeå kärnanläggning för elektronmikroskopi vid Umeå universitet, som är värd för en av de två noder i den nationella kryo-EM-anläggningen på SciLifeLab. Vårt arbete finansieras genom ett forskningsråd och ett ERC-startbidrag.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Detta är en EU-finansierad position och en del av ERC-projektet PolTube. PolTube syftar till att använda strukturell biologi för att visualisera mikrosporidias unika (infektionsbiologi). Microsporidia är opportunistiska patogener för nästan alla djur och har fascinerande biologiska egenskaper som de minsta eukaryota genomerna eller en specialiserad infektionsapparat. Du kommer att gå med i ett drivet och tvärvetenskapligt team av strukturbiologer, biokemister och cellbiologer och använda din gedigna kryo-EM- och kryo-ET-expertis för att gå vidare med ett pågående samarbetsprojekt med strukturbiologi och ta ledningen i framtida kryo-ET-projekt inom målen för PolTube.

Mer information om PolTube: https://cordis.europa.eu/project/id/948655

Kvalifikationer

Du ska ha en doktorsexamen. inom biokemi, biofysik, strukturbiologi eller liknande. I första hand bör den komma i fråga som har avlagt sin examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter vilket måste anges i ansökan. En stark bakgrund inom strukturbiologi behövs. Betydande erfarenhet av kryo-EM och kryo-ET krävs, dvs. du behöver gedigen praktisk kompetens med kryo-ET-datainsamling (SerialEM), bearbetning och subtomogramgenomsnitt (t.ex. IMOD, Protomo, Dynamo, Warp / M, RELION, etc.). Den ideala kandidaten har en stark bakgrund inom kryo-ET-datainsamling och analys och har använt subtomogrammedelvärdet framgångsrikt för att visualisera en utmanande cellulär struktur. Utmärkta kommunikationsförmåga i talad och skriftlig engelska och en hög nivå av interpersonella färdigheter krävs. Förmågan att arbeta som en del av ett team och självständigt förväntas.

Övriga önskvärda kvalifikationer

Kompetens inom molekylärbiologi och proteinbiokemi är fördelaktig.

Ansökan

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem senast 5 Augusti 2021. Din ansökan måste innehålla följande dokument, skrivna på engelska:

  • Ett CV med information om utbildning, en lista över tidigare och nuvarande anställningar och en lista över publikationer
  • En kopia av doktorsexamen certifikat
  • Ett personligt brev som beskriver din erfarenhet, matchar de kvalifikationer som krävs, dina forskningsintressen och motivation för att ansöka om tjänsten
  • Kontaktuppgifter för två till tre referenser

Ladda inte upp din avhandling, manuskript eller andra icke-begärda dokument.

Vi välkomnar din ansökan!

 

För mer information om anställningen, kontakta jonas.barandun@umu.se.

För mer information om Institutionen för molekylärbiologi vänligen besök vår hemsida www.umu.se/molbiol.

Tillträde

September 2021 eller enligt överenskommelse

Kontaktperson

Jonas Barandun

jonas.barandun@umu.se

Diarienummer

AN 2.2.1-812-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2021-08-05

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.