Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 11 maj 2021)

printicon

Forskningsingenjör, datacenter och datormoln

Institutionen för datavetenskap

Ansök

senast

2021-05-25

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100 %
  • Ort Umeå

Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet söker en forskningsingenjör till forskargruppen Autonoma distribuerade system (ADS). Sista ansökningsdag är den 25/5 2021. Anställningen omfattar heltid (100%) under 12 månader. Start den 1/9 2021 eller enligt överenskommelse.

Institutionen för datavetenskap är en dynamisk institution med ca 140 anställda från drygt 20 länder. ADS-gruppen bedriver forskning om autonoma distribuerade system och deras tillämpningar. Detta inkluderar datormoln och edge-system med tillämpningar och underliggande infrastrukturer som datacenter. Gruppen samarbetar med flera nationella och internationella forskargrupper, och har kopplingar till industri och policyorganisationer.

Arbetsuppgifter

Du kommer att vara ansvarig för att utveckla en interaktiv onlineportal, inklusive alla nödvändiga backend-verktyg, för att anonymisera, filtrera, söka och extrahera stora volymer operationella data från en live molnanläggning - Ericsson Research Data Center (ER DC). Dessa data är i hög grad "full stack" och inkluderar såväl mätvärden från hårdvara och fasta system som mätvärden för nätverks- och programvarubelastning. Målsättningen är att detta projekt kommer att ha tillgång till över 1 TB operationella data per dag.

Din primära uppgift kommer att vara att utveckla den arkitektur och de system som är nödvändiga för att integrera, söka och extrahera / överföra mätdata som är lagrade i ER DC-anläggningen (inklusive en Timescale-databas och Elasticsearch som opererar i en Swift-container). Systemet måste vara skalbart och tidseffektivt, med tanke på den extremt stora mängd data som lagras. Som en del av detta arbete måste du utveckla metoder för att automatiskt anonymisera alla data där användaren kan identifieras.

Du kommer att arbeta i nära kontakt med industripartners och domänexperter inom och utanför institutionen för att sammanställa kravspecifikation och utvärdera plattformen. Du kommer att behöva resa till Lund för att träffa ingenjörer vid ER DC-anläggningen vid flera tillfällen under projektets livscykel.

Kompetenskrav

·       Kandidatexamen eller högre i datavetenskap, datateknik, informationsteknik, eller annat närliggande relevant ämne.

·       Erfarenhet av eller utbildning i användning av databassystem. Kunskaper om / erfarenheter av att använda Elasticsearch och Timescale är starka meriter.

·       Erfarenhet av eller utbildning i användning av datormoln, kunskap on OpenStack (inklusive filsystemet Swift) är en stark merit

·       Erfarenhet av eller utbildning i webbutveckling. Specifikt bör forskningsingenjören ha goda kunskaper om moderna språk, bibliotek och ramverk för webbutveckling

·       Erfarenhet av eller utbildning i användning av Linux-system, inklusive scripts

·       God samarbetsförmåga och problemlösningsförmåga.

Eftersom forskningen bedrivs i en internationell forskningsmiljö krävs förmåga till såväl självständigt arbete som att samarbeta och bidra till lagarbete. Mycket goda kunskaper i talad och skriven engelska krävs.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:
- Ett personligt brev som beskriver varför du söker den utlysta anställningen, samt din kontaktinformation
- Curriculum Vitae (CV)
- Kopior av examensbevis samt studieutdrag inklusive betyg som dokumenterar avlagda akademiska kurser,
- Dokumentation av erfarenheter gällande datormoln och databassystem

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Dokument måste vara i Word- eller pdf-format. Ansökan ska lämnas elektroniskt genom e-rekryteringssystemet vid Umeå universitet. Sista ansökningsdag är den 25/5 2021. Referensnummer: AN 2.2.1-494-21.

Eftersom vi strävar efter en mer balanserad könsfördelning inom institutionen uppmuntrar vi kvinnor som sökande.

För ytterligare information kontakta universitetslektor Paul Townend, paul.townend@umu.se.

Tillträde

2021-09-01

Diarienummer

AN 2.2.1-494-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2021-05-25

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.