Hoppa direkt till innehållet
printicon

Forskningsingenjör, artificiell intelligens

Institutionen för datavetenskap

Ansök

senast

2019-11-25

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Umeå universitet, institutionen för datavetenskap, söker en forskningsingenjör i artificiell intelligens till gruppen för socialt medveten AI. Sista ansökningsdag är den 25 november 2019.

Institutionen för datavetenskap är en dynamisk institution med ca 120 anställda från drygt 20 länder. Gruppen för socialt medveten artificiell intelligens (som leds av professor Frank Dignum) bedriver forskning som har utgångspunkten att AI används i sociala sammanhang; alltså måste AI-systemen vara medvetna om de sociala konsekvenserna av sitt agerande. Därför undersöker gruppen (formella) modeller av sociala begrepp, och hur de implementeras i AI-system som spänner från sociala robotar till sociala simuleringar och multi-agentsystem. Gruppen samarbetar med flera nationella och internationella forskargrupper, och har kopplingar till industri och policyorganisationer. För mer information om Frank Dignum se http://people.cs.umu.se/dignum/ 

Arbetsbeskrivning
Du kommer att ge tekniskt stöd för byggandet av en social simuleringsplattform som är inriktad på att underlätta samspelet mellan intressenter och användare av systemet. Denna plattform är ett av målen i ett större projekt som syftar till att generera verktyg för socialt medvetna AI-system. Arbetet kan delas upp i två huvuduppgifter. För det första att ge stöd för och arbeta med att skapa generisk kod som implementerar alla aktuella sociala koncept och deras relationer (definierade av de andra forskarna i projektet) i en social simuleringsplattform. Denna ska ge stöd för dynamiska ändringar av hur koncepten tolkas. För det andra att leda arbetet med att skapa ett helt interaktivt gränssnitt för plattformen som använder någon grafisk enhet och eventuellt en pekskärm.

Kvalifikationer
Magister / master-examen inom datavetenskap, artificiell intelligens eller annat relevant område, och erfarenhet av programmering på ett eller flera av följande språk: Java, C ++, C #, Python. Erfarenhet av att använda sociala simuleringsplattformar är en stark merit. Att ha tidigare erfarenhet av arbete i ett större forskningsprojekt är meriterande.

Eftersom forskning sker i samverkan med forskare inom olika discipliner krävs god samarbetsförmåga. Ett krav är att den sökande måste kunna både tala och skriva engelska flytande.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev med en motivering varför du söker, samt din kontaktinformation
  • En meritförteckning(CV)
  • Betygskopior, examensbevis, samt dokumentation över avslutade akademiska kurser
  • Dokumentation av erfarenheter med social simulerings-plattformar och/eller erfarenhet av stora forskningsprojekt
  • Kontaktinformation för två tillfrågade kontaktpersoner

Ansökan bör företrädesvis vara skriven på svenska eller engelska. Bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 2019-11-25. Referensnummer: AN 2.2.1-1649-19.

Institutionen värdesätter de kvaliteter som en jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi ser därför gärna kvinnor som sökande till befattningen.

Närmare upplysningar lämnas av professor Frank Dignum, dignum@cs.umu.se

Välkommen med din ansökan!

Tillträde

2019-11-25 eller enligt överenskommelse

Kontaktperson

Frank Dignum, professor

dignum@cs.umu.se

Diarienummer

AN 2.2.1-1649-19

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2019-11-25

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.