Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Första forskningsassistent i digital arkeologi

Institutionen för idé- och samhällsstudier

Ansök

senast

2022-10-14

 • Typ av anställning Tillsvidareanställning
 • Omfattning 100%
 • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar. Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer här

Institutionen för idé- och samhällsstudier tillhör Umeå universitets humanistiska fakultet och har ca 110 anställda. Vid institutionen samlas forskare, lärare och studenter inom ämnesområdena arkeologi, miljöarkeologi, filosofi, historia, historia med utbildningsvetenskaplig inriktning, idéhistoria, religionsvetenskap och teologi under samma tak. Vi har också två nationella infrastrukturer inom institutionens verksamhetsområde, det Miljöarkeologiska laboratoriet och Strategisk miljöarkeologisk databas (SEAD).

Nu söker vi en första forskningsassistent för att hjälpa till att bygga upp och arbeta inom den nationella infrastrukturen för digital arkeologi: SweDigArch/SveDigArk (Swedish National Infrastructure for Digital Archaeology. 

Den digitala och vetenskapliga utvecklingen på 2000-talet har medfört en exponentiell ökning av mängden data gällande förhistorien från både forskning och uppdragsarkeologi. Den av Vetenskapsrådet finansierade nationella infrastrukturen SveDigArk ska ta tillvara och tillgängliggöra den kunskapspotential som finns i arkeologisk dokumentation, naturvetenskapliga analysresultat och kulturarvssamlingar. SveDigArk ska ge forskare möjlighet att genomföra avancerade datadrivna analyser på material som tidigare inte varit möjliga. Infrastrukturen är uppdelad i sex moduler där Umeå universitet leder arbetet inom miljöarkeologi/laborativ arkeologi i samarbete med Humlab vid Umeå universitet samt med flertalet nationella aktörer.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna innebär att delta i koordinering av arbetet inom Modul 4 av SveDigArk samt bidra till den tekniska och vetenskapliga utvecklingen av systemet för hantering och spridning av framför allt naturvetenskapliga data inom arkeologi. Detta kommer att inkludera bl.a. samordning av datahantering för olika analysmetoder, att ge input och testa olika gränssnittsdesign samt kvalitetssäkring och testning av olika datahanteringsfunktioner. Testning kan även innebära begränsad datainmatning och pilotprojekt för att väcka intresse för systemet och förse forskningssamhället med goda exempel. Resultaten från dessa projekt förväntas publiceras i vetenskapliga tidskrifter samt på projektets hemsida www.sead.se och www.swedigarch.se.

Personen som anställs kommer att arbeta nära ansvarig ledare för modulen och delta i beslutsfattande processer samt vid behov ersätta ansvarig ledare i nationella och eventuellt internationella möten. Personen kommer även att vara ansvarig för innehållet på modulens hemsida. Den anställda kommer att fungera som kontaktperson för SveDigArk i Umeå, ha löpande diskussioner med den nationella koordinatorn i Uppsala, samt organisera lokala projektmöten och upprätta dokument och handlingar. Arbetet innebär ett tätt samarbete med anställda inom ämnet arkeologi och Humlab vid Umeå universitet samt andra nationella partners i projektet.

Kompetenskrav
Vi söker dig som har doktorsexamen i arkeologi, geologi, geografi, biologi, ekologi, paleoekologi eller annat för anställningen relevant ämne samt erfarenhet av att arbeta inom olika projekt och-/eller arbetserfarenhet av tex. uppdragsarkeologi eller miljöanalys. Du ska ha tidigare erfarenhet av arbete med naturvetenskapliga metoder såsom analyser, provtagning och datahantering.

God datorvana och erfarenhet av MS Office är ett krav för anställningen samt dokumenterad erfarenhet av att skriva, presentera och kommunicera vetenskapliga texter på engelska . Mycket goda kunskaper i engelska i både tal och skrift utgör också ett krav. Personen som anställs ska vara självgående samt ha god förmåga att kunna samverka med andra inom SveDigArk-konsortiet.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av tvärvetenskaplig forskning, genom samarbete över ämnesgränser inom projekt och/eller publikationer.
 • Erfarenhet av projektledning eller motsvarande kompetens (t.ex. ledande roll i genomförda projekt eller ledarskapsutbildningar).
 • Erfarenhet av att analysera, presentera och kommunicera vetenskapliga data till andra forskare (t.ex. hemsidor, publikationer, konferenspresentationer).
 • Erfarenhet av att arbeta med flera olika analysmetoder och datatyper.
 • Kunskaper i svenska, eller att du har ett intresse av att på sikt kunna kommunicera på svenska.

Ansökan
Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och innehålla:

 • Ett personligt brev med beskrivning av kvalifikationer och motivering till varför du är intresserad av anställningen (1-2 sidor)
 • En beskrivning på engelska av vad du tror SveDigArk kan ha för inverkan på tvärvetenskaplig forskning i Sverige och internationellt (max 1 sida)
 • CV
 • Kopia av doktorsexamensbevis, samt andra relevanta intyg och/eller betyg
 • Publikationslista med bilagda kopior av de 2-4 viktigaste arbetena (som tillstyrker de kompetenser vi eftersöker)
 • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska göras via ansökningssystemet Varbi och vara inkommen senast 2022-10-14.

Övrig information
Anställningen är på heltid och tillsvidare. Provanställning kan komma att tillämpas. Tillträde så snart som möjligt och enligt överenskommelse.

Vid frågor är du välkommen att kontakta föreståndare för miljöarkeologiska laboratoriet Philip Buckland (090-7865295, philip.buckland@umu.se) eller prefekt Jonas Nilsson (090-7869990, jonas.nilsson@umu.se).

För mer information besök Institutionen för idé- och samhällsstudier och Miljöarkeologiska laboratoriet.

Vi ser fram emot din ansökan!

Faktaruta

Tillträde

Enligt överenskommelse

Löneform

månadslön

Ansök senast

2022-10-14

Diarienummer

AN 2.2.1-1354-22

Kontaktperson

Philip Buckland, föreståndare MAL

090-7865295,philip.buckland@umu.se

Jonas Nilsson, prefekt

0907869990,jonas.nilsson@umu.se

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.