Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Institutionen för Datavetenskap söker en forskningsingenjör för att medverka i Wallenbergs forskningsarena för Media och Språk. Anställningen är på heltid tillsvidare med tillträde 1 maj eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas.
Institutionen för Datavetenskap
Institutionen för datavetenskap kännetecknas av världsledande forskning inom en mängd vetenskapliga områden, och rankas högt i internationell jämförelse. Avdelningen har vuxit snabbt de senaste åren, med fokus på att skapa en inkluderande forskningsmiljö. Vi söker nu en postdoktor inom grafbaserad maskininlärning för multimodal analys. Våra medarbetare representerar en mångfald av nationaliteter, bakgrunder, och forskningsområden. Som postdoktor hos oss får du stöd med karriärplanering, nätverkande, administrativa och tekniska funktioner samt goda anställningsvillkor. Mer information om avdelningen finns på:
Syftet med Wallenbergs forskningsarena för medier och språk (WARA Media and Language) är att bygga en forskningsgemenskap i världsklass kring AI för media och språk, som sträcker sig över vetenskapliga discipliner och branschsegment. Huvuduppgiften för den utlysta anställningen är att sätta upp och underhålla en distribuerad miljö för samarbetsprojekt inom maskininlärning (ML). Arbetet innebär att samla in och bearbeta data, sätta upp och konfigurera utvecklingsmiljöer, samt tillhandahålla tjänster för benchmarking, det vill säga standardiserad prestandamätning av nya algoritmer. För att möta dessa behov söker vi nu en forskningsingenjör. Anställningen avser heltid och tillsvidare. Provanställning kan tillämpas.
De huvudsakliga ansvarsområdena för den utlysta tjänsten är att:
Bidra till utformningen, implementeringen och underhåll av arenans ML-plattform, vilken tillhandahåller tjänster som datahantering och benchmarking.
Bidra till implementeringen och utvärderingen av återkommande AI-tävlingar inom bland annat datorseende och språkteknologi
Bidra till utformningen av elevprojektet för den årliga WASP-sommarskolan om multimodal modellering av mänsklig kommunikation.
Projektet ger möjlighet till:
Samarbete med ML-experter från industri och akademi inom forskningsarenan
Publikation av vetenskapliga artiklar som huvud- eller medförfattare.
Påverkan av utvecklingen av AI inom området Medier och Språk.
Kvalifikationer
Du har:
En kandidatexamen eller högre inom datavetenskap eller relaterat område
Erfarenhet av maskininlärning, både praktisk och teoretisk kunskap
Erfarenhet av mjukvaruutveckling
Erfarenhet av Linux-baserad systemadministration
Erfarenhet av programmering, inklusive shell & script
Programmeringskunskaper i Python
Grundläggande kunskap om virtualisering, nätverk och datorsäkerhet
Erfarenhet av att arbeta med containers som Docker, Singularity, GitHub eller CI/CD
Vi har även följande mjuka färdigheter:
Utmärkt kommunikationsförmåga på engelska
Förmåga att konkretisera och lösa öppna och komplexa problem
Erfarenhet av något av följande anses meriterande:
Kännedom om front-end, back-end, JS-ramverk och databasteknik
Vetenskaplig forskning
Teknisk support
Undervisning och didaktik
Erfarenhet av någon av Unity, Blender eller Unreal Engine
Erfarenhet av K8S, Docker Registry, Docker-Swarm, MLOps/AIOps ramverk
Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:
Följebrev där du förklarar varför du är intresserad av forskningsprojektet och hur du tror att du kan bidra,
Curriculum vitae (CV) med publikationslista,
Övriga handlingar som sökanden vill göra anropa,
Kontaktinformation till två personer som är villiga att lämna referenser.
Ansökan ska skrivas på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Dokument som skickas elektroniskt måste vara i Word- eller PDF-format. Logga in i systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista datum för ansökan är 2023-04-10.
Ytterligare information lämnas av Johanna Björklund, johanna@cs.umu.se, +4670 603 94 59.
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.